14. srpna 2022 • 02:50

Kanada - Česko 5:1. Favorit otáčel, čaroděj Suchánek i uprchlík Ryšavý

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští junioři si na mistrovství světa na dalšího velikána nepřišli. Poté, co výběr trenéra Radima Rulíka dovedl zápas se silnými Finy do nájezdů, nezvládl konkurovat domácí Kanadě a prohrává 1:5. Češi vedli zásluhou Martina Ryšavého, který se prosadil v oslabení, ale pak se favoritovi podařilo vstřelit pět branek. Pochvalu přesto zaslouží český gólman Tomáš Suchánek, který v brance nahradil dosavadní jedničku Jana Bednáře. Připsal si přes 50 zásahů a odvrátil vysokou nálož.



Česká hokejová dvacítka podlehla na mistrovství světa v Edmontonu domácí Kanadě 1:5, ve třetím vystoupení na turnaji podruhé prohrála a poprvé nebodovala. Se čtyřmi body zůstávají svěřenci trenéra Radima Rulíka v základní skupině A třetí.

K jistotě postupu do čtvrtfinále potřebují, aby buď Slovensko nevyhrálo v základní hrací době nad Finskem, či získali alespoň bod s Lotyšskem. S ním se utkají o půlnoci na pondělí SELČ.

Do české branky se místo odpočívající jedničky Jana Bednáře postavil poprvé na turnaji Tomáš Suchánek a záda mu z lavičky kryl Pavel Čajan. V obraně chyběl Stanislav Svozil a do hry naskočil Štěpán Němec, který proti Slovensku (5:4) a Finsku (4:3 po samostatných nájezdech) zůstal jen na střídačce. A po pobytu na tribuně se zařadil i další bek František Němec. V útoku dostal šanci Petr Hauser.

Rulíkův tým mohl otevřít skóre ve 4. minutě, kdy při tlaku zahrozili před Garandem Myšák s Kulichem. V čase 4:24 dostal Chmelař za zákrok na Othmanna u mantinelu trest na pět minut a do konce utkání a po 46 sekundách se poprvé měnilo skóre.

Radovali se ale Češi a po Kosově přihrávce se trefil pod horní tyč Ryšavý. Sudí Fernandez s Hunniusem ale gól uznali až v po přerušení pokračující hry na základě videozáznamu, protože puk se od kamery v brance odrazil rychle ven.

Kanada stupňovala tlak nejen v pokračující početní výhodě, ale i po ní. Suchánek za první třetinu pochytal 21 střel, kryl spoustu šanci, ale nakonec dvakrát inkasoval. V 17. minutě tečoval za gólmana Tri-City v WHL Thompsonův pokus kapitán McTavish. Přesně minut před první pauzou zvýšil Johnson, který nabral za brankou puk na čepel a u pravé tyče jej zasunul do horního rohu.

Suchánek ve 25. minutě zlikvidoval Greigův únik, ale vzápětí už se neúspěšný exekutor už radoval z branky. Hned po pěti sekundách využil přesilovku při Szturcově trestu. Mezi kruhy změnil po Seeleyho asistenci směr puku mimo Suchánkův dosah.

Při Royově trestu se českým tým neprosadil a naopak v oslabení zahrozil v přečíslení po Ostapchukově přihrávce Cuylle. V polovině druhé třetiny po Dufourově akci minul odkrytou branku bruslí Roy. Další možnost měl Dufour. České pokusy o snížení končily i Garanda.

Ve třetí třetině nejdříve nepřekonal českého gólmana Bedard a přesnou mušku neměl Greig. Ve 48. minutě nabil Johnson mezi kruhy Foersterovi a Suchánek popáté kapituloval. Rulíkův výběr se neprosadil při Greigově trestu a neskórovala už ani Kanada, která vyhrála celkově na střely 57:23.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada):

Skupina A:
Kanada - Česko 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. McTavish (J. Thompson, Seeley), 19. K. Johnson (Stankoven), 25. Greig (Seeley, Cormier), 32. McTavish (Bedard, Othmann), 48. Foerster (K. Johnson, Stankoven) - 6. Ryšavý (J. Kos). Rozhodčí: Fernandez (USA), Hunnius (Něm.) - Briganti (USA), Mackey (Kan.). Vyloučení: 2:1, navíc Chmelař (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5135.

Sestavy:
Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke - McTavish, Bedard, Othmann - K. Johnson, Foerster, Stankoven - Dufour, Greig, J. Roy - Cuylle, Ostapchuk, Desnoyers - Gaucher. Trenér: Dave Cameron.
Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Hamara, D. Špaček, A. Čech, Š. Němec, F. Němec - Myšák, Gut, Kulich - Chmelař, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - T. Urban, Šapovaliv, Měchura - Hauser. Trenér: Radim Rulík.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 4 4 0 0 0 27:7 12
2. Finsko 4 2 1 0 1 22:13 8
3. Lotyšsko 4 1 0 1 2 10:16 4
4. Česko 4 1 0 1 2 11:18 4
5. Slovensko 4 0 1 0 3 11:27 2

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud