Pavel Bárta
13. května 2019 • 13:48

Památné bitvy s Ruskem: Góly za tanky i nezapomenutelné Nagano

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Týmy Česka a dřív Československa svedly se soupeři z Ruska spousty nezapomenutelných bitev.Týmy Česka a dřív Československa svedly se soupeři z Ruska spousty nezapomenutelných bitev.FOTO: Koláž iSport.cz

    Týmy Česka a dřív Československa svedly se soupeři z Ruska spousty nezapomenutelných bitev. Často s nimi bojovali o nejcennější medaile, mnohdy šlo v těchto zápasech o víc, než jen o sport. Z dlouhého seznamu vynikajících soubojů přinášíme pětici těch nejpamátnějších.

  • 2006 MS Riga 4:3 pp - Rozhodlo lišácké buly

    Na konci osmé minuty prodloužení se před buly domluvili a provedli to na jedničku. David Výborný vyhrál vhazování netradičně dopředu, aby následně před brankou našel Zbyňka Irgla, který šikovnou kličkou pokořil gólmana Sokolova. Český celek vyhrál 4:3 a postoupil do semifinále. V ruské sestavě se objevily nastupující hvězdy Ovečkin a Malkin, česká sestava představila několik debutantů velkých turnajů: Plekanec, Štefan, Zbyněk Michálek, Hubáček, Rolinek, Irgl. Zápas nabídl obrovské drama, Češi dvakrát vedli, ale minutu před koncem třetí části Michnov propasíroval puk přes ležícího Hniličku a vyrovnal na 3:3. V nastavení udeřili Češi, kteří nakonec získali stříbrné medaile.

  • 1969 MS Stockholm 2:0 a 4:3 - Vy nám tanky, my vám branky

    Ve Stockholmu bojovali hokejisté i za Prahu. Tam se měl šampionát konat původně, ale ze strachu z reakcí po sovětské okupaci v srpnu 1968 byl turnaj přeložen do Švédska. Reprezentanti se tam se sbornou SSSR střetli poprvé od vojenského vpádu. Sahali po zlatu, ve dvou nezapomenutelných večerech zvítězili 2:0 a 4:3. „Vy nám tanky, my vám branky!“ znělo jedno z hesel, lidé vyráželi do ulic. Porážka 0:1 se Švédy však znamenala třetí místo, provokace u pražské pobočky Aeroflotu vedla k represím.

  • 1972 MS Praha 3:2 - Mistři po 23 letech

    Do Prahy se šampionát vrátil po třinácti letech. Rusové si dělali zálusk na desátý triumf v řadě. V první fázi turnaje ztratil tým Československa jediný bod remízou 3:3 se SSSR, druhý vzájemný zápas rozhodl o osudu celého turnaje. Vedení 2:0 snížil soupeř po „námazu“ Jaroslava Holíka, ten však chybu vzápětí odčinil třetím gólem. Skalp Rusů a vítězství 3:2 vynesly titul mistrů světa po 23 letech, třetí celkem a první od mistrovství světa 1949 v Stockholmu.

  • 2010 MS Köln 2:1 - Hokejová loupež století

    Pohádka skončila triumfálním vítězstvím a ziskem zlatého pokladu po pěti letech. Český tým před turnajem poznamenala spousta omluvenek, ve skupině na něj padla krize, prohrál třeba s Norskem. Ale přes Finy a Švédy se prodral do finále. Rusové přivezli hvězdy jako Ovečkin, Malkin nebo Kovalčuk, plán na zlatý hattrick jim však nevyšel. Po trefách Klepiše a Rolinka šli Češi do vedení, v závěru se bránili i dvojnásobné přesile, když soupeř při přesilovce pět na tři hrál bez brankáře. Ale Dacjukovi se podařilo jen snížit. „Loupež století,“ nazval senzační triumf kapitán Rolinek.

  • 1998 ZOH Nagano 1:0 - Největší triumf v dějinách

    Valerij Kamenskij v prvním zápase s Rusy ve skupině (1:2) ustřelil Dominiku Haškovi kus přilby. Ten si vzal jinou, s níž chytal za Buffalo. Češi už neprohráli. V play off první olympiády s účastí hvězd NHL prošli senzačně přes Američany, po nájezdech přes Kanadu, o zlato se střetli s Ruskem. Finále Turnaje století rozhodl ve třetí části jediným gólem obránce Petr Svoboda, bývalý emigrant, jenž reprezentoval poprvé a naposledy a kterému přivezl český pas trenér Ivan Hlinka. „A teď už porazit jen Marťany,“ hlesl po největším triumfu v dějinách jeho kolega Slavomír Lener.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud