31. prosince 2015 • 19:30

Dvacítka prohrála s Finskem 4:5, ve čtvrtfinále narazí na USA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté podlehli na mistrovství světa hráčů do 20 let v závěrečném utkání základní skupiny B Finsku 4:5, obsadili třetí místo a v sobotním čtvrtfinále play off vyzvou tým USA. Zbývající čtvrtfinálové dvojice tvoří Švédsko se Slovenskem, Rusko s Dánskem a obhájce titulu Kanada narazí na Finy.



MATCH OVERVIEW LEGACY
31. 12. • 17:07
Finsko
Finsko
5:4
ONLINE
31. prosince
17:07
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 20:57. Puljujärvi, 28:06. Hintz, 30:46. Kalapudas, 50:10. Puljujärvi, 54:13. Laine

Hosté: 24:22. Smejkal, 26:08. Ordoš, 39:27. Sklenička, 48:37. Špaček

Sestavy

Domácí: Vehviläinen (Kähkönen) – Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Saarijärvi, Hintz – Puljujärvi, Aho, Laine – Saarela, Kapanen, Nättinen – Siikonen, Rantanen (C), Kalapudas – Björkqvist, Repo, Lammikko. Trenér: Jukka Jalonen.

Hosté: Vaněček (Stezka) – Sklenička, Mašín (C), Zbořil, Ščotka, Mikliš, Hronek, Rašner – Pastrňák, Špaček, Smejkal – Zacha, Lakatoš, Veselý – Stránský, Chlapík, Kaše – Voženílek, Ordoš, Šoustal. Trenér: Jakub Petr.

Rozhodčí

Ansons (LAT), Wiegand (SUI) – Otmachov (RUS), Waldejer (NOR)

Stadion

Hartwall Arena, Helsinki

Návštěva

12 198 diváků

Domácí Finové před více než 12 tisíci diváky sice začali ve velkém tempu a Vaněček se měl co ohánět, ale český tým držel čisté konto i krok v počtu střel na branku. Velké šance měli domácí Laine a Hintz, stavem však nepohnuli na druhé straně ani Voženílek a dorážející Šoustal.

"První třetina byla taková, jakou jsme chtěli. Finové hráli v náporu před vyprodanou arénou. To se opakovalo ve všech utkáních, pod tlak dostali i Rusy. Zvládli jsme to ale solidně," ocenil kouč Jakub Petr.

Skórovat se nepovedlo v nástupu do druhé třetiny ani největší hvězdě českého výběru Pastrňákovi, který jel zcela sám, ale gólmana Vehviläinena v koncovce nepřelstil. Trest přišel okamžitě - na druhé straně sice Ščotka na chviličku přibrzdil přečíslení Finů tři na dva, ti ale přesto skórovali, když akci završil Puljujärvi.

Odstartoval tím velké střelecké manévry. Šance střídala šanci a českým mladíkům se v otevřeném boji podařilo záhy skóre otočit. Ve 25. minutě vyrovnal Smejkal a 106 sekund po něm zakončil zblízka rychlou kombinaci s krátkými přihrávkami za finskou brankou Ordoš. Jenže za necelé dvě minuty přišla chyba v rozehrávce a Hintz vyrovnal.

Po polovině zápasu sehráli Finové dobře přesilovku a Kalapudas poslal hříšníka Hronka zpět do hry už po 40 sekundách. "Finové mají neskutečné přesilovky. Připravovali jsme se na to, ale oni mají vynikající výběr místa, reagují na odražené puky. Je škoda, že jsme je do přesilovek pustili," litoval trenér Petr.

Zhruba půl minuty před koncem druhé části se otevřel trochu nečekaně prostor před bekem Skleničkou, který si pohodlně najel až mezi kruhy a trefil se parádně.

Gólová přetahovaná pokračovala i ve třetím dějství, byť už ne s tolika zásahy. Podruhé neuspěl z brejku Pastrňák, až v přerušené hře pak dostal ve 46. minutě puk za brankovou čáru Rašner, ale o chvíli později už měl díky Špačkovi zase navrch český tým. "Za stavu 4:3 jsme měli přidat další branku," litoval nevyužitých možností trenér českého týmu.

Seveřané před svými fanoušky prohrát nechtěli. V 51. minutě využil přesilovku Puljujärvi a v 55. minutě přišlo rozhodnutí z hole Laineho. Na poslední minutu a půl sáhla česká střídačka ke hře bez brankáře, ale na body tentokrát - poprvé na turnaji - nedosáhla.

"Mrzí nás především závěr, kdy jsme se dostali do vedení 4:3 a potom dva zbytečné fauly rozhodly. Nepodařila se nám oslabení, která jsme nezvládli. Finové mají skvělé přesilovky," připomněl útočník Jan Ordoš, že i při vítězné trefě těžili Finové z početní výhody, neboť gól padl pouhou vteřinu po skončení Stránského trestu.

Čtvrtfinálovým duelem si hráči připomenou finále šampionátu do 18 let, v němž v dubnu 2014 podlehli Američanům 2:5 a získali senzační stříbro. "Musíme se snažit uspět a vyhrát. Bude to odveta za osmnáctky, kdy jsme s nimi prohráli ve finále. Když to zvládneme, bude to pro nás obrovský úspěch," prohlásil útočník Pavel Zacha k boji o postup mezi nejlepší kvarteto, který začne v sobotu v 19 hodin.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Helsinkách:

Skupina B:

Finsko - ČR 5:4 (0:0, 3:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 21. Puljujärvi (Aho), 29. Hintz, 31. Kalapudas (Kapanen, Niku), 51. Puljujärvi (Nättinen, Juolevi), 55. Laine (Juolevi, Aho) - 25. Smejkal (Špaček, Pastrňák), 27. Ordoš (Voženílek, Šoustal), 40. Sklenička (Mašín, Zacha), 49. Špaček (Pastrňák, Smejkal). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Wiegand (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Waldejer (Nor.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 12.198.
Sestava ČR: Vaněček - Mašín, Sklenička, Ščotka, Zbořil, Hronek, Mikliš, Rašner - Pastrňák, Špaček, Smejkal - Zacha, Lakatoš, Veselý - Stránský, F. Chlapík, D. Kaše - Voženílek, Ordoš, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr a Petr Svoboda.

Rusko - Slovensko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Lauta (Mikulovič, Provorov), 30. Rykov - 36. Jaroš (Sukeľ). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Sylvain (Kan.) - Kaderli (Švýc.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 6497.

Konečná tabulka:

1. Rusko 4 3 1 0 0 14:7 11
2. Finsko 4 3 0 0 1 23:13 9
3. ČR 4 2 0 1 1 12:10 7
4. Slovensko 4 1 0 0 3 8:14 3
5. Bělorusko 4 0 0 0 4 6:19 0

 

Hokejisté české reprezentace do 20 let slaví gól do sítě domácího Finska
Hokejisté české reprezentace do 20 let slaví gól do sítě domácího Finska

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud