Ondřej Kuchař
7. února 2021 • 04:50

Otázky před MS v hokeji: Přiletí hráči z NHL? A co podmínky či fanoušci?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak bude vypadat letošní mistrovství světa v hokeji?Jak bude vypadat letošní mistrovství světa v hokeji?FOTO: Koláž iSport.cz

    Známe zatím jen termín a místo. Mistrovství světa v hokeji se uskuteční výhradně v lotyšské Rize, a to od 21. května do 6. června. Tedy snad. Jinak toho stále směrem k prestižní hokejové akci pořád moc nevíme. Projděte si klíčové otázky. 

  • Dostanou se do arén fanoušci?

    „Rozhodne o tom lotyšská vláda. Těžko říct názor, vše se mění ze dne na den. Máme víru, že se zvedne proočkovanost populace v Evropě i zvládání pandemie. Bylo by úžasné, kdybychom se mohli dostat přes padesát procent kapacity hal. Je to ale zatím spíš naše přání,“ přiznává člen nejužšího vedení Mezinárodní asociace ledního hokeje Petr Bříza.

    Větší Arena Riga má kapacitu 10 300 míst, menší stadion pak 6 tisíc. Zatím se však oficiálně počítá s MS bez diváků. „Hledáme kompromisní řešení. Priorita IIHF je uzavřít dohodu o tom, aby se diváci mohli šampionátu zúčastnit,“ přidává Bříza.

    Program MS v hokeji 2021: úvodní zápas s Ruskem i derby se Slováky >>

  • Jaké čekají hráče podmínky a pravidla?

    Přísná. Kdo přijme pozvánku se turnaje zúčastnit, toho čeká několik týdnů v takzvané bublině. Pendlování jen mezi hotelem a zimákem, k tomu pravidelné testování.

    „Bude to určitě víceúrovňová bublina. Mistrovství světa je velký svátek, kdy se všichni mohou potkávat a má to unikátní atmosféru. To tentokrát bohužel nepůjde. Inspirací nám bude šampionát do dvaceti let v Edmontonu, kde taková bublina fungovala. Bude to náročné na organizaci. Teď v Kanadě třeba odjel švédský manažer na letiště pro jeden zapomenutý bágl a do bubliny už se zpátky nedostal. Vše se bude dolaďovat v příštích týdnech,“ říká Bříza.

    Jedinou výjimkou umožňující pozdější vstup do bubliny, by mělo být připojení hráčů z NHL, kteří vypadnou v play off a budou moc do Lotyšska přiletět. S tím však souvisí další otazník.

    Program MS v hokeji 2021: úvodní zápas s Ruskem i derby se Slováky >>

  • Budou se moc hráči z NHL šampionátu zúčastnit?

    Ještě v listopadu to vypadalo absolutně nereálně. Teď ale zatím všechno nasvědčuje tomu, že by to vyjít mělo. Minimálně termínově to zatím možné je. Základní část NHL by měla končit 8. května, už teď se ale několik zápasů posouvalo a dá se očekávat, že vinou koronavirových přerušení a karantén budou ještě další odklady duelů následovat. „Věřím, že se tam hráče z Ameriky podaří dostat. Hodně by to pomohlo kvalitě turnaje,“ ví bývalý brankář a majitel Sparty.

    Nejnáročnější bude logistika, teda doprava hokejistů přes oceán do Rigy. Aktuálně je velmi komplikované se dostat byť jen z USA do Kanady, natož dál. Vládní restrikce výrazně omezily počty komerčních letů.

    Že by IIHF zřídila speciální charterové lety na trase Severní Amerika – Lotyšsko, je prakticky vyloučeno. „Nic takového jsme zatím řešit nemohli. Bude to předmětem dalších schůzek. Zatím si to nedovedu představit, hráči jsou rozesetí po celé Severní Americe. Byl by to velice složitý logistický oříšek. Navíc si nemyslím, že IIHF bude mít peníze na vypravování speciálních letů,“ kroutí hlavou Bříza.

  • Jak to ovlivní český tým?

    V NHL aktuálně působí 32 českých hráčů, další pak čekají na start ročníku nižší soutěže AHL. „Vzhledem k pandemii je to opravdu těžké. Koncem března nebo začátkem dubna mám ale v plánu odletět za velkou louži a začít komunikovat s hráči směrem k šampionátu,“ popisuje generální manažer národního mužstva Petr Nedvěd.

    Svůj pohled přidává i trenér Filip Pešán. „V této těžké covidové době bude návštěva zámoří zlomová v tom, abychom hráče motivovali reprezentovat po tak těžké sezoně v bublinách. Pracujeme na tom, chtěli bychom společně s Petrem odletět, ale uvidíme, jestli nám to opatření dovolí.“

    V následujícím týdnu čeká reprezentaci turnaj Euro Hockey Tour ve Švédsku. V dubnu přijde šest zápasů v podobě dvojutkání s Rakouskem, Německem a Slovenskem. V květnu by pak měly být generálkou na šampionát České hry. Definitivní potvrzení o tom, že se opravdu uskuteční, však zatím nepadlo.

  • Čeští hráči z NHL na posledních MS

    2019 - 11 hráčů
    2018 - 7 hráčů
    2017 - 6 hráčů
    2016 - 4 hráči
    2015 - 8 hráčů

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud