26. prosince 2008 • 11:16

Juniory čeká hned na úvod favorit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté pořádající Kanady budou pro české juniory první překážkou na cestě za ukončením čtyřletého čekání na medaili z mistrovství světa hráčů do 20 let.



Český tým již zná své konečné složení, kapitána i brankáře, jenž turnaj zahájí, proti němu však bude stát obhájce titulu a hlavní favorit šampionátu. Zápas začne v sobotu v 1:30 SEČ.

Z výběru trenérů Marka Sýkory a Zdeňka Motáka po kempu v Kanadě vypadla při závěrečném zúžení kádru pětice hráčů - obránci Jiří Jebavý, Jakub Kania, Vladimír Roth a útočníci Andrej Nestrašil s Romanem Maliníkem. "Bylo to dobře zvážené rozhodování z dlouhodobého hlediska, jak jsme hráče viděli v průběhu soustředění v Letňanech, tady v Kanadě i přípravných zápasech," řekl ČTK hlavní kouč Sýkora.

Má již jasno také o tom, kdo bude nosit na dresu kapitánské "céčko". "Kapitánem bude David Štich," uvedl Sýkora. Asistenty obránce týmu Saint John ze zámořské QMJHL budou další bek Martin Parýzek z Ottawy (OHL) a vítkovický útočník Ondřej Roman. Z brankářů dostane na úvod proti Kanadě důvěru Romanův spoluhráč z Vítkovic Tomáš Vošvrda. "Neurčujeme týmovou jedničku a dvojku, ale Vošvrda bude chytat na úvod," podotkl Sýkora.

Po duelu s Kanadou bude turnaj pro české juniory pokračovat zápasy proti USA, Německu a Kazachstánu. "Bude to každopádně slavnostní vstup a já jsem rád, že začínáme právě s Kanadou v nádherné hale ottawských Senators. Celkově se mi to pořadí zápasů zamlouvá," prohlásil Sýkora. Hala Scotiabank Place, která byla otevřena začátkem roku 1996 a od té doby je domácím působištěm Senátorů, má kapacitu 19.153 diváků.

Plánem na to, jak se v souboji s Kanadou pokusit o úspěšný výsledek, je podle Sýkory aktivní hra od samého začátku. "Začít hrát jen obranný hokej by bylo cestou do záhuby. Chceme hrát rovnocenný zápas a co nejdéle držet vyrovnaný stav. Musíme se dobře připravit na to, že Kanada začne prvních pět až sedm minut ohromným tlakem plným střetů. V utkání chceme nasadit všechny hráče, aby se zátěž rozložila na celý tým," uvedl Sýkora.

Český tým tak narazí již ve skupině na dva hlavní favority na zlato. "Zámořské týmy jsou opravdu hlavními adepty na prvenství. Kromě nich bych velké naděje přisuzoval také Švédsku," odhadl Sýkora. Podle úsudku zkušeného kouče je základní skupina A tou těžší. "Může to zavánět alibismem, ale zdá se nám, že to tak je. Třeba i proto, že Kazachstán porazil Finsko," připomněl Sýkora překvapivý výsledek v přípravě.

Cesta k medailovému zisku vede přes postup ze skupiny, který je také základním cílem českých juniorů. Vítězové skupin jsou nasazeni rovnou do semifinále, mužstva z druhých a třetích míst spolu svedou čtvrtfinálové boje. "Troufáme si a chceme daleko. Základním cílem je však postup ze skupiny. Chceme to brát krok za krokem a pak zamířit co nejvýš," plánoval Sýkora.

Hokejisté Kanady chtějí v domácím prostředí prodloužit své kralování v kategorii hráčů do 20 let. V lednu v Pardubicích slavili už čtvrtý světový titul za sebou, a pokud své prvenství zopakují, vyrovnají vlastní rekord z let 1993 až 1997 v podobě pěti triumfů po sobě.

V kádru týmu jsou čtyři hráči, kteří získali zlato na minulém světovém šampionátu v Česku - obránci Thomas Hickey, P.K. Subban a útočníci Zach Boychuk a osmnáctiletý John Tavares. Ten patří mezi hlavní kandidáty na jedničku draftu v nadcházejícím roce a měl by být hlavním tahounem kanadského výběru.

Oba týmy sehrály v rámci soustředění před turnajem několik přípravných zápasů. Zatímco svěřenci trenéra Sýkory porazili Slovensko 5:2 a prohráli s finalisty minulého světového šampionátu Švédy 1:5, Kanada si posílila sebevědomí třemi výhrami: postupně zdolala Švédsko 4:2, Finsko 7:3 a na závěr den před Štědrým dnem Slováky 7:0.

Ve prospěch reprezentantů javorového listu hovoří nejen výhoda domácího prostředí, ale také série sedmi vítězných utkání na mezinárodní scéně. Tu předchozí, jež se protáhla dokonce až na 18 zápasů, ukončili na MS v České republice Švédové výhrou 4:3. Také na minulém šampionátu oba soupeři vzájemným duelem do turnaje vstoupili, úspěšnější byla Kanada po výhře 3:0.

Program českého týmu v základní skupině A na MS hráčů do 20 let (SEČ):
Sobota 27. prosince:
01:30 Kanada - Česká republika.
Pondělí 29. prosince:
01:30 USA - Česká republika.
Úterý 30. prosince:
21:30 Česká republika - Německo.
Středa 31. prosince:
21:30 Česká republika - Kazachstán.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud