Adam Lacek
25. února 2019 • 16:00

Vstupenky na MS v hokeji 2019: Je tu poslední šance, řádili i překupníci

Autor: Adam Lacek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start předprodeje vstupenek na hokejové MS 2019 byl ve znamení obřího fiaska. Kdo ve středu 19. září 2018 získal lístky na zápasy českého nebo slovenského týmu, se může považovat za šťastlivce. Většina balíčků, kterými prodej odstartoval, totiž skončila v rukách překupníků, kteří využili nejen chyb v systému. V prosinci pak šly do prodeje další balíčky i denní vstupenky, ve čtvrtek 28. února pak startuje poslední část předprodej - začínají se prodávat lístky na jednotlivá utkání.



První vstupenky si v předprodeji zakoupil brankář Ján Laco, který v minulých sezonách působil i v české extralize v dresech Chomutova či Sparty. Pak přišla řada na překupníky a pár šťastných fanoušků.

Vstupenky na MS: poslední možnost

Slovenští organizátoři ve čtvrtek 28. začínají prodávat vstupenky na jednotlivá utkání, k dispozici však bude jen omezený počet lístků na zápasy české reprezentace.

"Stejně jako v případě domácí reprezentace byl i o zápasy českého týmu velký zájem a fanoušci je kupovali v denních balíčcích. Nedá se tak očekávat, že bude teď ještě k dispozici větší počet jednotlivých vstupenek," řekla ČTK ředitelka komunikace šampionátu Michaela Grendelová. Konkrétní informace o počtech volných vstupenek organizátoři nezveřejňují.

V tiskové zprávě pořadatelé MS uvedli, že v předešlých dvou fázích předprodeje prodali téměř 74 000 balíčků vstupenek. V poslední části byly ceny stanoveny na 25 až 300 eur. České zápasy v bratislavské základní skupině stojí 60 eur (1 540 korun). Vstupenky je možné zakoupit či rezervovat na webech 2019.iihfworlds.comticketportal.sk.

A co se vlastně stalo v první vlně prodeje?

Ticketportal nezvládal

Problém byl jasný. Webová stránka Ticketportal, která prodej realizovala, neustále padala, nebo jste dlouhé hodiny čekali v pořadníku, ve kterém jste se dost často i posunovali dál a dál. Někomu i poté stránka zamrzla, systém spadl a strávený čas u monitoru nebo na telefonu tak byl v podstatě zbytečný.

Jenže problémy nastaly i na kamenných pobočkách, kde se fronty příliš nehýbaly. „Někteří lidé se umějí asi rozkrájet, protože si kupovali lístky na tentýž čas v Košicích i Bratislavě. Tito zájemci měli pravděpodobně jiné plány než si užít dobrý hokej,“ uvedl podle iDnes.cz Marek Bezák ze společnosti Ticketportal. Navíc drhnul i tisk vstupenek, zástupkyně společnosti Stanislava Šebelová navíc uvedla, že už při testování systémů společnost odhalila pokusy podobné hackerským útokům.

Maskot hokejového MS 2019 na Slovensku bude medvěd Macejko
Maskot hokejového MS 2019 na Slovensku bude medvěd Macejko

Permanentky a balíčky

Překupníci navíc využili jen částečného omezení prodeje a také zřejmě nekvalitně vyškolených prodejců. Předprodej odstartoval permanentkami na celý šampionát, balíčky na všechny zápasy ve skupině nebo v play off, balíčky na zápasy jednotlivého týmu a denními balíčky.

Do prvního prodeje šlo zhruba 30 procent vstupenek. Jeden člověk si mohl najednou zakoupit čtyři vstupenky z jedné kategorie, na což lidé nepočítající s užitím si hokejové zábavy reagovali podle Bezáka nějak takhle:

„Jeden člověk si pořídil čtyři permanentky na zápasy v Bratislavě a čtyři v Košicích. K tomu přidal čtyři balíčky ‚Následuj svůj tým‘ na šestnáct různých celků a ještě denní vstupenky. Za tím je třeba hledat něco jiného.“ Po 40 minutách od startu prodeje Ticketportal změnil pravidla a naráz šly pořídit jen čtyři jakékoliv balíčky. Podle Šport.sk však překupníkům pomáhali i prodejci, kteří jim prodali více vstupenek, než byl původní limit. Vypadalo to tak, že překupníci mohli odcházet i se zhruba sto lístky na zápasy Slovenska a Česka.

Selhal obranný mechanismus?

Ticketportal následně problémy vysvětloval tím, že jejich web nebyl dostatečně připravený na tak mohutnou návštěvu webu, která se podle nich vyšplhala na 80 tisíc. Kromě toho uvedli, že v systému selhal obranný mechanismus, který měl bojovat právě proti překupníkům.

Několik hodin po startu předprodeje se však na internetu a zvláště sociálních sítích objevily screenshoty ze zdrojových kodů stránky, které odhalily nečekané skutečnosti. Ty ukázaly, že společnost byla na spuštění prodeje připravená katastrofálně.

Ticketportal tak byl pod palbou urážek, posměchů a žertů. Na sociálních sítích se objevovaly takové skvosty, jako že generálním partnerem slovenské reprezentace je aukční server Bazoš, lidé se vysmívali sloganu „Vstupenky na dosah“. Jeden fanoušek požadoval od prodejce lístků dokonce organizování Silvestru, čímž by se oslava konce roku řádně prodloužila. „5, 4, 3, 2, 8532,“ nadhodil odpočítávání.

Vstupenky už jsou na černém trhu

Vtipné, nicméně i trochu realita. Na internetu se opravdu krátce po startu prodeje začaly objevovat vstupenky, například na skupinový zápas Česka s Ruskem jste mohli pořídit lístek v původní ceně 2 375 korun za více než sedm tisíc!

„Po prvním dni je dost možné, že na černém trhu je už víc vstupenek, než si slušní lidé bez postranních úmyslů stačili koupit. Proč? Protože na Slovensku nedokážeme, neumíme nebo prostě nechceme bojovat proti podvodníkům,“ napsal ve svém komentáři šéfredaktor Šport.sk Michal Čarnoky.

Ceny vstupenek

Cena vstupenek na zápasy MS 2019 na Slovensku zvedla u našich východních sousedů vlnu nevole. Cena lístků sice začíná na necelých třech stovkách korun, nicméně na neatraktivní zápasy. Zato na utkání domácích Slováků už nejlevnější vstupenka vyjde na 1536 korun.

Na utkání play off jsou lístky pochopitelně ještě dražší. Čtvrtfinále startuje na 1792 korunách a nejlepší lístek na finále vyjde skoro na 9 tisíc korun. Více o kritice cen vstupenek čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud