21. května 2016 • 17:40

Domácí hvězdy jsou venku! Rusko padlo v semifinále MS s Finskem 1:3

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Triumfální jízda finských hokejistů na mistrovství světa v Rusku se nezadrhla ani v semifinále, v němž dnes zvítězili nad domácí sbornou 3:1. Tým kouče Kariho Jalonena na turnaji dosud nezaváhal a v neděli od 19:45 SELČ vyzve v boji o zlato Kanadu. Rusové budou hrát od 15:15 o bronz s USA.



Finové si zahrají finále podruhé za poslední tři roky a budou se snažit navázat na dosavadní dva triumfy na světových šampionátech z let 1995 ze Stockholmu a 2011 z Bratislavy. Ruští hokejisté naopak po zlatu z Minsku a stříbru z Prahy potřetí za sebou na finále nedosáhli.

Sborná vedla od třetí minuty po trefě Sergeje Širokova. Finové, kteří se v pátek stěhovali z Petrohradu do Moskvy, předvedli dokonalý obrat ve druhé třetině, kdy se trefil dvakrát osmnáctiletý Sebastian Aho a jednou Jussi Jokinen.

"Neměli jsme špatný start, ale dostali jsme gól. Můj tým však odvedl skvělou práci po celých šedesát minut. Hlavně brankář Koskinen nám umožnil vyhrát a hráči na oslabení zblokovali spoustu střel, což nám hodně pomohlo," prohlásil kouč Finska Kari Jalonen a z mladíků chválil nejen Aha. "Máme v týmu tři - Aha, Laineho a Rantanena - během turnaje hodně vyrostli a dnes byli skvělí," doplnil bývalý trenér Lva Praha v KHL.

Rusové udeřili v úvodu, když Širokovův pokus z mezikruží po Těleginově přihrávce Koskinen ještě vyrazil, ale na dorážku už nestačil. Domácí měli převahu, ale další pokusy gólman Petrohradu kryl. Na druhé straně pomohla Bobrovskému po Barkovově střele z úhlu při Panarinově vyloučení tyč. Ruskému gólmanovi nadělal problémy i tečovaný pokus Rantanena.

"Neměli jsme špatný začátek. Vedli jsme, ale nenavýšili jsme skóre, i když jsme měli hodně šancí. Potřebujeme dát víc gólů než jeden, abychom měli šanci uspět proti takovému soupeři, jako je Finsko," uvedl kouč Oleg Znarok, který poprvé za necelé tři roky u sborné bude chybět ve finále MS.

Zvýšit mohl ve 24. minutě Ovečkin, ale jeho průnik zastavil betonem Koskinen. Vzápětí při Marčenkově vyloučení vyrovnal přesnou střelou z mezikruží k levé tyči Aho. Při Komarovově vyloučení mohl vrátit sborné vedení Dacjuk, ale těsně nedosáhl na Mozjakinovu přihrávku. Podle ruského kouče Olega Znaroka to bylo i vinou faulu. "Měli jsme hrát přesilovku pět na tři. Nechápu, proč nebyla," stěžoval si Znarok.

Komarov se hned po návratu dostal do úniku, před zakončením jej atakoval hokejkou Vojnov, ale finský útočník se marně dožadoval trestného střílení. Český sudí Fraňo ani Slovák Kubuš to za faul nepovažovali. Finové odolali i při Pihlströmově trestu a v 36. minutě otočili stav. Jokinen po kombinaci s Lainem zakončoval zblízka do odkryté branky.

Ještě ve druhé třetině zasadili Finové sborné další ránu. Ovečkin srazil Komarova na branku Bobrovského a na trestné lavici strávil jen 16 sekund. Podruhé se zapsal v utkání mezi střelce mladík Aho, který před brankou uklidil puk k pravé tyči.

V závěrečné třetině se Rusové marně snažili o odpověď. Při Barkovově vyloučení dvakrát neuspěl v šanci Dacjuk. Skóre se neměnilo ani v závěru při Hietanovově trestu, při kterém po půl minutě sekl Tělegina do nohy Ohtamaa. Rusové se marně dožadovali minutu a půl trvající přesilovky pěti proti třem, přestože útočník CSKA Moskva odkulhal do kabiny.

"Rozhodly přesilovky, které jsme neuhlídali. My jsme hráli je špatně. Nepomohl nám ani rychlý gól, přitom stačilo proměnit nějakou další šanci. Věděli jsme, co Finové budou hrát. Ale nehráli jsme tak, jak jsme potřebovali," řekl ruský kapitán Pavel Dacjuk, dosavadní opora Detroitu, která by mohla podle ruských médií zamířit do Petrohradu.

Rusko - Finsko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Širokov (Tělegin, Marčenko) - 26. Aho (Mikael Granlund, Lindell), 36. J. Jokinen (Laine), 39. Aho (Koskiranta, M. Koivu). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kubuš (SR) - McIntyre, Ritter (oba USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 12.215.

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Orlov - Širokov, Kuzněcov, Ovečkin - Sanniko, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.

MATCH OVERVIEW LEGACY
21. 5. • 15:15
Finsko
Finsko
3:1
ONLINE
21. května
15:15
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 25:34. Aho, 35:50. Jokinen, 38:15. Aho

Hosté: 02:52. Širokov

Sestavy

Domácí: Koskinen (Saros) – Jaakola (A), Hietanen, Pokka, Lindell, Kivistö, Ohtamaa – Koivu (C), Granlund, Komarov – Laine, Jokinen (A), Barkov – Aho, Pyörälä, Koskiranta – Rantanen, Sallinen, Pihlström – Pulkkinen, Lajunen.

Hosté: Bobrovskij (Sorokin) – Vojnov, Jemelin, Orlov, , Čudinov, Bělov, Zajcev, Marčenko – Ovečkin, Širokov, Kuzněcov – Sannikov, Dacjuk (C), Mozjakin (A) – Panarin, Dadonov, Šipačjov (A) – Tělegin, Kalinin, Ljubimov – Plotnikov.

Rozhodčí

Fraňo (CZE), Kubuš (SVK) – McIntyre (USA), Ritter (USA)

Stadion

VTB Ice Palace

Návštěva

12215 diváků

ONLINE: Finsko - Rusko (semifinále, 15:15)

Vše o světovém šampionátu v Rusku čtěte ZDE>>>


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud