16. května 2017 • 20:00

SOUHRN MS: Mladíkův nájezd poslal Němce do čtvrtfinále, Kanada - Finsko 5:2

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí to nebalí! Němečtí hokejisté dokázali na mistrovství světa v těžké bitvě přetlačit Lotyše a postoupit do čtvrtfinále, kde je čeká Kanada. O výhru 4:3 na samostatné nájezdy se postaral jednadvacetiletý útočník Frederik Tiffels. Na čtvrtém místě v tabulce skupiny B zůstalo Finsko po porážce 2:5 od Kanady. Díky tomu tak zůstávají čeští hokejisté v Paříži a v prvním kole vyřazovací části vyzvou Rusko.   



Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

Skupina A

Švédsko - Slovensko 4:2

Švédové mohli prohrávat po šanci Miklíka, jenže ten nepřekonal Henrika Lundqvista. Vzápětí sami gólově udeřili, když znovu prokázal šikovné ruce Nylander a zblízka zavěsil pod horní tyčku. Brankář Lundvist se pak vyznamenal proti Kudrnovi a místo vyrovnání Slováků si v 9. minutě dojel od zadního hrazení odraženou střelu Ekman-Larsson a přidal zblízka druhý gól. Kudrnovi pak znovu sebral radost pozorný Lundqvist.

Zkraje prostředního dějství přišel kuriózně již třetí trest v utkání pro hráčskou lavici Švédska. Hned po jeho skončení fauloval Lindholm, výběr Tre kronor sice ubránil i toto oslabení, ale šest vteřin po Lindholmově návratu na led snížil Matoušek.

Švédové však rychle odpověděli, když se záhy po vhazování prosadil Everberg a vyhnal Hudáčka z branky. Poprvé na turnaji tak šel do akce Janus, ještě v minulé sezoně gólman Litvínova. V polovině utkání našel Nylander skvěle Bäckströma, který z úhlu zamířil pouze do tyče odkryté branky. Zvýšit mohl Joel Lundqvist, ale stavem 3:1 nepohnul.

Po 94 vteřinách závěrečné třetiny se dostal do úniku útočník Sparty Kudrna a překonal Henrika Lundqvista. Janus pak pochytal šance Švédů, ale vyrovnání se tým kouče Zdena Cígera nedočkal. Výsledek zpečetil 32 sekund před koncem při power play do prázdné branky Karlsson.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 12:15
Švédsko
Švédsko
4:2
ONLINE
16. května
12:15
Slovensko
Slovensko
Góly

Domácí: 04:02. W. Nylander, 08:14. Ekman-Larsson, 25:45. Everberg, 59:28. W. Karlsson

Hosté: 24:08. Matoušek, 41:34. Kudrna

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Fasth) – Strålman, Hedman (A), Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Lindberg, Bäckström, W. Nylander – Everberg, Söderberg, W. Karlsson – J. Lundqvist (C), Eriksson Ek, Nordström.

Hosté: J. Hudáček (26. Janus) – Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš (A), Gernát, Šedivý – Miklík, Dravecký (C), L. Hudáček – Bližňák, A. Šťastný, Haščák – Cingel, Kudrna, Hrnka – Matoušek, Suja, Zigo – Skalický.

Rozhodčí

Jeřábek (CZE), Odins (LAT) – Kohlmüller (GER), Lazarev (RUS)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

10 259 diváků

 

Rusko - USA 3:5

První třetina měla velmi překvapivý průběh. Rusové v ní stihli dostat pět dvouminutových trestů a i proto ji prohráli na střely mezi tyče drtivým poměrem 3:16. Jenže Vasilevskij odolával, při Bjugstadově zakončení mu pomohla tyč a o jediný gól do první přestávky se tak postarali paradoxně Rusové, když ve 13. minutě ujel Gusev a překonal Howarda. Ten se poté vyznamenal při Těleginově šanci.

Gólová smršť přišla v druhém dějství. Američané nejprve dohrávali přesilovku, v níž nejprve Vasilevskij zneškodnil dobře mířenou Gaudreauovu ránu, ale jen chvilku poté inkasoval z Hayesovy hole. Sborná byla v porovnání s úvodní dvacetiminutovkou mnohem aktivnější a po inkasované brance přišly během rychlého hokeje její velké chvíle. Namestnikov napálil tyč, v polovině 28. minuty už ale vrátil Rusku vedení Bělov.

Gólman Howard se poté vyznamenal proti Andronovovi a Plotnikovovi, Larkin tak mohl střelou z mezikruží vyrovnat na 2:2. Jenže Američané pak ztratili kotouč v útočném pásmu při vlastním oslabení a nezachytili ruský kontr, na jehož konci byl při přečíslení tří na jednoho Gusev. Gólová přetahovaná pokračovala a zblízka opět dorovnal skóre neobsazený Hayes.

Ve 44. minutě napřáhl Copp a rozezvučel brankovou konstrukci, na což reagoval po chvilce stejným způsobem Orlov. Jenže pak se provinil proti pravidlům Kuzněcov a sbornou to přišlo draho, neboť už po 11 sekundách využil přesilovku Lee po nabídce od Gaudreaua. Panarin ze sóla neuspěl, Rusové tak sáhli k power play, v níž definitivně rozhodl Nelson.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 16:15
Rusko
Rusko
3:5
ONLINE
16. května
16:15
USA
USA
Góly

Domácí: 12:29. N. Gusev, 27:33. A. Bělov, 36:15. N. Gusev

Hosté: 21:00. K. Hayes, 32:18. D. Larkin, 37:43. K. Hayes, 52:57. Lee, 59:39. B. Nelson

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Gavrikov, Kiselevič, Antipin, A. Bělov (C), Provorov, Zub, Orlov – Tělegin, Andronov (A), S. Plotnikov – Dadonov, Šipačov (A), N. Gusev – Tkačjov, Panarin, Kučerov – Naměstnikov, Barabanov, Ničuškin – Kuzněcov.

Hosté: Howard (Hellebuyck) – C. Murphy (C), Hanifin, Trouba, DeKeyser, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk – Eichel, Keller, Lee – Schmaltz, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – J. Gaudreau, Bjugstad, K. Hayes – Compher, Copp, Greenway – Dvorak.

Rozhodčí

Salonen (FIN), Stricker (SUI) – Lhotský (CZE), Malmqvist (SWE)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

18 756 diváků

Německo - Lotyšsko 4:3 sn

Němci v úvodu nevyužili dvě početní výhody, i když v té druhé pálil nebezpečně Ehliz. Tentýž hráč zkusil štěstí i ve 13. minutě, jeho pokus však Merzlikins zneškodnil maskou. Za hosty, kteří stihli v první části pouhé čtyři rány mezi tyče oproti 19 domácím pokusům, odpověděl Sprukts, jenže minul. Těsně před přestávkou se třemi zákroky v krátkém sledu blýskl Merzlikins a bezbrankové skóre se nezměnilo.

Po velkých příležitostech na obou stranách v první polovině druhé třetiny, při nichž zářili dobře chytající gólmani, šli Němci v 32. minutě do trháku. Nejprve otevřel v přesilovce skóre bekhendovou dorážkou Wolf a už o 27 sekund později zvýšil obránce Dennis Seidenberg. Jenže Lotyši měli ke kapitulaci daleko a ve 32. minutě snížil Skvorcovs.

Ba co víc, Lotyšsko posléze dokonalo velký obrat z 0:2 na 3:2 góly Spruktse a Džerinše, který úspěšně tečoval nahození od modré čáry při početní výhodě v čase 56:08. Jenže zápas Lotyši do postupového konce nedovedli. Obrovské drama tímto okamžikem vlastně teprve začalo. V končící 58. minutě musel na trestnou lavici Kulda, Němci po necelé minutě sáhli ke hře bez gólmana a po obrovském závaru dorazil puk zblízka Schütz.

Prodloužení ve třech hráčích na obou stranách dávalo hodně prostoru k akci na rozhodující trefu. Přesto přišla jediná velká příležitost, kterou měl Girgensons, jeho pokus o bekhendový blafák ale vykryl Grubauer levým betonem. A Němce udržel ve hře až do nájezdů i vteřinu před koncem, kdy ostře vypálil od modré čáry Galvinš.

Nájezdy začínali Lotyši. Indrašis neuspěl, stejně si pak vedli i Kahun, Daugavinš a Draisaitl. Roberts Bukarts byl blízko, ale Lotyšům dnes nebylo přáno - trefil břevno. Tiffels pak střelou mezi betony rozjásal německou střídačku i většinu zaplněného hlediště.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 20:15
Německo
Německo
4:3
ONLINE
16. května
20:15
Lotyšsko
Lotyšsko
Góly

Domácí: 31:02. Wolf, 31:29. D. Seidenberg, 59:28. Schütz, . Tiffels

Hosté: 38:42. Skvorcovs, 48:22. Sprukts, 56:08. Džerinš

Sestavy

Domácí: Grubauer (Aus den Birken) – Ehrhoff (C), Hördler, Reul, Müller, Abeltshauser, D. Seidenberg (A), Krueger – Kink (A), Plachta, Kahun – Fauser, Schütz, Tiffels – Draisaitl, Hager, Wolf – Y. Seidenberg, Reimer, Ehliz – Macek.

Hosté: Merzlikins (Punnenovs) – Sotnieks, A. Kulda (A), Cibulskis, Galvinš, Balinskis, Freibergs, Bindulis – Daugavinš (C), Džerinš, Roberts Bukarts – Sprukts (A), Rihards Bukarts, Indrašis – Skvorcovs, Girgensons, Keninš – Pavlovs, Meija, Bičevskis – Blugers.

Rozhodčí

Oliver Gouin (CAN), Linus Ohlund (SWE) – Judson Ritter (USA), Peter Šefčík (SVK)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 31:14 18
2. Rusko 7 5 1 0 1 35:10 17
3. Švédsko 7 5 0 1 1 29:13 16
4. Německo 7 2 2 1 2 20:23 11
5. Lotyšsko 7 3 0 1 3 14:18 10
6. Dánsko 7 1 2 0 4 13:22 7
7. Slovensko 7 0 1 2 4 12:28 4
8. Itálie 7 0 0 1 6 6:32 1

Skupina B

Bělorusko - Norsko 4:3

Seveřané v pondělí ztratili po prohře s Kanadou (0:5) šanci na čtvrtfinále a měli možnost se v případě výhry posunout z šestého na páté místo ve skupině před domácí Francii.

V úvodním dějství branka nepadla a největší šanci v ní měli Bělorusové, když v 16. minutě vyřešil Šarangovič přečíslení dvou na jednoho individuálně, ale Haugen zasáhl. Bělorusové se pak ubránili při Volkovově vyloučení.

V úvodu druhé třetiny odolali Norové při trestu Mathise Olimba, ale ve 27. minutě po Haugenově chybě už inkasovali. Norský gólman rozehrál nešikovně puk za brankou a po Stefanovičově přihrávce zakončil do prázdné branky Lisovec.

Norové se nedočkali vyrovnání v přesilovce při Reichenbergově šanci, při které fauloval Pavlovič. Bělorusové se 34 vteřin ve třech proti pěti ubránili, ale přesně s Pavlovičovým návratem vyrovnal střelou od modré čáry do pravého horního rohu běloruské branky obránce Litvínova Sörvik. Ve 38. minutě nejdříve trefil Korobov tyč a vzápětí už vrátil Bělorusům vedení Kulakov.

Po 79 sekundách závěrečné části vyrovnal po individuální akci Reichenberg, nová posila pražské Sparty. Za 142 vteřin otočil stav z mezikruží Holös, ale náskok Norové neudrželi. V 55. minutě smazal ztrátu střelou z levého kruhu Šinkevič a za necelé tři minuty dovršil obrat z dorážky Lisovec. Blízko vyrovnání byl z závěru Martinsen, ale puku v cestě do branky zabránil v brankovišti ležící Reichenberg a následně i tyč.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 12:15
Bělorusko
Bělorusko
4:3
ONLINE
16. května
12:15
Norsko
Norsko
Góly

Domácí: 26:08. Lisovec, 37:52. Kulakov, 54:06. Šinkevič, 56:56. Lisovec

Hosté: 35:05. Sörvik, 41:19. Reichenberg, 43:41. Holös

Sestavy

Domácí: M. Karnauchov (Trus) – Lisovec, Korobov (A), Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Vorobej – Šarangovič, Linglet, Pavlovič (A) – Kulakov, Děmkov, Stas (C) – Stefanovič, Kovyršin, Kogalev – Drozd, A. Volkov.

Hosté: Haugen (Söberg) – Lesund, Holös (C), Nörstebö, Ödegaard, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen – Martinsen, K. A. Olimb, M. Olimb (A) – K. Forsberg, Thoresen (A), Reichenberg – Bastiansen, Karterud, Valkvae Olsen – Trettenes, Olden, Röymark – Roest.

Rozhodčí

Piechaczek (GER), Wehrli (SUI) – Leermakers (NED), Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

3867 diváků

Česko - Švýcarsko 1:3

Kanada - Finsko 5:2

Kanaďané hrající s jistotou prvního místa se dostali do vedení ve třetí minutě, kdy přečíslení dvou na jednoho s Pointem vyřešil Marner individuálně, položil si obránce Ohtamu a střelou na lapačku překonal Säteriho. Hned za 22 vteřin Finové vyrovnali, když Osalovi sklouzl puk z hokejky tak šťastně, že přihrál před prázdnou branku Janimu Lajunenovi a ten snadno skóroval.

Za 58 sekund už Kanada zase vedla. Za pouhých osm vteřin potrestal Järvinenovo vyloučení obránce Parayko, který trefil pravý horní roh Säteriho branky.

Při trestu Mira Aaltonena se sice Finové ubránili, ale při vyloučení Aha, které se Finům vůbec nelíbilo a kapitán Kukkonen dostal za protesty i desetiminutový osobní trest, už Kanada znovu udeřila. Aho se vrátil na led po deseti vteřinách, když Scheifele zadovkou uvolnil Marnera, který dal druhý gól v utkání.

V druhém dějství nevyužili Finové přesilovku při vyloučení Morrisseye. Při Pihlströmově trestu neproměnili další šance Kanady O'Reilly a Scheifele, ale v 29. minutě už upravil Point na 4:1. De Haanův faul také Finové nepotrestali, radovali se však v 37. minutě, kdy zamířil přesně bek Ohtamaa. Vzápětí neuspěli Aho ani Miro Aaltonen.

Hned po 35 vteřinách závěrečného dějství proměnil únik Duchene a první trefou na turnaji pojistil náskok úřadujícího šampiona. Vzápětí Säterimu pomohla po O'Reillyho teči tyč. Výsledek se už nezměnil, Finové nevyužili ani 63 vteřin trvající přesilovou hru pěti proti třem.

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 20:15
Kanada
Kanada
5:2
ONLINE
16. května
20:15
Finsko
Finsko
Góly

Domácí: 02:46. Marner, 04:08. Parayko, 13:45. Marner, 28:09. Point, 40:35. Duchene

Hosté: 03:08. J. Lajunen, 36:51. Ohtamaa

Sestavy

Domácí: Pickard (Ch. Johnson) – Parayko, Vlasic (A), Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Skinner, Scheifele – Simmonds, Giroux (C), R. O'Reilly (A) – Duchene, Couturier, Killorn – Konecny, Marner, Point – B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Hosté: Säteri (Korpisalo) – Ohtamaa, Honka, Jaakola (A), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Kukkonen (C), Järvinen – Aho, Filppula (A), Rantanen – M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Savinainen, Sallinen, Pihlström – J. Lajunen, Hännikäinen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Rozhodčí

Mark Lemelin (AUT), Stephen Reneau (USA) – Brian Oliver (USA), Alexander Otmachov (RUS)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž (kapacita: 13 500 míst)

Návštěva

10 202 (76 % celkové kapacity) diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud