20. května 2019 • 22:43

SOUHRN MS: Britové a Italové se zachránili. Rakousko s Francií padají

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další den světového šampionátu v ledním hokeji je minulostí. Pondělní bitvy rozhodly o tom, kdo si uchová příslušnost mezi elitou a kdo ji opustí. Šťastnými nakonec byli hokejisté Velké Británie, kteří ačkoliv prohrávali s Francií 0:3, dokázali v prodloužení zvítězit 4:3 a na úkor svého soupeře se udrželi. Stejně tak Italové, kteří v přímém souboji o záchranu porazili po nájezdech Rakousko (4:3). Francouzi a Rakušané tak z elitní skupiny sestupují. Už odpoledne zhasla poslední naděje Lotyšů na postup do čtvrtfinále, když padli se Švédskem (4:5). Kanada pak ve večerním zápase v Košicích porazila Dánsko 5:0.



Britové se udrželi v elitní skupině MS

Hokejisté Velké Británie otočili ve svém posledním zápase na mistrovství světa v Košicích souboj s Francií ze stavu 0:3 a po vítězství 4:3 v prodloužení se udrželi mezi elitou. Francie naopak po dvanácti letech sestupuje, v nejvyšší kategorii hrála od roku 2008. Dramatické utkání rozhodl v čase 62:03 útočník Ben Davies.

Do první šance se dostal již v první minutě Davies, samostatný nájezd na brankáře Hardyho ale zakončil nečekaně nepřesnou přihrávkou. Následně mohl otevřít skóre Fleury, obránce Billingsley ale stihl puk směřující do odkryté branky tělem zastavit.

Bezbrankový stav se změnil až ve 24. minutě, kdy našel Manavian přesnou přihrávkou Recha, který prostřelil Bownse. Pak byl vyloučen O'Connor a Francie první početní výhodu v zápase využila. První gól na turnaji si připsal Treille, který tečoval Chakiachviliho střelu. A to nebylo vše. Již o šest sekund později se podruhé v zápase a popáté v Košicích trefil Rech.

Britové ale za stavu 0:3 nerezignovali. Trenér Russell si vzal oddechový čas a jeho svěřencům se podařilo ještě ve druhé části zápas zdramatizovat. Nejprve snížil Dowd, jenž si poradil se samostatným nájezdem na Hardyho, a poté v čase 38:04 zadělal na drama čtvrtým gólem na šampionátu Hammond.

Ve 46. minutě se jeho spoluhráčům navíc podařilo i vyrovnat. Farmer vybruslil od mantinelu před Hardyho a smazal tříbrankové manko. Oba celky mohly poté rozhodnout v početních výhodách, ale nestalo se tak.

Sestupujícího nakonec určilo prodloužení, ve kterém měli nejprve dvě velké šance Francouzi, Bownse ale nepřekonali. A hrdinou se tak stal Davies, jenž využil skvělou přihrávku Jonathana Phillipse a rozhodl o tom, že si Britové i příští rok zahrají mezi elitou, kam se letos vrátili po 25 letech.

Góly

Domácí: 23:36. Rech, 27:31. Treille, 27:37. Rech

Hosté: 34:59. Dowd, 38:04. Hammond, 45:16. Farmer, 62:03. Davies

Sestavy

Domácí: Hardy (Buysse) – Janil, Manavian, Chakiachvili, Thiry, Gallet, Hecquefeuille (A), Dame-Malka – Texier, Guttig, Fleury (C) – Bozon, Claireaux (A), Rech – Treille, Valier, Bertrand – Berthon, Ritz, Leclerc – Perret.

Hosté: Bowns (Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Lee, Richardson (A), Ehrhardt, Mosey, Billingsley – Farmer, Hammond, Dowd (A) – Lake, Davies, Betteridge – Kirk, Perlini, Shields – Lachowicz, Myers, J. Phillips (C) – Ferrara.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari (FIN), Peter Stano (SVK) – Roman Kaderli (SUI), Joep Leermakers (NED)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7440 diváků

Kanada splnila proti Dánům roli favorita

Hokejisté Kanady porazili ve svém šestém zápase na mistrovství světa v Košicích Dánsko 5:0 a posunuli se na druhé místo tabulky skupiny A. Favorit rozhodl o své výhře již v první třetině, kdy si rychle vypracoval tříbrankový náskok. Dvěma góly se na výhře podílel útočník Sam Reinhart. O čisté konto se podělili Carter Hart a Mackenzie Blackwood.

Kanaďané se poprvé prosadili již po 60 sekundách hry, kdy rychlý protiútok zakončil osamocený Dubois. Dánové měli ze soupeře viditelný respekt a v 7. minutě inkasoval brankář Galbraith podruhé. Postaral se o to přesnou střelou McCann. V 9. minutě chytře usměrnil Seversonovu střelu Marchessault a bylo rozhodnuto.

Zámořští hráči následně polevili, ale i tak měli zápas pevně ve své režii. Další dvě branky jim rozhodčí neuznali, neboť Cirelli zakončoval nohou a Manthově trefě předcházel faul. Ve 34. minutě se ale krásně v přesilovce prosadil Reinhart.

Dánové mohli duel zdramatizovat v početních výhodách, krátce hráli dokonce v pěti proti třem, Harta ale překonat nedokázali. Na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužili dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu ani Kanaďané, dlouho je to ale mrzet nemuselo. Ve 45. minutě se o pátý gól postaral Reinhart.

Kanada nakonec podruhé na turnaji udržela čisté konto, Hart si však druhou nulu nepřipsal. V 51. minutě jej nahradil Blackwood, jenž dostal šanci poprvé na šampionátu.

Góly

Domácí: 01:00. Dubois, 06:07. McCann, 08:23. Marchessault, 33:53. S. Reinhart, 44:34. S. Reinhart

Hosté:

Sestavy

Domácí: Hart (52. Blackwood) – Nurse, Severson, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, P. Myers – Dubois, Mark Stone (A), Marchessault – Couturier (A), S. Reinhart, Cirelli – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph – Bertuzzi.

Hosté: Galbraith (Dahm) – M. Lauridsen, O. Lauridsen, Lassen, Jensen Aabo (A), O. Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser – P. Russell, Boedker, Regin (C) – Storm, Nicklas Jensen, Jesper Jensen – Madsen (A), Bau Hansen, From – Jakobsen, Poulsen, Meyer – Olesen.

Rozhodčí

Ohlund (Švédsko), Schukies (Německo) – Dalton (Velká Británie), Hancock (USA)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

4665 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2

Naděje Lotyšů zhasla, postupují Švédové

Hokejisté Švédska se stali posledními čtvrtfinalisty mistrovství světa na Slovensku. V dramatickém utkání skupiny B porazili Lotyšsko 5:4. Právě Lotyši mohli ještě za určitých okolností Seveřany o postup do play off připravit a v úvodu třetí třetiny vedli 3:2, obhájci zlata ale výsledek otočili. Vítězný gól dal Dennis Rasmussen v čase 59:26 při hře Lotyšů bez gólmana. Hattrickem se v dresu poražených blýskl útočník Roberts Bukarts.

Úvodní šance měli Ekman-Larsson a na druhé straně Balcers, jako první ale pohnul stavem až v polovině první třetiny Elias Pettersson, který parádní ranou využil přesilovku při vyloučení Batny. Vzápětí vychytal Blugerse výborným zákrokem Lundqvist.

Na další gól se čekalo až takřka do poloviny zápasu, kdy Roberts Bukarts načal svoji show a skvělou střelou v početní výhodě vyrovnal. Ekholm mohl vrátit vedení na stranu favorita, jenže Gudlevskis byl proti. Ve 34. minutě už ale uspěl Adrian Kempe. Vyrovnání měl na holi před druhou přestávkou Indrašis, Lundqvist ho ale vychytal.

Třetí dějství přineslo pořádné drama a také příval šesti gólů. Lotyši po 71 sekundách využili přesilovku, ale Švédové jim k tomu výrazně pomohli: Ekholm se snažil od brankoviště odpálit z otočky kotouč do bezpečí, jenže trefil dojíždějícího Louie Erikssona a puk skončil v prázdné brance. Za autora gólu byl označen Roberts Bukarts.

O dvě a půl minuty později dokonal obrat Jaks. Obhájcům zlata, kteří touží na Slovensku dovršit zlatý hattrick, v tu chvíli reálně hrozilo, že by také nemuseli mezi nejlepší osmičku proklouznout. O potřebný bod by bojovali v úterý proti dosud stoprocentnímu Rusku. Nakonec si ale vše uhráli již dnes.

Přesně po 49 minutách vyrovnal Lander. Za dalších 69 sekund dokonal další obrat Hörnqvist. Lotyši se ale nevzdali. V 57. minutě dovršil povedenou tečí hattrick Roberts Bukarts, jehož gól byl uznán až po kontrole na videu. Lotyši měli tři a půl minuty na rozhodující úder. Své šance ale nevyužili a při jejich power play rozhodl Rasmussen.

Góly

Domácí: 10:15. E. Pettersson, 33:38. A. Kempe, 49:00. Lander, 50:09. Hörnqvist, 59:27. Rasmussen

Hosté: 29:35. Roberts Bukarts, 41:11. Roberts Bukarts, 43:42. Jaks, 56:36. Roberts Bukarts

Sestavy

Domácí: H. Lundqvist (Markström) – A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg – Wennberg, Hörnqvist, W. Nylander – E. Lindholm, E. Pettersson, Landeskog – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, Lindblom, Rasmussen – Bratt.

Hosté: Gudlevskis (59.–60. Merzlikins) – Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Jaks, Zile – Darzinš, Indrašis, Roberts Bukarts – Balcers, Blugers, Keninš – Rihards Bukarts, Meija, Batna – Marenis, Dzierkals, Gegeris – Bičevskis.

Rozhodčí

Rantala (FIN), Romasko (RUS) – Jensen (DEN), Nikulainen (DEN)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9 085 diváků

Itálie zvládla nájezdy, Rakušané sestupují

Hokejisté Rakouska prohráli na mistrovství světa v Bratislavě v přímém souboji o udržení s nováčkem Itálií 3:4 po samostatných nájezdech a po dvou letech opouštějí elitní kategorii. V souboji dvou celků, které až v posledním vystoupení na turnaji poprvé bodovaly, o tom rozhodl v sedmé sérii nájezdů obránce Sean McMonagle.

Italové, kteří v dosavadních šesti zápasech dali jediný gól, se ujali v polovině úvodní třetiny vedení. Bardaro se zbavil kličkou Heinricha a z pozice mezi kruhy prostřelil Kickerta na lapačku. Za 86 sekund vyrovnal Ganahl, který překonal Bernarda bekhendovým pokusem z dorážky po střele Unterwegera.

Stav otočil v 17. minutě Michael Raffl. Útočník Philadelphie byl sice tísněn, ale dokázal blafákem do forhendu zakončit vedle pravého betonu italského gólmana. Vzápětí po individuální akci udělal kličku i Bernardovi Rauchenwald, ale bekhendem minul.

Ve druhé třetině nejdříve zahrozil Thomas Raffl a Italové odpověděli zásluhou McMonagleho. V 35. minutě po akci Miceliho z mezikruží vyrovnal Simon Kostner. Italové se 63 sekund před koncem druhé části ujali vedení. Rosa v rohu vybojoval puk, vybruslil na pravý kruh a Kickert nestihl levou rukou puk vytěsnit.

Po 105 vteřinách Rakušané ztrátu smazali. Michaela Raffla neubránil bez hokejky Simon Kostner a útočník Flyers si díky úspěšnému bekhendovému blafáku připsal druhý gól na turnaji.

Další šance na obou stranách změnu stavu nepřinesly. Největší možnost měl v druhé minutě nastavení Komarek, ale bekhendový blafák nedokázat dotáhnout do odkryté branky. V nájezdech se za Rakousko prosadili jen Komarek a Rauchenwald, za Italy skórovali Miceli, Rosa a McMonagle.

Góly

Domácí: 11:25. Ganahl, 16:08. M. Raffl, 41:45. M. Raffl

Hosté: 09:59. Bardaro, 34:35. S. Kostner, 38:57. Rosa, . McMonagle

Sestavy

Domácí: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Strong, Schlacher, Peter – Schneider, T. Raffl (C), Herburger – M. Raffl, Hofer, Komarek – Rauchenwald, Zwerger, Haudum – Ganahl (A), Hundertpfund (A), Cijan – Obrist.

Hosté: Andreas Bernard (De Filippo Roia) – Trivellato (C), Hofer, McMonagle, Helfer (A), Tauferer, L. Zanatta, Pavlu, Marchetti – Gander, Andergassen, Traversa – S. Kostner, Bardaro, Miceli – Insam (A), Ramoser, Rosa – Hochkofler, de Luca, Lambacher.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Ondracek (CZE)

Stadion

Zimný štadión Ondreja Nepelu

Návštěva

9085 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud