26. dubna 2015 • 22:15

Mistrem světa do 18 let je USA, Finsko padlo v prodloužení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté USA obhájili titul mistrů světa v kategorii do 18 let. Ve finále šampionátu ve Švýcarsku porazili Finsko 2:1 v prodloužení a za rok budou doma ve Grand Forks útočit na jubilejní desátý titul. Seveřané vedli, favorit vyrovnal ve třetí třetině a v čase 72:44 rozhodl Colin White. Bronz obhájila Kanada, která v duelu o třetí místo porazila domácí Švýcarsko 5:2.



Finále mělo překvapivý úvod. Po šanci Američanů přišel rychlý kontr Finů, kteří se dostali do přečíslení dvou na jednoho a Nättinen po pouhých 17 vteřinách otevřel skóre. Ve čtvrté minutě navíc Saarela trefil tyč. Přestože do první přestávky následovalo množství slibných příležitostí na obou stranách, stav 1:0 pro Finy se nezměnil.

Ve druhém dějství zámořský výběr ještě přitlačil a Finové se dostali pod velký tlak, o čemž svědčil i poměr střel na branku v této části 15:3 pro USA. Finský gólman Vehviläinen však vychytal Kunina a i díky porci štěstí držel těsné vedení Seveřanů.

Na začátku 33. minuty vykombinovali Američané obrovskou šanci pro Jonese, jenže ten zblízka proti Vehviläinenovi neuspěl. Až v 39. minutě museli sudí vylučovat: Leskinen zamířil na trestnou lavici za zdržování, tam ho navíc za stejný prohřešek následoval po 28 sekundách Jesper Mattila. Finové ale těžké chvíle přestáli.

V 46. minutě si svou jedinou početní výhodu zahráli Finové, ovšem bez úspěchu a mohlo je to záhy mrzet, neboť v 49. minutě bylo vyrovnáno. Před brankovištěm zapomenutý Roslovic dostal přihrávku zpoza branky a odmazal nulu na kontě inkasovaných branek skvěle chytajícího Vehviläinena. V závěrečných vteřinách základní hrací doby mohl rozhodnout Puljujärvi, z mezikruží však poslal kotouč jen do připraveného Sarthoua.

Muselo se prodlužovat. Zlato mohl brzy zajistit Američanům Bracco, ale Vehviläinen byl znovu proti. Právě Bracco však své zaváhání odčinil v 73. minutě, kdy skvělou akcí připravil kotouč do velké šance pro Whitea a ten ho protlačil za záda finského hrdiny finále Vehviläinena. Rozhodl tak o devátém triumfu čtvrtfinálových přemožitelů českého výběru.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Zugu (Švýcarsko):

Finále:

USA - Finsko 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 49. Roslovic (Tkachuk, Krys), 73. White (Bracco) - 1. Nättinen (Aho). Rozhodčí: Rohatsch (Něm.), Iverson - Piche (oba Kan.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 4457.

USA: Sarthou - Krys, McAvoy, Jones, Boka, Masonius, Fitzgerald, Ruggiero - Tkachuk, Matthews, Roslovic - Bracco, White, Keller - Greenway, Kunin, Fischer - Warren, Terry, Floodstrand - Thompson. Trenér: Don Granato.

Finsko: Vehviläinen - Leskinen, Saarijärvi, Niemeläinen, Vainio, Jes. Mattila, Välimäki, Salo - Aho, Nättinen, Tammela - Puljujärvi, Saarela, Laine - Björkqvist, Jul. Mattila, Niemelä - Palmu, Ruotsalainen, Tavernier - Piipponen. Trenér: Mika Marttila.

O 3. místo:

Švýcarsko - Kanada 2:5 (2:3, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Riat (Pinana, Marchon), 19. Fuchs (Pinana, Prassl) - 8. Gawdin (Soy), 10. Harkins (Benson), 12. Sideroff (Knott, Capobianco), 37. Howden (N. Roy, Sideroff), 39. Gawdin (Spencer, Soy). Rozhodčí: Pešina (ČR), Pitoscia - Oliver (oba USA), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 4718.

Švýcarsko: Van Pottelberghe - Stadler, Siegentaler, Suleski, Pinana, Bircher, Weber - Riat, Impose, Malgin - Holdener, Hischier, Marchon - Volejnicek, Thurkauf, Forrer - Miranda, Fuchs, Prassl. Trenér: Manuele Celio.

Kanada: Sawchenko - Brisebois, J. Roy, Bear, Wotherspoon, Chabot, Spencer, Capobianco - Knott, Barzal, Stephens - N. Roy, Sideroff, Howden - Noel, Harkins, Benson - Beuavillier, Gawdin, Soy - Dubois. Trenér: Tom Hunter.

Konečné pořadí MS:

1. USA, 2. Finsko, 3. Kanada, 4. Švýcarsko, 5. Rusko, 6. ČR, 7. Slovensko, 8. Švédsko, 9. Lotyšsko, 10. Německo (sestup)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud