4. června 2015 • 14:38

Bylo to neurvalé! Rusové potrestají kouče a manažera za ostudu po finále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení ruského hokeje se po více než dvou týdnech začalo intenzivněji zabývat incidentem, o který se tým sborné přičinil po skončení finále mistrovství světa v Praze. Ruští hokejisté ho prohráli s Kanadou vysoko 1:6, načež se rozhodli opustit led ještě před hymnou vítězů a sklidili za to vlnu kritiky. Na vině jsou prý především kouč Oleg Znarok a také generální manažer týmu Andrej Safronov. Právě oni by také měli být prvními potrestanými.



"Bylo to povrchní a neurvalé," uvedl pro ruská média jeden ze členů Ruské hokejové federace Arkadij Rotenberg. "Rozhodně to nenecháme jen tak a budeme rozdělovat odpovídající tresty. V první řadě generálnímu manažerovi a hlavnímu kouči. Určitě tam měli zůstat, dokud nebude odehrána hymna soupeře," zdůraznil Rotenberg, který je zároveň prezidentem Dynama Moskva, klubu Kontinentální hokejové ligy.

Ujistil však, že nešlo o nijak plánovanou akci. "Celý incident určitě nebyl o tom, že by hráči chtěli nějakým způsobem urazit kanadský tým. Nebylo to nijak dopředu plánované," prohlásil Rotenberg. Ani to však podle všeho vedení ruského hokeje nijak neobměkčí. "Musíme si z toho vzít ponaučení. Safronov i Znarok jsou si svých chyb vědomi a já věřím, že to bylo poprvé, ale zároveň také naposledy, co se něco takového stalo," uvedl Rotenberg.

Ruští hokejisté po výprasku od velkého rivala převzali stříbrné medaile, podali si sice s kanadskými hráči ruce, ale na zbytek ceremoniálu na ledě nezůstali. Většina jich okamžitě zamířila do kabin, jen několik z nich v čele s Alexandrem Ovečkinem nebo Jevgenijem Malkinem zůstalo stát na ledě a bylo připraveno vyslechnout si i kanadskou hymnu. Kapitán týmu Ilja Kovalčuk ale poté pro ně přišel a odvedl je do útrob arény.

Fasel: Je to nepřijatelné!

Hráči sice tvrdili, že šlo o nedorozumění, neboť organizátoři jim otevřeli dvířka z ledové plochy do mixzóny a oni to brali jako signál k odchodu, ale jen u málokoho s tímto vysvětlením pochodili. Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel také přímo řekl, že jej rozhodnutí hráčů sborné zklamalo a že jejich jednání považuje za nedostatek respektu k soupeři. Dopředu upozornil, že za to Rusko může očekávat trest.

"Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," prohlásil tehdy Fasel pro agenturu TASS.

"Nejdříve uvidíme, jaké sankce vynese IIHF. Od toho se odrazíme a uvidíme, co s tím pak budeme moci udělat my," uzavřel Rotenberg.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud