20. května 2013 • 04:00

TOP 5 hokejových senzací: Zázrak na ledě i stříbrní Švýcaři

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále nevyhráli, ale stejně pořádně otřásli hokejovými pořádky. Není pochyb, že nejvýraznější stopu na letošním mistrovství světa zanechalo stříbné Švýcarsko. Dlouho podceňovaný tým si na něm jako jediný udržel neporazitelnost - až do finále. I když v něm podlehl domácímu Švédsku, stal se jedním z největších překvapení v historii. Právem patří do žebříčku největších hokejových senzací v dějinách.



1. Zázrak na ledě z Lake Placid

Vítězství týmu USA na olympiádě v Lake Placid 1980 má nezastupitelné místo v americké sportovní mytologii. Mužstvo složené z amatérských a univerzitních hráčů dokázalo senzačně porazit v tehdejších dobách naprosto dominantní Sovětský výběr a poté i získat zlaté medaile. Nečekaný úspěch, pro který se vžilo označení Zázrak na ledě (Miracle on Ice), vyhlásil magazín Sports Illustrated největší americkou sportovní událostí 20. století. V roce 2004 vznikl na její motivy film, v němž trenéra Brookse ztělesnil Kurt Russel. Na své cestě za triumfem Američané porazilo mimo jiné i Československo 7:3.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadal Zázrak na ledě

2. Poprvé přijeli Sověti. A hned zvítězili...

V roce 1954 vyslal Sovětský svaz poprvé na mistrovství světa svůj tým. Nikdo však nečekal, že si také hned odveze zlato. Jasným favoritem byla Kanada stejně jako na všech předchozích turnajích, kterých se zúčastnila. Do závěrečného zápasu se Sověty vstupovala s bilancí šesti výher ze šesti zápasů a skóre 57:5. V rozhodujícím zápase však Kanaďané schytali nepříjemný debakl 2:7. Od té doby brali Sověti pravidelně medaile na světovém šampionátu pravidelně až do roku 1991.

3. Švýcaři blízko zlata

Na předchozích 76 mistrovstvích světa nikdy nezískali titul, poslední medaili brali naposledy v roce 1953. Na letošním mistrovství světa si však hokejisté Švýcarska počínali jako ostřílení suveréni. Jako jediní na turnaji vyhráli všechny svoje zápasy v základní skupině a stejně suverénně prošli i vyřazovací částí. Přitom před startem šampionátu s ničím takovým počítal jen málokdo. U sázkových kanceláří byl kurz na švýcarské vítězství 55:1... Z outsidera se však stal král!

4. Bělorusko v semifinále olympiády

Za úspěch mohli brát Bělorusové už fakt, že se na hrách v Salt Lake City dostali z kvalifikace do základní skupiny. Tam plnili ve třech zápasech roli outsidera s bilancí třech proher a skóre 6:22. Jejich čtvrtfinálový souboj se Švédskem tedy měl být formalitou, ale favorit se nechal zaskočit a prohrál 3:4. Rozhodující branka padla kuriózním způsobem. Spíše nahození než střela běloruského útočníka Kopata se odrazilo v 57. minutě od lapačky a helmy brankáře Sala a puk zapadl za jeho záda. Bělorusové po senzačním postupu na medaili nedosáhli – v semifinále podlehli Kanadě 1:7, v zápase o bronz Rusku 2:7.

VIDEO | Podívejte se, jak padl rozhodující gól Bělorusů

5. Šok v Katovicích! Polsko porazilo SSSR

Před 37 lety byl ještě odstup outsiderů od tradičních hokejových velmocí mnohem větší, než je tomu dnes. Právě proto nepřestává vítězství Polska 6:4 nad Sovětským svazem na MS 1976 udivovat ani dnes. Čtyři měsíce předtím přitom zdánlivě nepřemožitelný tým SSSR přejel Poláky na olympijském turnaji 16:1. Odveta na domácí půdě v Katovicích představuje jednoznačně nejsvětlejší moment v historii polského hokeje, jehož reprezentace se naposledy mezi elitou na světovém šampionátu představila před 11 lety.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud