15. dubna 2016 • 08:45

Smolný start. Osmnáctka podlehla na úvod MS Finům 3:4 po nájezdech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová osmnáctka vstoupila do mistrovství světa v Grand Forks porážkou s Finskem 3:4 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Roberta Reichla díky brankám Radovana Pavlíka a Ondřeje Najmana ve třetí třetině dokázali smazat ztrátu 1:3, ale v rozstřelu rozhodl Janne Kuokkanen. V dalším duelu v základní skupině B budou hrát Češi v noci na neděli od 2:30 SELČ s Kanadou.



"Ukázali jsme charakter a dokázali zápas proti tak silnému soupeři vyrovnat. Chtěli jsme zápas dotáhnout alespoň do nájezdů, nakonec jsme v nich prohráli. Mužstvo si ale zaslouží pochvalu za to, že se nevzdalo," řekl asistent trenéra českého týmu Patrik Augusta.

V úvodu utkání měl šanci otevřít skóre Havelka a Finové se ubránili i při Salově vyloučení. V polovině úvodní třetiny ale udeřil při Karafiátově vyloučení soupeř a brankáře Kořenáře překonal Tolvanen. Češi odpověděli ve 13. minutě také v přesilovce, když zakončil kombinaci z mezikruží Zadina a gólman Laakso také kapituloval.

Finové ale za 48 sekund opět vedli. Vesalainen si zpoza české branky vybruslil zpět k modré čáře a svým pokusem překvapil českého gólmana. V 17. minutě při trestu Kurovského zvýšil na 3:1 Oksanen, když předtím v oslabení neuspěl v úniku s bekhendovým blafákem kapitán Zachar.

"Jejich góly nebyly z nějakého soustavného tlaku. Nabádali jsme hráče, aby hráli dál zodpovědně do obrany a že jejich šance přijde. Finové se po vyrovnání na chvíli sesypali, ale měli i šance. Bylo to kdo s koho," uvedl Augusta.

V druhém dějství mohl snížit Zadina a Češi nevyužili ani 117 sekund trvající přesilovku pěti proti třem. Finové zase mohli zvýšit po brejku Kuokkanena, v 35. minutě trefil Nurmi horní tyč a další možnost měl Tolvanen.

Ve třetí třetině nejdříve Reichlův tým odolal při trestu Lukáše Doudery a ve 46. minutě po chybě Finů získal kotouč Zadina a Pavlík z levého kruhu snížil. Na druhé straně minul Räsänen a v 53. minutě se radovali opět Češi. Kvasničkovu střelu od modré čáry tečoval Najman a Laakso byl bezmocný. Nerozhodlo ani pětiminutové nastavení a v nájezdech se trefil jako jediný ve třetí sérii Kuokkanen.

"Snažili jsme se, ale v první třetině nám chyběl týmový duch. Potom už se to zlepšilo. V kabině jsme si řekli, co máme hrát a zvedli jsme se. Už ve druhé třetině byla vidět změna. Byli jsme lepší na puku, měli jsme šance. Pak jsme srovnali, chybělo nám ale bohužel štěstíčko," uvedl útočník Filip Zadina, který přispěl k zisku bodu gólem a asistencí.

Po debaklu 1:7 z nedělní přípravy s Kanadou ve Winnipegu si Češi aspoň trošku spravili chuť a nyní je čeká stejný soupeř v ostrém duelu. "Dokázali jsme se probrat a stáhnout náskok Finů. Před dalším zápasem je to pokrok," dodal Zadina.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Grand Forks (USA):

Skupina B:

ČR - Finsko 3:4 po sam. nájezdech (1:3, 0:0, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Zadina (K. Reichel, Hájek), 46. Pavlík (Zadina), 53. Najman (Kvasnička, Bělohorský) - 10. Tolvanen (Tuulola), 15. Vesalainen (Tolvanen), 17. Oksanen (Somppi, Kuokkanen), rozhodující sam. nájezd Kuokkanen. Rozhodčí: Hunnius (Něm.), Ingram (Kan.) - Nothegger (Rak.), Rovenský (SR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 406.

Sestava ČR: Kořenář - Hájek, L. Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - K. Reichel, Zadina, Pavlík - Najman, Kantner, Kousal - Zachar, Havelka, Kodýtek - Bělohorský, Kurovský, Karafiát. Trenéři: R. Reichel a P. Augusta.

Slovensko - Dánsko 5:4 (4:3, 0:1, 1:0)
Branky: 5. a 18. Solenský, 3. Lacka, 11. Buček, 49. Roman - 4. Schmidt-Svejstrup, 4. Molge, 5. Krag, 26. Blichfeldt.

Supina A:

USA - Rusko 8:2 (2:1, 2:1, 4:0)
Branky: 4. a 37. Keller, 47. a 51. Yamamoto, 5. Sanchez, 37. Bellows, 48. Anderson, 54. Brown - 6. Alexejev, 23. I. Kozlov.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud