7. května 2021 • 22:16

Česko – Slovensko 2:1. Šestá výhra v řadě, vítězná premiéra Kváči

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příprava na mistrovství světa v Lotyšsku je nadále stoprocentní. Čeští hokejisté porazili Slovensko i ve druhém zápase v Praze (2:1) a před světovým šampionátem v Rize zvítězili již pošesté za sebou. Východním sousedům se sice povedlo ukončit dlouhé čekání na gól, čistým průstřelem od modré ale o dalším triumfu party kouče Filipa Pešána rozhodl obránce Andrej Šustr. Vítěznou premiéru v reprezentačních barvách zažil liberecký brankář Petr Kváča. Čechy v příštím týdnu čeká generálka na Českých hokejových hrách, jenž se hrají od 12. do 15. května.



Premiéru si v českém národním týmu odbyl brankář Petr Kváča a poprvé se společně potkali v reprezentačním dresu bratři Matěj a Šimon Stránští, kteří se dosud v zápasech národního týmu míjeli.

Češi vstoupili do utkání daleko aktivněji než při čtvrteční výhře 2:0, ale gólman Olomouce Konrád v brankovišti Slovenska odolal. Ramsayho výběr se ubránil i při Nemcově vyloučení a ani potom při plném počtu hráčů na ledě neuspěli v dobrých střeleckých pozicích Blümel, Flek, Galvas či nadvakrát Šimon Stránský.

Slovensko bylo blízko úvodní branky v 17. minutě, kdy se Grmanova střela tečovaná Cehlárikem odrazila od levé tyče do pravé, ale brankovou čáru puk nepřešel, což si sudí ověřili u videa. Na přelomu první a druhé třetiny se Pešánův tým ubránil při Lencově trestu.

Následný tlak českého týmu vyústil ve vedoucí branku v čase 23:57. Flek zpoza branky našel Adama Musila, který zamířil mezi Konrádovy betony. Další možnost měl Matěj Stránský, ale slovenský gólman proti jeho pokusu zasáhl. Slováci nevyužili ani přesilovku při Šcotkově pobytu na trestné lavici, ale ve 29. minutě už vyrovnali.

Miloš Roman získal puk ve středním pásmu, vysunul Faška-Rudáše a čerstvá posila Liberce z Banské Bystrice překonala nového spoluhráče Kváču střelou pod lapačku. Slováci ožili a po Mašínově chybné rozehrávce zadovkou před branku měl možnost Slafkovský, potom zahrozil kapitán Ďaloga a vzápětí netrefil odkrytou branku Holešinský.

Konrádovi zase pomohla ve 31. minutě po Galvasově střele horní tyč. V přesilové hře mohli překlopit vedení na českou stranu Lenc, Matěj Stránský či Radil. Slovenský gólman před druhou pauzou kryl i Blümelovo individuální zakončení v přečíslení dvou na jednoho s Tomáškem.

Z dalšího náporu si vynutili Češi faul a při signalizovaném vyloučení nabil na levý kruh Šulák Šustrovi, jehož rána skončila v protějším horním rohu Konrádovy branky. V polovině třetí třetiny mohl pojistit náskok Hynek Zohorna, ale v úniku na chvíli ztratil rovnováhu a následně bekhendovým blafákem minul.

Další příležitosti měli Špaček a Flek. Češi se ubránili v oslabení. Při Šulákově trestu nabídl Sekáč šanci Hanzlovi, který ale nestihl zakončit. Po Skleničkově vyhození puku do hlediště měli Slováci na 62 sekund možnost hry i pěti proti třem, ale vyrovnat nedokázali. Už při klasické výhodě pomohla Kváčovi po Gernátově střele z pravého kruhu tyč. Při závěrečné power play zachránil českou výhru Kváča skvělým zákrokem lapačkou při Slafkovského bekhendovém zakončení před brankovištěm.

Příští týden čeká českou reprezentaci opět v O2 areně generálka na MS v podobě Českých her, na kterých se utkají ve středu s Finskem, ve čtvrtek se Švédskem a v sobotu s Ruskem.

Ohlas trenéra Filipa Pešána:

„V dnešním zápase se jednoznačně daleko víc projevila tvář toho týmu, kterou se svými kolegy chceme, aby měl. Byli jsme silnější na kotouči, víc jsme si pomáhali, byli jsme odolnější a statečnější v soubojích jeden na jednoho. Bohužel jsme to neprojevili brankově, jak bychom si představovali, ale ta tvář týmu byla rozhodně vidět více než v tom čtvrtečním zápase.“

Góly

Domácí: 23:57. Musil, 45:59. Šustr

Hosté: 28:21. Faško-Rudáš

Sestavy

Domácí: Kváča (Růžička) – Ščotka, Šulák, Jordán (C), Galvas, Mašín, Sklenička, Šustr – Blümel, Hanzl (A), Tomášek – Lenc (A), Špaček, Stránský M. – Radil, Stránský Š., Sekáč – Flek, Musil, Zohorna H.

Hosté: Konrád (Tomek) – Rosandič, Gernát, Ďaloga (B), Nemec, Kňažko, Grman, Bučko, Gachulinec – Holešinský, Hrivík (A), Cehlárik (A) – Slafkovský, Sukeľ, Faško-Rudáš – Liška, Roman, Regenda – Hrehorčák, Buc, Fominykh.

Rozhodčí

Pešina, Šindel – Špůr, Ganger

Stadion

Útočník Adam Musil (uprostřed) se raduje z gólu s reprezentačními parťáky
Útočník Adam Musil (uprostřed) se raduje z gólu s reprezentačními parťáky

 

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud