20. května 2018 • 18:02

USA - Kanada 4:1. Američané mají bronz, dvakrát skóroval Kreider

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Spojených států amerických získali na mistrovství světa v Dánsku potřetí od roku 2013 bronz. V souboji o třetí místo porazili v zámořském derby Kanadu 4:1. Dva góly vstřelil útočník Chris Kreider.



Výběr USA získal již pátý bronz od doby, co se šampionát hraje systémem play off. Na třetí příčku dosáhl po zápasech ve vyřazovacích bojích i v letech 1996, 2004, 2013 a 2015. Celkem mají Američané již osmý bronz, ale od roku 1960, kdy byli mistry světa jakožto olympijští vítězové, výše nedosáhli. Kanada vyšla naprázdno po dvou titulech v letech 2015 a 2016 a loňském stříbru.

V první třetině bylo na obou týmech až příliš patrné, že v sázce je jen bronz. Zklamání a únavu ze semifinálových porážek vyháněli aktéři duelu jen vlažným tempem a ze hry prakticky škrtli i tvrdé osobní souboje.

Američané měli během úvodní dvacetiminutovky výraznější příležitosti. Atkinson zakončil samostatně přečíslení dvou na jednoho, McElhinney byl však na jeho ránu připravený. V 10. minutě hráli Kanaďané první přesilovku, v níž jim pláchl Larkin, McElhinney měl ale opět navrch. Za Kanadu kontroval v 15. minutě Beauvillier, ani Kinkaid se ale nenechal zahanbit.

Američtí hokejisté se radují z úvodní branky utkání, kterou vstřelil útočník Chris Kreider
Američtí hokejisté se radují z úvodní branky utkání, kterou vstřelil útočník Chris Kreider

Do druhé části šli Američané s přesilovkou v zádech při vyloučení McDavida, z dobré pozice zakončoval Atkinson, Lee měl k dispozici dokonce dvě dorážky, ale stavem nepohnuli. Vzápětí hrál americký výběr další přesilovku, Ekblad v oslabení nebezpečně vypálil a Kinkaid vyrazil kotouč maskou. Už při hře v pěti na obou stranách orazítkoval McAvoy tyč.

V 27. minutě McDavid chyboval při zpracování puku bruslí, zmocnil se ho Kreider a rychlým blafákem do bekhendu otevřel skóre. Jen chvilku poté byl Bonino v podobné příležitosti, ale McElhinney ho vychytal.

Vyrovnat mohl O'Reilly, zvýšit naopak Kreider s Larkinem a v končící 38. minutě také Jensen. Jenže dobrou akci zakončil pouze ranou do boční sítě a po pár vteřinách ho nevyužitá šance musela mrzet o to více, když si bek Vlasic najel z druhé vlny a vyrovnal.

Rozhodující gól přišel v čase 53:21 poté, co Kane vypálil a odražený kotouč se dostal k Boninovi, který ho přes obrovskou snahu McElhinneyho dostal do sítě. Kapitán amerického výběru Kane si díky asistenci připsal dvacátý bod na turnaji. Na dvacetibodovou hranici dosáhl před ním naposledy v roce 2008 Kanaďan Dany Heatley.

Výhru pak při power play Kanady pojistil Lee přesným pokusem takřka přes celé hřiště. Kanaďané pokračovali s hrou bez gólmana, místo snížení však Vlasic trefil bekhendem na útočné modré čáře Kreidera, od něhož se kotouč odrazil přímo do opuštěné branky.

Góly

Domácí: 26:40. Kreider, 53:21. Bonino, 57:45. Lee, 58:18. Kreider

Hosté: 38:06. Vlasic

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – Martinez, McAvoy, Butcher, C. Murphy (A), Pionk, Jensen, Hughes – DeBrincat, White, P. Kane (C) – J. Gaudreau, Bonino, Atkinson – Kreider, D. Larkin (A), Lee – Milano, Coleman, D. Ryan – T. Thompson.

Hosté: McElhinney (Kuemper) – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Chabot – Nugent-Hopkins, McDavid (C), B. Schenn (A) – Beauvillier, Barzal, R. O'Reilly (A) – Horvat, Turris, Pageau – Jost, Jo. Bailey, Dubois – Eberle.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari (FIN), Jozef Kubuš (SVK) – Miroslav Lhotský (CZE), Sakari Suominen (FIN)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

12111 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud