Ondřej Kuchař
25. května 2019 • 04:40

Česko - Kanada: Úkoly pro semifinále! Vymazat střelce i udržet nervy

Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští hokejisté vyzvou v semifinále Kanadu, na co si musí dát pozor?Čeští hokejisté vyzvou v semifinále Kanadu, na co si musí dát pozor?FOTO: Koláž iSport.cz, Barbora Reichová

    PŘÍMO Z BRATISLAVY | Když už se národní tým dostal v posledních letech na velké světové akci do bojů o medaile, vždy pohořel na absenci střelců. Ty teď na MS v Bratislavě má. A hned několik. Trenér Miloš Říha se může opřít o produkci napříč lajnami. Nyní ale potřebuje ostré náboje snajprů víc než kdy dřív. V cestě do bitvy o zlato stojí Kanada (od 19.15 ONLINE). Z týmu zní sborové: „Máme na to, chceme do finále!“ Deník Sport vybral pět klíčových bodů, které mužstvo musí splnit, aby mohlo pomýšlet na vysněnou metu.

  • 1. Nenechat si utéct začátek

    Možná největší problém poslední zápasů. Už v posledním utkání skupinové fáze se Švýcary byl start mizerný. Soupeř byl lepší, aktivnější. Nabuzenější. Deset minut trvalo, než se Češi probrali. Ve čtvrtfinále s Německem se dobrých třicet minut nehrál úplně pohledný hokej. Od favorita to bylo nervózní, křečovité. Hráči věděli, že jde o hodně. Proti Kanadě by se podobně ustrašený začátek nemusel vyplatit. Chce to víc čichnout ke čpavku a na soupeře vletět.

    Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále světového šampionátu v Bratislavě Německo 5:1 a po čtyřech letech postoupili do závěrečných zápasů o medaile. Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále světového šampionátu v Bratislavě Německo 5:1 a po čtyřech letech postoupili do závěrečných zápasů o medaile.Foto Barbora Reichová (Sport)

  • 2. Eliminovat Stonea a Manthu

    Zatímco Češi mají ve svých řadách hned šest hráčů s alespoň čtyřmi góly, výběr javorových listů má takové borce jen dva: Marka Stonea a Anthonyho Manthu. Oba skórovali na MS sedmkrát. Oba jsou na celkových dvanácti bodech. Mantha je „schovaný“ ve třetí formaci, Stone řádí v elitním útoku po boku Duboise a Marchessaulta. A funguje jim to parádně. Kandidát na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL svým gólem v prodloužení popravil Švýcary.

    Mark Stone slaví vyrovnávací trefu na 1:1 ve čtvrtfinále proti Švýcarsku, povedeně tečoval střelu Danteho Fabbra Mark Stone slaví vyrovnávací trefu na 1:1 ve čtvrtfinále proti Švýcarsku, povedeně tečoval střelu Danteho FabbraFoto Reuters

  • 3. Udržet nervy na uzdě

    Na slovenském šampionátu stále není častěji vylučovaného týmu, než je ten český. V osmi utkáních nasbíral celkem 43 dvouminutových trestů. „Už proti Německu jsme ale byli disciplinovanější. Hráči vědí, že nemůžou dělat zbytečné fauly. A věřím, že s Kanadou to bude podobné. Když už oslabení přijdou, musíme je ubránit, tohle velké zápasy rozhoduje,“ říká asistent kouče Robert Reichel. A má pravdu. Češi musí nalézt ideální balanc mezi tvrdou, ale čistou hrou.

    Trenér Miloš Říha během utkání se Švýcarskem na MS v Bratislavě Trenér Miloš Říha během utkání se Švýcarskem na MS v BratislavěFoto Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

  • 4. Setrvat na střelecké vlně

    Co český tým opravdu netrápí? Gólová produkce. Celkem 44 nastřílených branek v osmi utkáních je toho důkazem. Nejlíp je na tom ten, od kterého se to tolik nečekalo. Michael Frolík svými výkony na šampionátu nadchl všechny fanoušky i odborníky (7 tref). V posledních letech v NHL hlavně bránící křídlo po boku Jakuba Voráčka ožilo. V semifinále budou i jeho góly potřeba. Česko konečně potřebuje v medailových zápasech střelce.

    Jakub Voráček a Michael Frolík jsou na současném MS oporami českého týmu Jakub Voráček a Michael Frolík jsou na současném MS oporami českého týmuFoto Martin Sekanina (Blesk)

  • 5. Vyhrát! Teď jsme na řadě my

    Nejjasnější úkol. Ale taky nejtěžší. Český tým si jasně vytyčil cíl. Vyhrát zlato! Navázat na šampiony let minulých, napodobit velikány minulých zlatých ér. Jejich jména zdobí kabinu národního týmu od startu mistrovství. Vypsané zlaté roky, fotka Jaromíra Jágra. „Ti před námi dokázali hodně. Teď jsme na řadě my!“ zní nápis na zdi kabiny. Napěchovaná bratislavská aréna požene Říhovu družinu do vytouženého finále. Česko je zase poblázněné hokejem. A chce ještě víc.

    Konečně! Ondřej Palát se prosadil poprvé na šampionátu ve čtvrtfinále proti Německu Konečně! Ondřej Palát se prosadil poprvé na šampionátu ve čtvrtfinále proti NěmeckuFoto Martin Sekanina (Blesk)

  • David Sklenička před semifinále: Medaile? Chtěli bychom fanouškům vrátit to, jak nás povzbuzují
    David Sklenička před semifinále: Medaile? Chtěli bychom fanouškům vrátit to, jak nás povzbuzují

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud