22. dubna 2018 • 21:45

Česko - Rusko 2:1. Národní tým vyhrál Carlson Hockey Games bez ztráty bodu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté potvrdili prvenství na turnaji Carlson Hockey Games v Pardubicích výhrou 2:1 nad Ruskem. Brankami se o to zasloužili útočníci Filip Chytil a Matěj Stránský. V polovině třetí třetiny sice snížil Alexej Kručinin, svěřenci Josefa Jandače však plný bodový zisk udrželi. Vítězný reprezentační debut si odbyl brankář David Rittich. Druhé místo na turnaji obsadili Finové, kteří smetli Švédy jasně 7:3.



Bez ztráty bodu opanovala reprezentace jeden z podniků série Euro Hockey Tour (EHT) naposledy na turnaji Karjala v roce 2012. Do zápasu proti sborné, která si nepřipsala během prvního turnaje pod koučem Iljou Vorobjovem po nedávném odstoupení Olega Znaroka ani jeden bod, už šli čeští hráči s jistotou osmého triumfu z domácích turnajů EHT. Vítězstvím potvrdili průběžné vedení v tabulce celé série.

Češi s kapitánem Jordánem nastoupili v hodně pozměněné sestavě oproti sobotnímu duelu s Finy, ale na chuti zabojovat o prodloužení vítězné šňůry během přípravy před mistrovstvím světa v Dánsku, která nyní čítá již sedm zápasů, jim to nijak neubralo.

Jako první zahrozil Chlapík. Na druhé straně se zahřál dvěma výtečnými zákroky Rittich, jehož prověřil Bučněvič a chvíli poté zblízka Kručinin, gólman Calgary ale zasáhl betonem. Po faulu Tichonova následovala první přesilovka zápasu, kterou po Zadinově střele využil dokonce až na čtvrtý pokus o dorážku důrazný Chytil. Kablukov už odpálil puk z branky pozdě. Kručinin mohl vyrovnat, jenže skvělý Rittich byl znovu proti.

Kapitán Michal Jordán s vítěznou trofejí. Gratuluje mu brankář David Rittich.
Kapitán Michal Jordán s vítěznou trofejí. Gratuluje mu brankář David Rittich.

Ze druhé třetiny uplynulo jen 14 vteřin a Češi zvýšili náskok. Tomášek využil chyby jednoho z hráčů sborné, okamžitě našel ostrou nahrávkou před brankoviště Stránského, který setřásl bránícího Byvalceva a zblízka nedal Košečkinovi šanci zasáhnout.

Zub pak sestřelil uprostřed kluziště čistě, ale velmi tvrdě Chlapíka, který se jen pomalu sbíral z ledu. Do koncovky si vyjel z roku hřiště až před Ritticha Mamin, jenže český gólman předvedl další pohotový zákrok betonem. Na konci 36. minuty nevyužil šanci ještě zvýšit Šťastný, Orsava v posledních vteřinách před přestávkou pálil těsně vedle.

Stránský s Hanzlem ve třetím dějství nezvládli přečíslení a v 50. minutě využila poslala sborná už po 14 sekundách zpět do hry hříšníka Chlapíka. Kotouč se odrazil ke Kručininovi a ten zakončil do odkryté branky. Jen krátce poté následovala bomba Tichonova, Rittich byla ale na místě.

V 54. minutě vypálil Tomášek, sice mířil vedle, jenže kotouč se odrazil před brankoviště sborné a Košečkin měl velké problémy, aby uhájil branku od další pohromy, přestože český útočník netrefil dorážku ideálně.

Dvě a půl minuty před koncem základní doby se Tichonov dostal tváří v tvář před Ritticha, ten už však vyrovnání nedopustil. Stránský se Zadinou sehráli parádně přečíslení dvou na jednoho, Košečkin ale proti Zadinovi zabránil další brance. Power play sborné změnu nepřinesla.

Góly

Domácí: 08:36. Chytil, 20:14. Stránský

Hosté: 49:27. Kručinin

Sestavy

Domácí: Rittich (Bartošák) – Pyrochta, Hrbas, F. Pavlík, Jordán (C), D. Sklenička, Moravčík, Pláněk, Klok – Zadina, R. Hanzl (A), Stránský – Šťastný, Tomášek, D. Kubalík (A) – M. Kaut, Chlapík, R. Kousal – Orsava, Musil, Chytil.

Hosté: Košečkin (Šesťorkin) – A. Bělov (C), Chafizullin, Zub, Gavrikov, J. Jakovlev, Běreglazov, Jelesin, Trjamkin – Bučněvič, Byvalcev, Kagarlickij (A) – Sošnikov, K. Semjonov, Barabanov – Mamin, V. Tichonov (A), Kručinin – I. Michejev, Kablukov, Děrgačov – Slepyšev.

Rozhodčí

Bjork, Holm (oba SWE) – Barvíř, Blümel (oba CZE)

Stadion

Tipsport arena, Pardubice

Návštěva

6585 diváků

Finové přejelo Švédsko a jsou stříbrní

Skóre severského derby otevřel v 10. minutě Suomela poté, co se finský tým usadil v útočném pásmu po špatné rozehrávce švédského gólmana.

Už po 55 vteřinách druhé třetiny zvýšil pohotovým zakončením zblízka pod horní tyčku Palola, ale před polovinou utkání snížil Rödin. Tým Tre kronor mohl i vyrovnat, jenže Husso ve finské brance byl proti. Navíc Jokiharju snadno doklepl do odkryté branky na konci výborně sehraného přečíslení dvou na jednoho a bylo to 3:1.

Podobně snadno přišel ke gólu na začátku třetí části i Puustinen. Snížení obstaral Everberg, jenže Jormakka záhy kontroval. V 56. minutě přidal svůj druhý dnešní zásah Everberg a za stavu 3:5, navíc při jediném vyloučení na straně Finů, to Švédové zkusili 125 vteřin před koncem bez gólmana. Pokka však trefil prázdnou branku přes celé hřiště a Gustavssona poté překonal ze sóla ještě Sandell.

Góly

Domácí: 27:21. Rödin, 48:10. Everberg, 55:36. Everberg

Hosté: 09:21. Suomela, 20:55. Palola, 33:21. Jokiharju, 41:42. Puustinen, 52:37. Jormakka, 59:45. Pokka, 59:59. Sandell

Sestavy

Domácí: Gustavsson (Hellberg) – Jon. Andersson, Arnesson, J. Petterson, Pilut, Nyberg, Almqvist, Brännström – L. Andersson, Zackrisson (C), Everberg – C. Klingberg (A), Händemark, Rödin – Liss, Asplund, Olofsson – Jonsson Fjällby, Ölund, Norman – Nilsson.

Hosté: Husso (Kilpeläinen) – Pokka, Vaakanainen, Honka, Kivistö, Jokiharju, Jürgens, Näkyvä (A) – Anttila (A), Niemi, Enlund – Palola, Suomela, Manninen – Puustinen, Sandell, Rajala – Ikonen, Sallinen (C), Suomi – Jormakka.

Rozhodčí

Fraňo, Šír – Lhotský, Svoboda

Stadion

Tipsport arena, Pardubice

Návštěva

2572 diváků

Kapitán Michal Jordán s vítěznou trofejí. Gratuluje mu brankář David Rittich.
Kapitán Michal Jordán s vítěznou trofejí. Gratuluje mu brankář David Rittich.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud