18. května 2015 • 15:04

Rusům hrozí trest. Odchod před hymnou? Velké zklamání, tvrdí Fasel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předčasný odchod hokejistů Ruska z ledu po skončení finálového zápasu mistrovství světa v Praze bude mít dohru. Předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel řekl, že jej rozhodnutí hráčů sborné opustit plochu O2 Areny ještě před kanadskou hymnou zklamalo a jednání považuje za nedostatek respektu k soupeři. Rusko podle jeho slov může čekat i trest.



"Po návratu z mistrovství světa to budeme řešit a požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci. V IIHF platí pravidlo a příslušný trest bude vynesen," řekl Fasel pro agenturu TASS.

"Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," prohlásil Fasel.

Jen organizační chyba, tvrdí Treťjak

Ruští hokejisté po prohraném zápase převzali stříbrné medaile, podali si s kanadskými hráči ruce, ale na zbytek ceremoniálu na ledě nezůstali. Většina hráčů poté okamžitě zamířila do kabin, jen několik z nich v čele a Alexandrem Ovečkinem nebo Jevgenijem Malkinem zůstala stát na ledě a byla připravena vyslechnout si i kanadskou hymnu. Kapitán týmu Ilja Kovalčuk ale poté pro ně přišel a odvedl je do útrob arény.

"Viděl jsem, jak se Ovečkin a Malkin snažil zastavit hráče, aby nešli do šatny. Nemůžeme z toho vinit hráče. Máme vedoucího týmu, trenéra nebo generálního manažera, kteří byli v té době na ledě a měli tomu zabránit," uvedl Fasel.

Šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak incident označil za nešťastnou shodu náhod. "Byla to jen organizační chyba. Ne neúcta k soupeři. Máme velký respekt k soupeři, podali jsme si s ním i ruce," řekl Treťjak. I ruská média však o incidentu referují jako o hanbě a ostudě. V různých internetových anketách počínání hokejistů odsoudili i čtenáři.

Nad vystupováním členů ruského týmu se pozastavil i člen organizačního výboru MS a bývalý reprezentační brankář Petr Bříza. "Myslím, že vzali šampionát až příliš přemotivovaně. Přivezli s sebou do Prahy relativně hodně problémů, které tu vůbec nebyly. Osm týmů tu žilo velmi přátelsky, ale jakmile přijeli, zablokovali chodbu v hale, zvolili si jiný hotel, což pro nás bylo velmi vysoké bezpečnostní riziko. Těch věcí tam tedy bylo víc a vyvrcholilo to velikou ostudou jejich vlastní a nerespektem vůči soupeřům a celému mistrovství světa," řekl Bříza Rádiu Impuls.

Kanada slavila zlato, naštvaní Rusové ale radši utekli do kabin
Kanada slavila zlato, naštvaní Rusové ale radši utekli do kabin

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud