6. ledna 2017 • 10:59

Tomuhle se nic nevyrovná, září útočník zlaté americké dvacítky White

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtý titul z mistrovství světa hráčů do 20 let je pro americké hokejisty mimořádně sladký - turnajem prošli bez porážky a hned dvakrát zdolali hlavního rivala Kanadu, navíc v jejím domácím prostředí. Ve finále zvítězili 5:4 v prodloužení, i když kanadský tým dvakrát vedl o dva góly. "Neuvěřitelné," řekl útočník Colin White, jenž se pod výhru podepsal důležitou trefou na 4:4. "Zvládli jsme to jako tým. A tomuto pocitu se žádný jiný nevyrovná," prohlásil.



"Jsme pohromadě čtyři týdny . A společně vyhrát zlato je prostě úžasné. Stejně jako to, s jakým klidem jsme celým turnajem prošli. Prohrávali jsme (v semifinále) s Ruskem, dnes dokonce dvakrát o dva góly. Ale na střídačce jsme zůstávali v klidu a bojovali, abychom se dostali zpátky. Věděli jsme po celý turnaj, že si na ledě vždy pomůžeme," řekl White.

"Třiadvacet z nás, kteří jsme absolvovali cestu z letního kempu až po ten poslední v Buffalu, vědělo, že máme na to, abychom dosáhli něčeho velkého. Dokázali jsme to a věřím, že celá země je na nás hrdá. Ať už nás sledovali děti, mladí nebo staří, kteří mají rádi hokej," uvedl střelec dvou finálových branek Kieffer Bellows, syn dlouholetého hráče NHL Briana Bellowse, který však reprezentoval Kanadu.

Kolébka hokeje musela překousnout zklamání z nejtěsnější porážky. V elektrizující atmosféře před více než 20 tisíci diváky, navíc v Bell Centre, hale slavného Montrealu Canadiens. "Atmosféra byla úžasná. Měl jsem z toho husí kůži. Vyhrát titul pro svou zemi je neuvěřitelné," řekl gólman Tyler Parsons.

Kouč Bob Motzko měl ze svého výběru dobrý pocit už delší dobu. "Když jsme se dali v létě v Michiganu dohromady, bylo na těchto klucích něco mimořádného. V týmu bylo hodně kamarádství, obrovské srdce a bojovnost za všech okolností. Hráči budou tímto titulem propojení jednou provždy," prohlásil Motzko.

Samostatnou kapitolu napsal americký útočník Troy Terry. V semifinále s Ruskem dokázal proměnit všechny tři své nájezdy, při nich použil stejné zakončení mezi betony. Ve čtvrtek takto překonal i kanadského gólmana Cartera Harta a byl nakonec jediným, kdo v samostatných nájezdech z deseti hráčů pokus proměnil. "Před rozstřelem jsem přemýšlel o tom, že bych měl zkusit něco jiného než střelu mezi nohy. Ale jak jsem se blížil k brance, rozhodl jsem se, že to musím dát zase mezi betony," řekl Terry.

"Myslím, že zapůsobil Troyův efekt. Jako brankář si můžete pokrývat, co chcete, třeba sedět v rozkleku, ale on tam tu mezírku v trojúhelníku mezi betony stejně najde," uvedl americký útočník Jack Roslovic.

Kanada zůstala na rozdíl od posledního domácího šampionátu před dvěma lety, kdy ve finále porazila Rusko, zklamaná. "Je strašně těžké vstřebat porážku v takovém utkání. Dal jsem do toho všechno, co jsem jen mohl. Sice jsem byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, ale jsem zlomený," řekl kanadský bek Thomas Chabot.

Je rozhodnuto. Brankář Tyler Parsons právě chytil Kanadě poslední nájezd
Je rozhodnuto. Brankář Tyler Parsons právě chytil Kanadě poslední nájezd

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud