29. dubna 2018 • 20:04

Finové ovládli MS do 18 let. Na turnaji vyhráli všechny zápasy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska vyhráli mistrovství světa hráčů do 18 let, když oplatili loňskou finálovou porážku týmu USA a zvítězili 3:2. Duel o zlato rozhodl v 51. minutě při oslabení Seveřanů útočník Niklas Nordgren. Finové dosáhli na čtvrtý titul v historii, když prošli turnajem bez jediného zakolísání a vyhráli všech sedm utkání.



Finové vykročili za zlatem velmi svižným krokem. V desáté minutě šli do vedení, když v přesilovce pálil Honka a tečující Kupari nedal brankáři Knightovi šanci. Po chvilce putoval na trestnou lavici Turcotte a Kakko zvýšil parádní ranou z kruhu s pomocí horní tyčky na 2:0.

Poté si poprvé v utkání zkusili hru v pěti proti čtyřem i Američané a za finského gólmana Annunena odvrátila kotouč do bezpečí po Yorkově bombě tyč. Zámořský obhájce zlata se přesto ještě do první přestávky vrátil do hry, když v 17. minutě snížil Giles.

Zkraje druhé části byl blízko vyrovnání York, zazvonil ale znovu jen na tyč. V 29. minutě střílel bez přípravy Pivonka, syn bývalého vynikajícího československého útočníka Michala Pivoňky, odražený kotouč si našel Janicke a bylo vyrovnáno. A protože Finové nevyužili další přesilovku k tomu, aby si vzali vedení zpět, za stavu 2:2 nastupovaly oba celky i do třetí části.

O tom, že se Finové na trůn vrátí po roční odmlce, kdy jim uzmuli zlato právě Američané, rozhodl Nordgren. I když na trestné lavici odpykával trest jeho spoluhráč Petman, Kotkaniemi s Nordgrenem vyrazili do rychlého kontru a Nordgren po vynikající přihrávce zakončil do prázdné branky. Finové pak přečkali bez úhony další oslabení v 55. minutě i power play Američanů a mohli slavit.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Čeljabinsku - finále:

USA - Finsko 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Giles (Weiss, Emberson), 29. Janicke (Pivonka, Weiss) - 10. Kupari (Honka, Kotkaniemi), 13. Kakko (Honka, Kupari), 51. Nordgren (Kotkaniemi). Rozhodčí: Pražák (ČR), Staňo (SR) - Nordlander (Švéd.), Chaput (Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 7499.

Konečné pořadí MS:

1. Finsko, 2. USA, 3. Švédsko, 4. ČR, 5. Kanada, 6. Rusko, 7. Slovensko, 8. Bělorusko, 9. Švýcarsko, 10. Francie (sestup).

Góly

Domácí: 16:53. Giles, 28:25. Janicke

Hosté: 09:14. Honka, 12:33. Kakko, 50:42. Nordgren

Sestavy

Domácí: Deridder (Knight) – M. Samuelsson, Eichwede-Wilde, Stastney, Miller, Emberson, York, A. Samuelsson – Farabee, Wahlstrom, Hughes – Meyer, Gruden, Wise – Giles, Turcotte, Hain – Pivonka, DeBoer, Weiss – Janicke.

Hosté: Annunen (Huhtamaa) – Kokkonen, Utunen, S. Salmela, Honka, Thomson, Nousiainen, Seppälä – Kotkaniemi, Nordgren, Kakko – Kupari, Ranta, Tanus – Aaltonen, Lundell, Nevasaari – Killinen, Moilanen, Petman – Hirvonen.

Rozhodčí

Staňo, Pražák – Nordlander, Chaput

Stadion

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud