Adam Lacek
19. května 2017 • 10:23

Zázrak á la Säteri! Finy dovedl do semifinále náhradní brankář

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo by to čekal. Finové se doposud na světovém šampionátu neprezentovali zrovna dobře, skupinou se doslova protrápili. Ve čtvrtfinále na ně čekali Američané (2:0), kteří ještě v úterý nasázeli Rusům pět gólů. Očekával se jednoznačný scénář. Jenže vše bylo naopak. Parta neoblíbeného kouče Lauri Marjamäkiho zastavila zámořské mladíky tuhou defenzivou, kterou řídil náhradní brankář Harri Säteri.



Ostudná prohra 1:5 s domácí Francií či ztráta tříbrankového vedení v závěru zápasu proti Česku. To jsou dva nejpamátnější momenty finské cesty pařížskou základní skupinou.

Fanoušci byli naštvaní, dokonce si žádali odvolání mladého trenéra Lauriho Marjämakiho, jehož stereotypní výrazy ve tváři byly oblíbeným terčem kameramanů. Po bídě na Světovém poháru, kde Finové ve třech zápasech nebodovali a vstřelili jen jeden gól, se už začal očekávat další propadák.

Postup ze skupiny nakonec Suomi se štěstím uhájili a matné výkony pak předčili bezchybným představením ve čtvrtfinále, ve kterém vymazali rozjeté Američany. Přesně ten tým, který ještě v úterý porazil Rusy 5:3.

Po zápase mohl trenér Marjamäki roztáhnout široký úsměv, jeho nastolená taktika přinesla až nečekaný úspěch. Finové po gólech Rantanena a Kemppainena vyhráli 2:0. „Velmi dobře jsme splnili náš herní plán. Nedovolili jsme jim žádné šance a naopak jsme vstřelili důležitý gól v přesilovce, obrana pracovala velmi dobře,“ řekl obránce Juuso Hietanen pro oficiální web IIHF.

Američané nehráli tak dobře jako ve skupině, jejich útočné výpady často narážely na tuhou finskou defenzivu. Za první dvě třetiny vypálili zámořští mladíci na branku jen 14 střel. Nedařilo se ani Johnnymu Gaudreauovi s Kevinem Hayesem, tahounům z posledních zápasů. „Finové odvedli dobrou práci v obraně, hráli velmi disciplinovaně a nevzdali se,“ utrousil zklamaně Jimmy Howard, americký brankář.

Nečekaným hrdinou se stal brankář Harri Säteri, který poslední tři sezony chytal v KHL za Viťaz Podolsk. Na turnaj odjížděl jako jasná dvojka, měl krýt záda Joonasi Korpisalovi z Columbusu. Do akce se Säteri dostal v zápase proti Slovinsku a pomohl k výhře 5:2, poté však měl brankoviště opět přenechat hvězdičce z NHL.

Korpisalo nechytal vyloženě špatně, problém byl spíše před ním. Když ale v důležitém zápase proti Švýcarsku dostal dva rychlé góly, trenérský štáb ukázal na Säteriho. Ten svou šanci chytil plně za pačesy. V utkání už nedostal gól a výrazně pomohl k obratu a vítězství 3:2 v prodloužení. Finskou branku od té doby neopustil a nyní ve čtvrtfinále vynuloval Američany.

Na klíčový čtvrtfinálový duel dostal přednost borec z KHL. I díky němu se Finové mohou těšit na severské derby se Švédskem a boj o medaile.

„Švédy jsme v posledním přípravném zápase zdolali gólem ve třetí třetině. Budeme ale muset hrát ještě lépe než proti USA,“ vzhlíží útočník Joonas Kemppainen k sobotnímu souboji o finále.

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte zde

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 16:15
USA
USA
0:2
ONLINE
18. května
16:15
Finsko
Finsko
Góly

Domácí:

Hosté: 21:01. Rantanen, 46:49. Kemppainen

Sestavy

Domácí: Howard (Hellebuyck) – C. Murphy (C), Hanifin, Trouba, DeKeyser, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk – Eichel, Keller, Lee – Schmaltz, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – J. Gaudreau, Bjugstad, K. Hayes – Compher, Copp, Greenway – Dvorak.

Hosté: Säteri (Korpisalo) – Ohtamaa, Honka, Kukkonen (C), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola (A) – Savinainen, Filppula (A), Rantanen – Aho, Pyörälä, Puljujärvi – Kemppainen, Pihlström, J. Aaltonen – M. Aaltonen, Hännikäinen, J. Lajunen – Osala.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Jeřábek (CZE) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

8 968 diváků

Americký útočník Dylan Larkin v souboji s Finem Markusem Hainikainenem
Americký útočník Dylan Larkin v souboji s Finem Markusem Hainikainenem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud