Zdeněk Janda
5. května 2013 • 15:27

Hokejisté se na MS perou i o nominaci do Soči. Kdo má šanci?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi na šampionátu dýchají pro úspěch. Cítí, že tým je dost silný na to, aby ve Stockholmu vydoloval medaili. Ale v podvědomí mají i jinou věc. Dobře vědí, že pokud tady zazáří, mohou si důrazně říct o nominaci na olympijský turnaj do Soči, který se odehraje v únoru 2014. I proto na mistrovství dorazilo tolik hráčů z NHL...



Neřeknou to naplno. V hlavě pochopitelně hlavně řeší probíhající turnaj, ale těch myšlenek se přesto nezbaví.

Ano, tento šampionát může sloužit i jako vstupenka do Soči. Žádný takhle velký test před únorovým vrcholem totiž už nebude. „Hráči, kteří tady předvedou nadprůměrný výkon, mají největší předpoklad k tomu, aby na olympiádu jeli. Bude to pro ně skoro jako pozvánka,“ nezastírá ani kouč Alois Hadamczik. Právě vidina předvést se před dalším turnajem „století“ přivála do Stockholmu tak elitní výběr. A to nemluvě jen o českém mužstvu. Třeba Kanada je také nevídaně nadupaná.

Hráči to nahlas nepřiznají, ale když zvažovali, jestli se na tento šampionát vydají, v hlavě jim šrotovala rovněž touha ukázat se před Soči. „Já to ale takhle neberu, na mistrovství bych přijel stejně. Je sice jasné, že je lepší být trenérovi na očích i v souvislosti s olympiádou, ale do toho turnaje je ještě času dost, spousta věcí se může změnit,“ říká obránce Zbyněk Michálek, opora z Phoenixu.

U něj se dá očekávat, že pokud ho nepřibrzdí zranění, účast v Soči by měl mít takřka jistou. Stejně jako třeba útočník Jakub Voráček, aktuálně největší česká kometa v NHL. Směle pomýšlet mohou i další zámořští borci jako Radim Vrbata nebo Martin Hanzal.

Obránce Jan Hejda, účastník olympiády ve Vancouveru v roce 2010, ale přidává i jiný postřeh. Že účast na šampionátu může být naopak vzhledem k vyhlídkám zrádná.

Člověk se tady může ukázat v dobrém světle, ale taky ve špatném. Je po sezoně, pro nás hráče z NHL to není jen tak, musíme si zvykat na širší hřiště. Takže to můžeme zkazit a pak na olympiádu nebudeme mít šanci. Když sem nikdo nepojede a pak se mu bude v NHL dařit před turnajem, má větší šanci. Spekulovat se s tím tedy moc nedá, je to sázka do loterie,“ přemítá spolehlivý zadák z Colorada.

Životní šanci vyhlížejí i pracanti mimo zámoří. Třeba kapitán Jiří Novotný, srdcař, jenž v posledních letech objíždí pravidelně všechny evropské turnaje a šampionáty. Poctivá defenzivní práce a oddání by jej mohly dovést až k životní šanci. „Člověk to vnímá, tohle pochopitelně láká každého. Nějaké malé procento, že to vyjde, pochopitelně existuje, ale teď nemá cenu se tím moc zabývat,“ reaguje Novotný, jenž premiérově vede partu na mistrovství s céčkem na dresu.

Šance hráčů ze současného týmu na Soči podle Sportu

Téměř jisté místo na OH v Soči Téměř jisté místo na OH v SočiFoto Sport
Šance českých hokejistů na nominaci na OH v Soči podle deníku SportFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud