3. ledna 2017 • 04:23

Kanada - Česko 5:3. Mladíci na MSJ končí, ale favorita pořádně potrápili

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Houževnatý a bojovný výkon předvedl český tým ve čtvrtfinále hokejového MSJ proti Kanadě. Ačkoliv měl domácí soubor výraznou střeleckou převahu, parta trenéra Jakuba Petra se nevzdávala a rvala se do poslední chvíle. Kanada je přesto po výhře 5:3 šťastnějším týmem a postupuje do semifinále. Češi obsadili konečné šesté místo.



Mužstvo vedené kapitánem Filipem Hronkem tak nedokázalo ukončit čekání na další českou medaili na juniorském šampionátu, naposledy reprezentace uspěla v roce 2005, kdy Češi získali bronz. Od té doby nedokázali postoupit do semifinále.

Český tým nastoupil do klíčového utkání turnaje se Škarkem v brance. Sedmnáctiletý jihlavský talent měl od úvodní minuty více práce než jeho protějšek Ingram, složité situace však řešit nemusel. Očekávaný tlak domácích hráčů totiž nepřišel.

VIDEO: Kaše se štěstím otevřel skóre

V 10. minutě si Češi zahráli první přesilovou hru, gólově se však prosadit nedokázali. Stejně jako následně Kanaďané při Zbořilově vyloučení. Bezbrankový stav se změnil v 17. minutě, kdy Kaše využil nečekaného odrazu puku od hlavního rozhodčího Kubuše a pohotovou střelou otevřel skóre.

"První třetina byla z naší strany velmi povedená. Mysleli jsme, že na nás vletí, ale naše taktika byla dobrá. Čekali jsme na ně, napadali je jen jedním hráčem a potom je chytali ve středním pásmu. Kanaďanům to utíkalo a nevěděli, jak se přes nás dostat, a pak začali být nervózní," řekl útočník Šimon Stránský.

Druhá třetina patřila Kanadě. Hronkovo vyloučení sice domácí nevyužili, ale ve 24. minutě již vyrovnal před Škarkem osamocený Speers. Následně trefil Roy horní tyč, ale ve 28. minutě již Kanaďané vedli. Špatné postavení českých hráčů na buly využil Stephens a překonal Škarka podruhé.

"Párkrát jsme zaspali na vhazování, to jsou chyby, které se proti takovému soupeři nesmí stávat," litoval Adam Musil.

Český tým byl pod velkým tlakem, přesto se mu podařilo vyrovnat. Šoustal vzal v přečíslení dva na jednoho zakončení na sebe a první střelou ve druhé třetině překonal Ingrama. Ve 29. minutě se jednalo celkově o pátou českou střelu v zápase.

VIDEO: Šoustal srovnal parádní kličkou

Kanaďany ale vyrovnání nezastavilo, dále diktovali tempo a opět se dostali do vedení. Aktivní Stephens sice ještě trefil tyč, obránce Chabot ale o pár vteřin později mířil přesně.Ve 42. minutě byl blízko vyrovnání Nečas, Ingram si však s jeho pokusem poradil a jeho spoluhráči si následně poprvé vypracovali dvoubrankové vedení. Škarka překonal po rychlé přihrávce zpoza branky Gauthier. Češi nerezignovali a pohotově dorážejícímu Stránskému se podařilo opět snížit, jenže o 43 vteřin později přidali Kanaďané další branku. A střelcem byl opět Gauthier.

VIDEO: Stránský snížil na 3:4

Tentokráte již Kanaďané dvoubrankový náskok udrželi a v semifinále se utkají se Švédskem, druhou dvojici tvoří USA a Rusko.

"Mrzí mě, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce. Kanadu jsme mohli porazit, na rozdíl od přípravy jsme měli hodně šancí. Odehráli jsme dobré utkání, kdybychom takhle odehráli všechny, mohl turnaj vypadat jinak. To je ale jenom kdyby," řekl brankář Jakub Škarek, který si připsal 36 úspěšných zákroků.

Švédsko dalo Slovákům osmičku

Hokejisté Švédska deklasovali ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let Slovensko 8:3 a postoupili do semifinále, ve kterém se utkají s Kanadou. Druhou semifinálovou dvojici tvoří po vítězství 3:2 nad Švýcarskem Spojené státy americké a Rusko.

Švédsko ovládlo bez prohry "českou" základní skupinu A a proti Slovensku bez problémů splnilo roli favorita. Seveřané se dostali do vedení již po 68 sekundách a první třetinu vyhráli 3:0. Slováci se prosadili až za stavu 5:0, podařilo se jim snížit na rozdíl dvou branek, ale poté Švédové opět přidali a bez problémů postoupili do bojů o medaile. Čtyři kanadské body za asistence si připsal útočník Rasmus Asplund.

Čtvrtfinálový souboj Američanů se Švýcary byl mnohem dramatičtější. V základní skupině neporažený tým USA si v první třetině dokázal vypracovat dvoubrankové vedení, Švýcaři však v přesilových hrách vyrovnali. Na gól Nica Hischiera ve 46. minutě však Američané bleskově odpověděli, již po šestnácti sekundách rozhodl také v přesilovce Jordan Greenway.

Rusko nemělo s Dány větší problém

Hokejisté Ruska zvítězili v Torontu ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let nad Dánskem 4:0. Obhájci stříbra z minulého šampionátu v Helsinkách budou útočit na zisk sedmé medaile za sebou. První utkání o udržení skončilo vítězstvím Finska, které se ovšem s Lotyšskem trápilo a po boji ho zdolalo těsně 2:1.

Rusové rozhodli již v úvodní třetině, kterou vyhráli 2:0. V deváté minutě otevřel skóre Alexandr Polunin a 11 sekund před koncem úvodního dějství zvýšil v přesilové hře Kirill Kaprizov.

V 48. minutě výhru zpečetil Pavel Karnauchov a výsledek ještě dovršil druhou trefou v utkání Kaprizov, který vede se sedmi góly tabulku střelců turnaje. Gólman Ilja Samsonov udržel podruhé čisté konto. Rusové na minulých šesti šampionátech získali jedno zlato, tři stříbra a dva bronzy.

Loňští šampioni Finové vykročili úspěšně do boje o udržení proti Lotyšsku, když vyhráli 2:1 a mohou už v úterý rozhodnout. Vítěznou branku vstřelil ve 49. minutě Kristian Vesalainen.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Montrealu - čtvrtfinále:

Kanada - ČR 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Speers (Stephens, Joseph), 28. Stephens (Cirelli), 34. Chabot (Stephens, Cirelli), 44. Gauthier (Roy, Clague), 47. Gauthier (Clague, Chabot) - 17. D. Kaše (Hronek, A. Musil), 29. Šoustal, 46. Š. Stránský (Nečas, Zbořil). Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 10.215.

Kanada: Ingram - Clague, Chabot, Juulsen, Bean, Fabbro, Lauzon - Speers, Strome, Jost - Gauthier, Roy, Dubois - Raddysh, Barzal, Joseph - Stephens, Cirelli, Dubé - McLeod. Trenér: Dominique Ducharme.

ČR: Škarek - Kalina, Hronek, Hrdinka, Zbořil, D. Krenželok, Vála, Budík - A. Musil, Špaček, D. Kaše - Koblížek, F. Chlapík, Jašek - Š. Stránský, Nečas, Kurovský - Suchý, Šoustal, K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Švédsko - Slovensko 8:3 (3:0, 2:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 2. Eriksson Ek (Asplund, Kylington), 17. Söderlund (Wingerli, Gunnarsson), 18. Grundström (Nylander, L. Carlsson), 27. Nylander (Dahlen, Asplund), 34. Karlström (Ahl, Asplund), 43. Söderlund (G. Carlsson), 45. Andersson (Larsson, Lööke), 58. Eriksson Ek (Asplund, Kylington) - 36. Bodák (Sloboda), 37. Struška (Černák), 42. Ružička. Rozhodčí: Burchell (Kan.), Hribik - Suchánek (oba ČR), Davis (USA). Vyloučení: 1:5, navíc Struška (SR) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 6331.

USA - Švýcarsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Bracco (Thompson, Terry), 11. Kunin (Greenway, Bracco), 47. Greenway (McAvoy, Keller) - 31. Hischier (Siegenthaler, Riat), 46. Hischier (Thürkauf). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Šír (ČR) - Palej (Rus.), van Oosten (Kan.). Vyloučení: 5:4, navíc Thürkauf (Švýc.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 8176.

Dánsko - Rusko 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Polunin (Vorobjov), 20. Kaprizov (Vorobjov, Trenin), 48. Karnauchov (Gurjanov, Kvartalnov), 56. Kaprizov (Polunin). Rozhodčí: Lemelin (USA), Rohatsch - Kohlmüller (oba Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 7801.

O udržení - 1. zápas (Montreal):

Finsko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Saarijärvi (Räsänen), 49. Vesalainen (Heiskanen, Tolvanen) - 25. Ponomarenko (Krastenbergs, Tralmaks). Rozhodčí: Sheva (USA), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Haurum (Dán.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 3016. Stav série: 1:0.

Jakub Škarek a Filip Hronek sledují útočícího Matta Barzala
Jakub Škarek a Filip Hronek sledují útočícího Matta Barzala

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud