21. května 2019 • 14:49

Česko - Švýcarsko 5:4. Drama až do konce, rozhodl Rutta

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zvládli na závěr skupiny B MS v hokeji 2019 dramatickou přestřelku se Švýcarskem, po vyrovnání necelé čtyři minuty před koncem rozhodl při hře soupeře vabank bez brankáře do prázdné branky Jan Rutta. Zbylé úterní zápasy rozhodly o tom, že Češi nakonec obsadili ve skupině B druhé místo a ve čtvrtfinále vyzvou ve čtvrtek v Bratislavě Německo.  



Češi v důležitém duelu od třetí minuty prohrávali po gólu Lukase Fricka, emoce pak vzbudila šarvátka, po delší pauze na opravu hrazení ale národní tým srovnal po parádní přesilovkové akci Jana Kováře , který našel před brankou kapitána Jakuba Voráčka . Na začátku druhé části se prosadil Dominik Simon , jeho gól byl nakonec uznán díky Coach challenge Miloše Říhy , po chvíli pak ještě zvýšil na 3:1 Michael Frolík .

Vzápětí sice snížil díky odrazu o českého hráče Scherwey, Češi ale opět rychle odpověděli a Dominik Kubalík zvýšil na 4:2. Na začátku třetí třetiny ale zdramatizoval zápletku duelu dalším gólem Scherwey, necelé čtyři minuty před koncem pak srovnal Niederreiter. Švýcaři ale zariskovali a odvolali brankáře, do prázdné branky pak strhl vedení na českou stranu Jan Rutta .

Kapitán Jakub Voráček svými třemi body stanovil nový český rekord, když za sedm zápasů nasbíral už 15 bodů díky třem gólům a 12 asistencím.

Už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Kubalík, jehož vychytal Berra. Vzápětí se na druhé straně ocitl v totožné pozici Frick. V sedmé minutě moc nechybělo k tomu, aby prohřešek kapitána Voráčka potrestal zblízka zakončující Hischier. Před polovinou třetiny se hra na několik minut zastavila poté, co Jaškin při naražení Niederreitera rozbil plexisklo.

Bitka a následná strkanice před českou brankou po ataku Švýcarů na Patrika Bartošáka
Bitka a následná strkanice před českou brankou po ataku Švýcarů na Patrika Bartošáka

Ve 13. minutě Kovář skvěle počkal s přihrávkou Voráčkovi při přečíslení dvou na jednoho a hvězda Philadelphie nezaváhala. Další šance dokonat obrat měli ještě Vrána a Palát, ale skóre zůstalo vyrovnané.

Další jeho změna ale přišla po 38 sekundách druhé části: Haasem podražený Simon dostal puk do branky v pádu nohou. Sudí gól neuznali, ale Voráček ihned slavil. Vzápětí vybídl trenéry k výzvě a po přezkoumání na videu rozhodčí otočili - 2:1. Řepík nebyl daleko od toho, aby odrazem o Berru zvýšil.

Ve 27. minutě se dostal do sóla Frolík a chytře mezi betony přidal třetí gól. Berru v brankovišti nahradil český rodák Mayer. Scherwey po chvilce snížil, vzápětí se vyznamenal Bartošák proti Moserovi a na druhé straně Kubalík ve 29. minutě trefil přesně mezi Mayerovy betony. Poté Hischier při přesilovce minul v obrovské šanci kotouč.

Švýcaři dali hned zkraje třetí části najevo, že ještě nepovažují zápas za rozhodnutý a Scherwey druhým dnešním gólem po 107 sekundách snížil. Český tým měl po chvilce příležitost získat dvoubrankový náskok zpátky při vyloučení Josiho, jen díky Bartošákovi ale neinkasoval vyrovnávací gól z přečíslení dvou na jednoho.

Tlak Švýcarů sílil a uzamkli na dlouho český tým v pásmu i při hře pět na pět. Bertschy ale šanci nevyužil a vzápětí se provinil faulem. Haas mohl v oslabení vyrovnat, Bartošák byla ale opět proti. V 57. minutě už se Niederreiter nadvakrát přece jen prosadil, jenže Švýcaři chtěli s ohledem na tabulku a možnost zabojovat o druhé místo víc. Jejich risk s hrou bez gólmana ale potrestal Rutta.

Góly

Domácí: 12:21. Voráček, 20:38. Simon, 26:20. Frolík, 28:27. D. Kubalík, 58:33. Rutta

Hosté: 02:13. Frick, 26:49. Scherwey, 41:47. Scherwey, 56:19. Niederreiter

Sestavy

Domácí: Bartošák (Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička – Frolík, Simon, Voráček – Jaškin, Faksa, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Hosté: Berra (27. Mayer) – Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora – Niederreiter, Haas, Andrighetto – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl.

Rozhodčí

Björk (SWE), Romasko (RUS) – Golyak (BLR), Oliver (USA)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9 085 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

KABINA očima Dominika Simona. Kdo si maže nohy Alpou? Kdo v noci chrápe?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud