4. ledna 2009 • 08:14

Ve finále vyzve Kanada tým Švédska

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejisté Kanady a Švédska si stejně jako před rokem zahrají o titul na mistrovství světa hráčů do 20 let. V semifinále na šampionátu v Ottawě porazil domácí tým se štěstím Rusko 6:5 po samostatných nájezdech.



V základní hrací době vyrovnal za Kanadu svým druhým gólem v utkání Jordan Eberle pouhých pět sekund před závěrečnou sirénou. Stejný hráč pak rozhodl i penaltový rozstřel.

Výsledek museli v poslední třetině otáčet i Švédové, kteří porazili Slovensko 5:3. Mladí Kanaďané jsou ve finále turnaje poosmé za sebou, loni v Pardubicích získali čtvrtý titul v sérii, poté co Švédy udolali v prodloužení 3:2.

Další prvenství by znamenalo vyrovnání vlastního rekordu v počtu titulů bez přerušení z let 1993-97. Švédové triumfovali pouze jednou v roce 1981. Finále se hraje v úterý v 1:30 středoevropského času, duel o bronz mezi Ruskem a Slovenskem v pondělí ve 21:30.

Duel dvou nejúspěšnějších zemí v historii světových šampionátů přinesl strhující bitvu. Kanaďané čtyřikrát v utkání vedli, nakonec museli v závěru dohánět ztrátu. Skóre otevřel už ve 3. minutě po Kaneově akci Sonne, za tři minuty vyrovnal Gončarov.

Na trefu Comrieho v 7. minutě odpověděl už po 16 vteřinách Klopov. Po hluché pasáži utkání na začátku druhé části šli od 31. minuty Rusové čtyřikrát za sebou pykat, a přestože se dlouhou úspěšně bránili, skóroval v 37. minutě při Čudinově trestu Eberle.

Třetí třetina opět přinesla kvalitní podívanou. Po 51 vteřinách vyrovnal Gračev, ale v 46. minutě Kanada opět vedla, když dokonce v oslabení skóroval Esposito. Za 38 vteřin ale bylo znovu vyrovnáno, když se Kanaďané dostali do tří a využil toho Andronov.

Vyprodaná hala Scotiabank Place s 19.327 diváky pak ztichla, když 140 sekund před koncem základní hrací doby dostal Rusko poprvé do vedení Klopov. Rusové pak netrefili z vlastního pásma při power play prázdnou branku a 5,4 sekundy před koncem vyrovnal Eberle, který sebral blokujícímu Kulikovovi puk a bekhendem překonal Želobňuka.

"Byli jsme po gólu na 4:5 samozřejmě dole. Ale nikdy se nevzdáváme. Víme, že šance je vždycky," prohlásil kanadský útočník Evander Kane. "Soustředili jsme se v závěru jen na to, abychom dostali puk do branky. Ebs (Eberle) to udělal skvěle. Takové klíčové góly v důležitých zápasech, o tom každý sní odmalička," řekl k Eberleho trefě John Tavares, nejproduktivnější hráč turnaje a favorit na letošní jedničku draftu NHL.

V rozstřelu skórovali Eberle a Tavares. Na ruské straně neuspěli proti Tokarskému Kugryšev a Černov, který pak ještě vyfasoval trest do konce utkání. "Před patnácti dvaceti lety by si asi každý vsadil v nájezdech na Rusy.

Ale Eberle má strašně rychlé ruce a Tavares také," podotkl trenér Kanady Pat Quinn. "Já jsem na svůj tým velice pyšný," prohlásil i přes porážku trenér Ruska Sergej Němčinov.

Slovensko dvě třetiny živilo naději na historickou finálovou účast, ale Švédové rozhodli třemi góly mezi 48. a 52. minutou, kdy otočili stav na 4:2. Po překvapivém postupu přes USA dostal čtyři sekundy před koncem vyrovnané úvodní části Slováky do vedení v přesilovce Mertel, v druhé třetině už měli Seveřané jasnou převahu a v 31. minutě vyrovnal Backlund.

Gólman Janus ale svůj tým držel a v 36. minutě vrátil Slovensku vedení v další přesilovce Tatár.Janus čelil několika nájezdům soupeře, aktivní byl především Svensson-Pääjärvi, ale na tvrdou ránu Backlunda v přesilovce už nestačil.

Vzápětí se trefil Ullström a pak si pohrál se slovenskou defenzivou Tedenby a Hjalmarsson zvýšil. Slovenský trenér Štefan Mikeš sáhl už v 56. minutě k power play a Tatár vykřesal naději.

Další pokus o hru bez brankáře ale už rozhodl, když 77 vteřin před koncem pojistil výhru do prázdné branky švédský kapitán Möller."Byli jsme favorité, ale Slováci hráli to, co chtěli. Opravdu dobře hráli v defenzivě a myslím, že by ani Alfred Hitchcock nevykreslil děj zápasu lépe.

Je pro naše hráče dobré vidět, že musí hrát jako tým," prohlásil trenér Švédska Par Marts. "Chtěli jsme dokázat, že umíme hrát hokej a všechny překvapit. Myslím, že jsme toho dosáhli," dodal Mikeš.

Semifinále:

Švédsko - Slovensko 5:3 (0:1, 1:1, 4:1)
Branky a nahrávky:
31. Bäcklund (Gustafsson, Karlsson), 48. Bäcklund (Karlsson), 49. Ullström (Tedenby, Ekbom), 52. Hjalmarsson (Tedenby), 59. Möller (Erixon, Karlsson) - 20. Mertel (Kytnár), 36. Tatár (Mertel), 56. Tatár (Mertel, Valach). Rozhodčí: Muylaert, Pellerin - Bechard, Losier (všichni Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:2.
Diváci: 18.112.

Kanada - Rusko 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:0, 2:3 - 0:0).
Branky a nahrávky: 3. Sonne (Kane, Della Rovere), 8. Cormier (Kane), 37. Eberle (Hodgson, Tavares), 46. Esposito (Sonne), 60. Eberle (Tavares), rozh. nájezd Eberle - 6. Gončarov (Dadonov, Pašnin), 8. Klopov (Kljukin), 41. Gračev (Filatov), 47. Andronov (Filatov, Gončarov), 58. Klopov. Rozhodčí: Laaksonen, Levonen (oba Fin.) - Kalivoda (ČR), Novák (SR). Vyloučení: 5:9, navíc Černov (Rus.) do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 19.327.

O udržení:
Finsko - Kazachstán 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Niemi (Hartikainen), 7. Rask (Hartikainen), 17. Sallinen (Hartikainen, Rask), 28. Roppo (Sallinen, Järvinen), 40. Hartikainen (Sallinen, Nättinen), 45. Rajala (Granlund, Melart), 55. Hartikainen (Rask, Jyrkkio) - 22. Savenkov (Kaznačejev). Rozhodčí: Kulakov (Rus.), Ritchie - Brown (oba USA), Michel (Rus.). Vyloučení: 2:12. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9180.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud