20. dubna 2015 • 12:56

Padne rekord? Na hokejové MS je prodáno téměř 500 tisíc lístků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Organizátoři hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě jsou blízko k jistotě, že nadcházející šampionát navštíví minimálně stejně diváků jako ten v roce 2004, kdy se MS konalo v tuzemsku naposledy. Tehdy si cestu do hlediště našlo 552.097 fanoušků. Na turnaj, který začne 1. května, je prodáno již 495 tisíc vstupenek, dalších 35 tisíc využijí školáci a 10 tisíc mladí hokejisté do 14 let. Celková návštěvnost šampionátu by tak již nyní měla sahat k 540 tisícům diváků.



"Tehdy před 11 lety to byl rekord, který byl překonán loni v Minsku, kdy turnaj vidělo přes 643 tisíc lidí. V součtu jsme nyní na počtu 540.000 vstupenek a naším cílem je atakovat divácký rekord, ale není to cíl samoúčelný," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze Martin Urban, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje.

"Chceme být hlavně dobrými organizátory, přesněji vynikajícími. Celý hokejový svět, tedy těch 74 zemí, ví, že Česká republika má respekt a sportovní akce umí organizovat. Prioritou tedy je, aby se po těch 17 dnech u nás cítili dobře nejen hráči, realizační týmy a lidé, kteří vše zajišťují, ale především diváci. Protože pro diváky se hokej hraje," doplnil Urban.

Fanoušci v Praze čekali fronty na lístky.
Video se připravuje ...

Je zřejmé, že přes 495 tisíc vstupenek, tedy 68 procent z celkové kapacity, ještě zdaleka není konečné číslo. Organizátoři počítají s tím, že pokoří minimálně metu 600 tisíc diváků. Kromě obrovského zájmu o utkání českého týmu se potvrzuje i očekávání, že velmi dobře se budou prodávat i lístky na zápasy Slováků. "A také u úřadujících mistrů světa z Ruska, kteří se představí v Ostravě. Pozornost fanoušků táhne také Kanada a Švédsko," přiblížil Urban.

Celkové náklady dosahují v současné době částky 650 milionů korun. "Důležité je MS udýchat ekonomicky. Bez podpory měst Ostravy a Prahy, Moravskoslezského kraje, ale i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy bychom ho nemohli organizovat. Na druhou stranu - veřejné vložené prostředky se všem několikanásobně vrátí, určitě má smysl tady MS mít," řekl Urban.

Poslední cíl je u něho ten sportovní. "Rok 2004 si každý dobře pamatuje. Nikdy jsem neviděl tolik zklamaných a tak tichých 17 tisíc diváků jako po prohraném utkání s Amerikou. Moc si přeji, aby tento tým uspěl," prohlásil Urban s připomínkou prohraných nájezdů vysoce favorizovaných českých hokejistů ve čtvrtfinále s USA.

"Před dvěma lety jsme začínali ve třech, nyní čítá organizační struktura okolo 170 členů. Počítáme také se zapojením přibližně 1000 dobrovolníků, 650 jich bude působit v Praze s ohledem na to, že v metropoli proběhnou i závěrečné boje, a 350 v Ostravě. Rádi bychom, aby všichni vzpomínali na toto MS jako na nejlepší v historii," řekla generální sekretářka šampionátu Markéta Štěrbová.

Předseda ostravského organizačního výboru Aleš Pavlík již v neděli po skončení tenisového Fed Cupu převzal halu. "Takže od dnešního rána se vše staví od stánků po věci od partnerů ve fanzóně. Oproti roku 2004 máme dvě ledové plochy v jednom areálu, takže hráči budou přecházet takzvaně suchou nohou mezi tréninkem a zápasy, to je obrovský rozdíl," přiblížil Pavlík.

Petr Bříza, předseda lokálního organizačního výboru v metropoli, se chystá převzít O2 arenu. "A hned začneme s výstavbou zázemí pro týmy, protože kabiny bohužel nestačí potřebám týmů. Vytváříme tedy takovou 'sportovní vesničku' v prostorách malé arény, kde budou mít všechny týmy kompletní zázemí. Bude mít kolem 500 metrů čtverečních, budou tam masérny, brusírny a další potřebné věci a prostory," nastínil Bříza.

"Novinkou je plocha 60x30 metrů, je tedy přizpůsobena parametrům MS. Průlomem je fakt, že hlavní kamerová platforma bude na klubovém patře. Už by se nemělo stávat, že se před kamerou a hlavním záběrem budou objevovat jásající diváci," uvedl Bříza.

"Mistrovství světa v hokeji je jednou z největších sportovních akcí, které tu letos máme. A jsme rádi, že Praha mohla tuto akci podpořit. Přeji našim hráčům, ale i ostatním, aby se jim hrálo v Praze dobře," prohlásila primátorka hlavního města Adriana Krnáčová.

Šampionát se těší velkému zájmu médií. Je na něj akreditováno více než tisíc zástupců médií z 23 zemí.

Fanoušci v Praze čekali fronty na lístky.
Video se připravuje ...
Hokejová fanynka Adéla Stehlíková toužila po lístcích na MS tolik, že kvůli problémům s terminály vyrazila do Prahy až z Hulína. Na Česko se ale stejně nedostane, už bylo bohužel vyprodáno.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud