Pavel Bárta
24. května 2018 • 18:25

Z legendy je TV expert. Lidström o nové generaci i ubíjející rutině v NHL

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S Matsem Sundinem nebo Peterem Forsbergem patřil k nejvýraznějším osobnostem zlaté švédské generace. Nicklas Lidström (48) vyhrál olympiádu, mistrovství světa a čtyřikrát Stanley Cup. Sedmkrát ho vyhlásili nejlepším bekem NHL. Snad každý ze zadáků, kteří v Kodani pro Tre kronor vybojovali titul mistrů světa, ho zmiňoval jako svůj vzor. A jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodli hrát právě v obraně. Díky příkladům jako on dorostla Švédsku nová generace.



Po ledě nesvištěl rychle jako Sergej Fjodorov, neměl ránu jako Brett Hull, nezpůsoboval soupeřům podlitiny jako tvrďák Niklas Kronwall. Ale vždycky se uměl postavit, kam měl, dělal správné věci.

Nicklas Lidström byl klidnou silou obrany Detroitu a švédské reprezentace, ztělesněním dokonalosti a efektivity. „Člověk se pořád učí,“ říká vytáhlý sympaťák na okraj své nové profese. Při světovém šampionátu dělal experta pro švédskou televizní stanici Viasat. V rozhovoru pro deník Sport mluví o sportovním důchodu i švédské zlaté generaci v NHL.

Co taková práce obnáší?
„Komentování ve studiu. Před zápasy, o přestávkách, po utkáních. Ve Švédsku už jsem takhle dělal pár zápasů NHL, třeba při Globen Series ve Stockholmu. Na tak velkém turnaji jako mistrovství světa jsem byl poprvé. Je to zase něco trochu jiného, člověk se pořád učí. Ale baví mě to. Pořád se můžu motat kolem hokeje.“ (směje se)

Ubíjející každodennost NHL mi neschází

Nabídku jste přijal, abyste se nenudil, nebo vás komentování prostě přitahovalo? Pro peníze to asi neděláte.
„Nejsem placený jako hokejista, to ne. (směje se) Ale užívám si, když můžu být zase přímo u toho. Naposledy se mi to poštěstilo, když jsem při Světovém poháru dělal poradce švédského mužstva. Ale tam šlo spíš o to přicházet s návrhy a nápady, taky jsem se potkal s Matsem Sundinem a Danielem Alfredssonem, kteří zastávali stejnou funkci. To byl rovněž důvod, proč jsem do toho šel. Ale užíval jsem si to, byl to vynikající turnaj s nejlepšími hráči. Byl jsem rád, že se na tom můžu podílet. Teď zkouším práci pro televizi. Musím říct, že mě to chytlo.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud