Jan Denemark
29. prosince 2021 • 22:17

Předčasný konec! MS juniorů se nedohraje, IIHF zrušila zbytek turnaje

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zabralo to jen pár hodin. Ještě v šest hodin večer se čeští fanoušci těšili na představení juniorské reprezentace na mistrovství světa v Edmontonu proti Finsku. Pak se však lavina zpráv rozjela naplno. Nejprve se zrušil český duel, pak souboj Slováků s Ruskem. A zhruba v půl desáté večer direktoriát turnaje na mimořádném zasedání rozhodl o zrušení celého šampionátu kvůli šířící se nákaze. Na povrch také prosákly zprávy o liknavém přístupu pořadatelů.



Dění v kanadských městech Edmonton a Red Deer v posledních dnech připomínalo domino, které se rychle hroutí. Kontumovaný úterní zápas Američanů proti Švýcarsku byl teprve varováním, málokdo v té chvíli čekal, co se bude dít dál. Ale zanedlouho bylo jasné, že nepůjde o záležitost, co se bude týkat jen jednoho z účastníků turnaje.

„Už teď věřím tomu, že s Finy odehrajeme lepší utkání. Lepší z pohledu nasazení do utkání, kvality nás i soupeře,“ prohlásil ještě v úterý trenér dvacítky Karel Mlejnek. Na jeho slova však už nedošlo. Dvě hodiny před zápasem se Suomi se rozhodlo o kontumaci utkání ve prospěch soupeře, důvodem byl pozitivní test jednoho z českých hráčů.

„V kontaktu s organizátory je Ota Černý, týmový manažer. Předpokládám, že dostal telefonát od pořadatelů, že máme pozitivní případ. Hned to poslal do naší týmové skupiny. Všichni dostali pokyn, aby zůstali na pokojích, že na nás byla „uvalena“ karanténa a že snídaně přijde za dveře, tak jak jsme byli zvyklí v prvních dnech po příletu do Kanady. Také jsme dostali zprávu, že nás všechny přijde otestovat zdravotník, což už se odehrálo,“ popsal první momenty po změně plánu tiskový mluvčí Ondřej Kalát.

Zlé zprávy však neměly konce, naopak. O pár hodin později byl totiž kontumován třetí zápas, konkrétně Slovenska s Ruskem, kvůli nákaze v ruském celku. A to už bylo příliš, bylo jasné, že aby se celý turnaj zakončil důstojně, musí přijít rozhodnutí, které celý nadcházející program buď změní, nebo kompletně zruší. Vedení turnaje si vybralo druhou možnost.

„Očekáváme zrušení MS do dvaceti let v nejbližších chvílích,“ napsal nejdříve na Twitter kanadský insider Chris Peters. O několik minut později jeho informace potvrdila mezinárodní hokejová federace. „Po doporučení lékařské skupiny a lékařského výboru IIHF, se direktoriát turnaje rozhodl kvůli šířící se nákaze COVIDU-19 a varianty Omikron zrušit mistrovství světa juniorů 2022,“ stálo v oficiálním prohlášení. „Snažili jsme se účastníkům vytvořit co nejlepší podmínky, aby tato událost proběhla v poklidu. Bohužel, nebylo to dost. Nyní musíme dostat všechny bezpečně domů,“ doplnil prezident IIHF Luc Tardif.

Během necelých čtyř hodin se tak, minimálně pro české mladíky, změnil rozehraný turnaj v hořkou pilulku, kdy nejprve prohráli zápas nehokejovou cestou, aby následně zjistili, že už se žádný turnaj nekoná. „Pocity jsou nepříjemné, jsou to pocity úzkosti a jsou to především pocity v této sezoně nedodělané práce. Je to ale jedna dlouhá nekonečná dlouholetá frustrace. Několik hodin po kontumaci slovenského zápasu zasedl direktoriát, kde byl přítomen i náš manažer Ota Černý, a rozhodl o zrušení turnaje,“ řekl trenér Karel Mlejnek.

Ke zrušení přiměly pořadatele celkem čtyři pozitivní hráčské testy. Podle posledních zpráv se dva objevily v americké výpravě, a po jednom v české a ruské. Zároveň na povrch vypluly informace o tom, že hokejisté, především ti, co jsou ubytovaní v městečku Red Deer, nejsou po dobu turnaje v uzavřené „bublině.“ Spíše jde o „bublinu“ dosti proděravělou.

„Jeden z členů evropské výpravy z hotelu, kde je ubytována i americká reprezentace, popsal covidové protokoly a nedostatek hráčské izolace jako směšné. Popsal, jak se hráči dostali například do kontaktu s hosty svatby, která se v hotelu pořádala,“ napsal například kanadský mládežnický expert Corey Pronman. Zároveň vyšlo najevo, že do hotelu v Red Deeru měla běžně přístup veřejnost.

Zatímco hráči a všechny realizační týmy musejí dodržovat striktní opatření, v dalších částech jejich ubytovacích zařízení vše běží, jako by se žádný turnaj nehrál. „Mnoho členů americké výpravy cítí obrovskou frustraci,“ doplnil Chris Peters. Je proto minimálně s podivem, že zápasy při jednom pozitivním testu byly kontumovány. A že už tři kontumace vedly ke zrušení druhého největšího mezinárodního turnaje v gesci IIHF.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 21. 1. 2022
19:29
21. 1. 2022
 

Kvůli šíření koronavirové varianty omikron vypadlo z víkendového programu 15. kola interligy házenkářek na poslední chvíli pět zápasů včetně šlágru mezi vedoucími Michalovcemi a druhým Mostem. V sobotu se neuskuteční ani utkání Písek - Poruba, Plzeň - Šaľa, Olomouc - Chorzów a Zlín - Kynžvart. Házenkářský svaz o tom informoval na svém webu. V sobotu budou hrát jen Hodonín s Dunajskou Stredou a Slavia se Stupavou. V neděli se utká Kynžvart s Chorzówem v Polsku.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
14:24
21. 1. 2022
 

V Kanadě se obávají, že jejich sportovci po nedávno prodělaném covidu-19 mohou být po příletu na zimní olympijské hry do Pekingu pozitivní. Hrozí jim to i v případě, že v Kanadě před odletem absolvují sérii PCR testů s negativním výsledkem. Číňané totiž používají více cyklů množení viru, takže odhalí i jeho zbytky. Kanadské veřejnoprávní televizi CBC to řekl šéflékař Kanadského olympijského výboru Mike Wilkinson. Český olympijský výbor (ČOV) bude pro kontrolu olympioniků používat ještě citlivější metody testů než Číňané.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
12:41
21. 1. 2022
Hokej

Hokejová reprezentace se hned v úvodních dnech přípravy na olympijský turnaj v Pekingu potýká s koronavirem. Z dvanáctky hráčů, kteří postupně dorazili na sraz trenérovi Filipu Pešánovi z přerušené Kontinentální ligy, jich je aktuálně šest mimo hru po pozitivním výsledku testu. Další dva hráči měli pozitivní testy již během týdne, ale poslední výsledky už vyšly jako negativní, takže se mohli zapojit zpátky do přípravy. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
7:33
21. 1. 2022
 

Letos si Barbora Krejčíková Australian Open vychutnává o něco méně. Vyrazit do města na jídlo či na procházku? Neexistuje. Osmifinalistka prvního grandslamu sezony pendluje jen mezi kurty a hotelem, ani tam si ale nemůže být jistá. Nákaza omikronem pronikla i do tenisové šatny a světová čtyřka se diví, proč turnaj hráče vůbec netestuje. Vždyť i ji nakonec nemusí vyřadit soupeřka ale virus. Více čtěte ZDE>>>.

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud