26. dubna 2018 • 21:14

Česko - Švédsko 1:3. Za národní tým se trefil pouze obránce Sklenička

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté podlehli při vstupu do Švédských her v Södertälje domácí reprezentaci 1:3 a v tabulce Euro Hockey Tour klesli na druhé místo o bod za Finsko. Pro výběr kouče Josefa Jandače to byla první porážka v osmém testu týmu tvořícího se pro květnové mistrovství světa v Dánsku.



Švédové se dostali do vedení v úvodním dějství po trefě Jacoba Nilssona, ve 34. minutě zvýšil při vlastním oslabení Mika Zibanejad a za 115 sekund upravil Oliver Ekman-Larsson na 3:0. V 51. minutě korigoval výsledek svou první trefou v reprezentaci obránce David Sklenička.

Český tým nastoupil po zranění Lukáše Kloka, který utrpěl při středečním tréninku zlomeninu zánártní kosti, jen se sedmi beky, ale jinak v původně plánované sestavě. Kouč Josef Jandač neměnil svůj záměr s odpočinkem pro ostatní členy širšího kádru.

Češi hráli hned po 27 sekundách přesilovou hru po faulu Liase Anderssona, ale gólman Anders Nilsson si poradil se střelou Kubalíka z pravého kruhu, s pokusem Jordána a z dorážky neuspěl ani Faksa. Jandačův výběr byl v úvodu aktivnější a v 7. minutě v další šanci minul Frk.

Švédové vážněji zahrozili po polovině úvodního dějství. Rittich vyrazil zakončení Johana Larssona a Sklenička zabránil v dorážce Liasovi Anderssonovi. Vzápětí Sklenička fauloval, ale český tým se v oslabení ubránil.

V 16. minutě se domácí radovali z vedení. Brännström vysunul na útočnou modrou čáru Backlunda, který nabil mezi kruhy Jacobu Nilssonovi a ten se trefil přesně. Skóre se ještě mohlo měnit před pauzou na obou stranách. Ritticha nepřekonal Zibanejad a na Anderse Nilssona nevyzrál z dorážky Zadina.

V druhé třetině byli aktivnější Švédové a gólman Tří korunek byl prakticky bez práce. Rittich musel hned po pauze krýt pokus Janmarka, při vyloučení Stránského jej prověřil Jacob Nilsson a pak měl možnost i De la Rose. Při trestu Johana Larssona kryl Anders Nilsson pokus Řepíka a byl to pro něj jeden z pouhých dvou zákroků v prostředím dějství.

Švédové vzápětí v oslabení udeřili, když v přečíslení dvou na jednoho proměnil Janmarkovu přihrávku Zibanejad. V 36. minutě přišel o puk Sklenička v souboji se dvěma Švédy, Lias Andersson přihrál Ekmanovi-Larssonovi a ten překonal Ritticha nad vyrážečku. Při Pilutově vyloučení pak minul v dobré pozici Nestrašil.

Ve 46. minutě pálil nebezpečně Brännström a rozvlnil boční síť. Při Horákově vyloučení mohl zvýšit Jacob Nilsson, ale nezpracoval před brankoviště puk. Anders Nilsson přišel o čisté konto v 51. minutě, kdy Červenka zpoza branky nahrál na levý kruh Skleničkovi a ten po přesné střele na vyrážečku slavil v 12. reprezentačním startu premiérový gól.

Rittich odolal v dalším oslabení po Pavlíkově faulu a v 56. minutě mohl vykřesat naději na obrat Horák, který se ocitl sám před švédským brankářem, ale s blafákem do bekhendu neuspěl. Švédové udrželi bezpečný náskok i při vyloučení De la Rose, při kterém kouč Jandač sáhl k power play, ale stav se nezměnil.

Druhý zápas na turnaji čeká český tým v sobotu ve 12:00 opět v Södertälje proti Finsku.

Góly

Domácí: 50:51. D. Sklenička

Hosté: 15:19. Nilsson, 33:30. Zibanejad, 35:25. Ekman-Larsson

Sestavy

Domácí: Rittich (Furch) – Jordán, F. Pavlík, Moravčík, D. Sklenička, Hrbas, Pyrochta, Pláněk – Červenka (C), Faksa, Frk – Stránský, R. Hanzl, Nestrašil – D. Kubalík, Horák, Řepík (A) – Chytil, Chlapík, Zadina.

Hosté: A. Nilsson (Hellberg) – E. Gustafsson, J. Klingberg (A), Ekman-Larsson (A), A. Larsson, Wikstrand, Pilut, Brännström – Janmark, Zibanejad, L. Andersson – C. Klingberg, Backlund (C), Nilsson – Pääjärvi, Jo. Larsson, J. de La Rose – Everberg, Zackrisson, Norman – Jonsson Fjällby.

Rozhodčí

Anssi Salonen, Jari-Pekka Pajula (oba FIN) – Daniel Persson, Emil Wernström (oba SWE)

Stadion

Scaniarinken, Södertälje, Švédsko (kapacita: 6 200 diváků)

Finové porazili po nájezdech Rusko 3:2

Hokejisté Finska porazili na úvod Švédských her v domácím utkání v Helsinkách Rusko 3:2 po samostatných nájezdech a dostali se do čela tabulky celé série Euro Hockey Tour před Česko. Duel rozhodl útočník Juuso Puustinen, který skóroval i v základní době.

Seveřané nevstoupili do turnajové generálky před květnovým mistrovstvím světa v Dánsku ideálně. V osmé minutě nachytal Säteriho pokusem z velkého úhlu Galijev. Chvilku poté měl dobrou možnost ke zvýšení náskoku Bučněvič, v tomto případě už ale Säteri odolal bez další pohromy.

Sborná dostala domácí do hry svou nedisciplinovaností. Mezi 24. a 29. minutou pykali postupně Gavrikov, Tkačov a Grigorenko, přičemž poslednímu z hříšníků zkrátil trest gólem na 1:1 právě Puustinen nekompromisní ranou z kruhu bez přípravy.

Ve 46. minutě dokonal obrat Rajala, ale Rusové se nechtěli s porážkou smířit a po skrumáži před Säterim vyrovnal v 56. minutě dorážející Barabanov. V posledních vteřinách základní doby mohl rozhodnout Rajala, jenže přečíslení dvou na jednoho ke gólové tečce nedotáhl.

Pětiminutové prodloužení vítěze neurčilo a došlo na nájezdy. Puustinen prostřelil Košečkina ve druhé sérii, hned při dalším pokusu uspěl navíc Savinainen. Na straně hostů neuspěl ani jeden ze čtyř exekutorů, sborná si tak v rámci EHT připsala čtvrtou porážku v řadě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud