8. května 2022 • 20:05

Nominace na MS v hokeji: Český tým s Hertlem i Krejčím, Chlapík nejede

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to venku! Trenér hokejové reprezentace Kari Jalonen po příletu ze Švédských her odhalil jména českých reprezentantů, kteří vyrazí na mistrovství světa ve Finsku. Národní tým povedou na turnaji v Tampere a Helsinkách útočníci Tomáš Hertl, Roman Červenka či David Krejčí. Do nominace se procpal talentovaný obránce David Jiříček. Po návratu ze zámoří se k mužstvu ještě připojí brankář Lukáš Dostál. Do finální soupisky se naopak nevešel podobně jako při olympiádě v Pekingu král poslední extraligové sezony Filip Chlapík. 



V týmu je nyní trojice brankářů, osm obránců a 14 útočníků. Kouč Kari Jalonen s generálním manažerem Petrem Nedvědem jsou připraveni ještě čekat na hráče, jejichž týmy vypadnou v 1. kole play off NHL.

Na koho se nedostalo? Z kádru vypadli brankář Štěpán Lukeš z Karlových Varů, obránci Jakub Krejčík z Dinama Minsk a Michal Moravčík s útočníkem Filipem Chlapíkem ze Sparty a další forvardi Patrik Zdráhal z Litvínova a Ondřej Beránek, Lukešův klubový spoluhráč. Nejproduktivnější hráč základní části i play off extraligy Chlapík tak po únorových olympijských hrách v Pekingu bude chybět i na druhém vrcholu sezony.

Sedmou posilou z NHL v nominaci českých hokejistů je brankář Anaheimu Lukáš Dostál. Jednadvacetiletý gólman bez zkušeností z reprezentačního A-týmu chytal během sezony převážně na farmě v San Diegu.

V pětadvacetičlenném kádru zůstal také osmnáctiletý bek David Jiříček z Plzně. Vedle Dostála a Jiříčka mohou na velké mezinárodní akci debutovat Vejmelka i další brankář Marek Langhamer z Ilvesu Tampere, obránce Jan Ščotka z Jyväskylä a útočníci Jiří Černoch z Karlových Varů, Petr Holík z Komety Brno a Petr Kodýtek z Plzně.

Poslední dva pamětníci medaile

Útočník Roman Červenka a centr David Krejčí byli u poslední české medaile - bronzu v roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách. Červenka je mistrem světa z roku 2010 z Mannheimu a Kolína nad Rýnem a chystá se na devátý světový šampionát.

Na olympijských hrách v Pekingu ještě pod Jalonenovým předchůdcem Filipem Pešánem, kde Češi poprvé v historii na velké akci chyběli ve čtvrtfinále, startovali obránci Tomáš Kundrátek z Třince, David Sklenička z Kärpätu Oulu a útočníci Červenka, Krejčí, Jiří Smejkal z Pelicans Lahti, Matěj Stránský z Davosu, Michael Špaček z Frölundy a Hynek Zohorna z Oskarshamnu.

V týmu byl i zadák David Musil z Třince, který do hry nezasáhl, a jako nezapsaný náhradník forvard Matěj Blümel z Pardubic. Na loňském šampionátu v Rize se představili beci Hronek, David Musil, Sklenička a útočníci Blümel, Smejkal, Matěj Stránský, Špaček, Vrána a Jakub Flek z Karlových Varů.

Český tým se po dnešním příletu ze Stockholmu sejde opět v úterý a o den později odletí do Finska. Do turnaje vstoupí v sobotu od 15:20 proti Velké Británii. Dalšími soupeři Jalonenova výběru v základní skupině B v Tampere jsou Švédsko, Rakousko, Lotyšsko, Norsko, Spojené státy americké a Finsko.

Nominace českého týmu na MS: S Hertlem i Krejčím, na Chlapíka se zase nedostalo
Video se připravuje ...

Nominace české hokejové reprezentace pro MS v Tampere a Helsinkách 2022

Brankáři

Lukáš Dostál (San Diego/AHL), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Liiga), Karel Vejmelka (Arizona/NHL)

Obránci

Filip Hronek (Detroit/NHL), David Jiříček (Plzeň), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek, David Musil (oba Třinec), David Sklenička (Oulu/Liiga), Radim Šimek (San Jose/NHL), Jan Ščotka (Jyväskylä/Liiga)

Útočníci

Matěj Blümel (Pardubice), Jiří Černoch (Karlovy Vary), Roman Červenka (Rapperswil/NL), Jakub Flek (Karlovy Vary), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Petr Holík (Kometa), Petr Kodýtek (Plzeň), David Krejčí (Olomouc), Dominik Simon (Anaheim/NHL), Jiří Smejkal (Lahti/Liiga), Matěj Stránský (Davos/NL), Michael Špaček (Frölunda/SHL), Jakub Vrána (Detroit/NHL), Hynek Zohorna (Oskarshamn/SHL)

ONLINE PŘENOS - Nominace na MS v hokeji 2022
20. 5. 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Dánsko Dánsko Finsko Finsko Francie Francie Itálie Itálie Kanada Kanada Kazachstán Kazachstán Lotyšsko Lotyšsko Německo Německo Norsko Norsko Rakousko Rakousko Slovensko Slovensko Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko USA USA Velká Británie Velká Británie
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 5. 2022
9:55
20. 5. 2022
Švédsko

Útočník William Nylander z Toronta se stal poslední dvanáctou posilou hokejistů Švédska z NHL pro mistrovství světa v Tampere a Helsinkách. Šestadvacetiletý mistr světa z roku 2017 z Kolína nad Rýnem a Paříže se přestaví na mistrovství světa potřetí. Před třemi roky vyhrál produktivitu šampionátu v Bratislavě a Košicích. Do Tampere přiletí Nylander v sobotu.

Vstoupit do diskuse
18

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud