14. května 2022 • 14:30

České medaile z MS: „zlaté Vídně“, pikantní finále i největší loupež

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Tvrdošíjně skeptičtí fanoušci před mistrovstvím světa ve Finsku už zřejmě vyhlíží další rok bez medaile. Jiní příznivci české hokejové reprezentace ale pro změnu věří, že by s příchodem kouče Kariho Jalonena mohlo již deset let dlouhé sucho skončit. Byť na předchozích medailových úspěších českého hokeje již dávno leží prach, nejednomu pamětníkovi se vracejí vzpomínky na krásné časy s cennými kovy a oslavami na zaplněném Staroměstském náměstí. V článku iSport.cz si připomeňte všechny turnaje, ze kterých se národní tým vracel s medailemi na krku.

  • Cinknutí při prvním českém MS

    MS v Německu 1993, Dortmund, Mnichov

    BRONZ po výhře 5:1 nad Kanadou

    SESTAVA ČR: Bříza, Turek, Orct - D. Kadlec, Holaň, Gudas, Hořava, Stavjaňa, Ščerban, Flašar – Janecký, J. Kučera, Doležal, Čaloun, Hrbek, Žemlička, Rosol, Hosták, Kašťák, Beránek, Ťoupal, Kapusta, Horák.
    Trenéři Hlinka, Walter

    Pro samostatnou Českou republiku šlo o premiérové představení na mistrovství světa a hned zacinkala medaile. Výběr kouče Ivana Hlinka v základní skupině B nenašel přemožitele, největší odpor předvedly na úvod Spojené státy americké, které s Čechy uhrály remízu 1:1. Národní tým ale i s velkým přispěním brankáře Petra Břízy, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje, ovládl skupinu. Po hladkém čtvrtfinále s Itálií (8:1) ale narazil v semifinále na Švédy, se kterým padl 3:4 v prodloužení. Reprezentace si spravila chuť soubojem o bronz proti Kanadě, kterou rozstřílela 5:1. Nejlepším českým střelcem byl s pěti góly bývalý útočník Sparty či Slavie Jiří Doležal.

  • První „zlatá Vídeň“ s Klausem

    MS v Rakousku 1996, Vídeň

    ZLATO po výhře 4:2 nad Kanadou

    SESTAVA ČR: Turek, Čechmánek, Franěk – Neckář, Vykoukal, D. Kadlec, Stavjaňa, F. Kaberle ml., Veber, M. Sýkora – Vejvoda, Patera, M. Procházka, Kysela, Reichel, R. Lang, Ujčík, J. Kučera, Meluzín, Bonk, Dopita, Výborný, Bělohlav.
    Trenéři Bukač, Uher, Lener

    První vítězná euforie českého hokeje se upekla jen několik kilometrů od hranic. Do Vídně se tak fanoušci v národních barvách sjížděli ve velkém počtu a reprezentace tak měla takřka domácí atmosféru. Kromě nečekané remízy s Norskem (2:2) se mužstvo kouče Luďka Bukače bez potíží probojovalo až do finále, ve kterém porazilo Kanadu 4:2. Zlatý úspěch slavil s národním týmem vedle Čechy obsazených tribun i tehdejší premiér Václav Klaus, jenž od hokejistů dostal spršku šampaňského. Mistři světa rovněž zpívali píseň „Vašku, ty jsi klasa chlap!“. Song od skupiny Kabát měl ale především mířit na někdejšího maséra národního týmu Václava Šaška. U příležitosti výročí 25 let zavzpomínal na první „zlatou Vídeň“ i redaktor deníku Sport Pavel Bárta (VÍCE čtěte ZDE>>>)

  • Nástup po fiasku na Světovém poháru

    MS ve Finsku 1997, Helsinky, Turku

    BRONZ po výhře 4:3 nad Ruskem

    SESTAVA ČR: Čechmánek, Hnilička, Prusek – Vykoukal, Veber, Šlégr, Benýšek, L. Procházka, F. Kaberle ml., Kroupa – Výborný, Dopita, Žemlička, R. Lang, Reichel, R. Vlach, Vůjtek, Patera, M. Procházka, Ujčík, Šimíček, Moravec, Kratěna.
    Trenéři Hlinka, Lener, Martinec

    Byť národní tým na tehdejším turnaji ve Finsku startoval jako obhájce zlatých medailí, víc než úspěch z Vídně se v českém hokeji řešilo fiasko na Světovém poháru 1996, po kterém rezignoval na svou funkci trenér Bukač. Na střídačku se tak po dvou letech vrátil Ivan Hlinka, aby dal zapomenout na propadák na turnaji hvězd NHL. Na druhé zlato Češi sice ještě nedosáhli, získali nakonec bronzové medaile. Celý turnaj ale výrazně táhli čeští hráči. Martin Procházka společně s Vladimírem Vůjtkem mladším ovládli bodování šampionátu (oba 7+7) a po právu se dostali i do All-Star týmu. V paměti fanoušků jistě utkvěly také brutální bitky v souboji s Kanadou, kdy se hráči s javorovým listem na hrudi neštítili téměř ničeho.

  • Národ žil Naganem, i tak očekával

    MS ve Švýcarsku 1998, Basilej, Curych

    BRONZ po výhře 4:0 nad Švýcarskem

    SESTAVA ČR: Hnilička, Čechmánek, Prusek, Orct – Vykoukal, F. Kučera, L. Procházka, F. Kaberle ml., Šlégr, Veber, Kántor, Burda – Beránek, Reichel, Lubina, Výborný, Patera, M. Procházka, Moravec, Dopita, Bělohlav, Kacíř, P. Sýkora I, Hlaváč, Eliáš, Hejduk.
    Trenéři: Hlinka, Lener, Martinec

    Zatímco na jaře 1997 hasili čeští hokejisté na šampionátu velkou ostudu, o rok později šli do turnaje ve Švýcarsku po historickém úspěchu. Na mistrovství světa startoval národní tým jen tři měsíce poté, co v Naganu vybojoval výběr Ivana Hlinky olympijské zlato. I když celý národ stále žil senzací ze zimních Her, očekávání v zemi helvétského kříže byla vysoká. Tým, který táhli zlatí olympionici, se probojoval až do bojů o medaile, ve kterých ale nestačil na Finsko v tehdy hranných dvou zápasech semifinále (1:4, 2:2). Druhý bronz v řadě následně vyhráli Češi nad domácími Švýcary (4:0). Turnaj v Basileji a Curychu náramně sedl obránci Františku Kučerovi, jenž byl zvolen nejlepším zadákem. 

    45 otázek pro Ručinského. Sny o Montrealu a dojetí nad Ivaniševičem
    Video se připravuje ...

  • Zlaté éře pomohli při startu i Slováci

    MS v Norsku 1999 Oslo, Hamar, Lillehammer

    ZLATO po dvou zápasech s Finskem (3:1, 1:4 – 1:0p)

    SESTAVA ČR: Hnilička, Čechmánek, Prusek – L. Procházka, F. Kaberle ml., Špaček, Kubina, F. Kučera, Benýšek – Moravec, M. Procházka, Patera, Ujčík, Výborný, Hlaváč, Čaloun, Šimíček, Vlasák, R. Dvořák, P. Sýkora I, Ručinský, Meluzín, Kucharčík.
    Trenéři: Hlinka, Augusta, Martinec

    Začátek zlaté éry českého hokeje na mistrovství světa. Prodrat se (vůbec) k medaili však bylo pro Hlinkovu partu pořádně obtížné. Hokejová reprezentace na turnaji v Norsku málem vyšla bez cenného kovu, když po solidní základní skupině schytala výprask 1:6 od Ruska na začátku čtvrtfinálové části. Čechům tehdy ohromně pomohli Slováci, kteří v klíčovém zápase remizovali 2:2 se sbornou. Národní tým slovenskou remízu nutně potřeboval, přitom východní sousedy předtím deklasoval 8:2. Nicméně semifinále s Kanadou i finále proti Finsku (tehdy stále hrané na dva zápasy) byly nesmírně napínavé. Obě série se rozhodovaly až po základní hrací době. Nejpamátnější je ale bezpochyby zlatý gól Jana Hlaváče v 77. minutě druhého finále, které reprezentace sice prohrála 1:4, ale díky výsledku z první bitvy o zlato (3:1) šla do prodloužení a rozhodla.

  • „Bratrovražedný“ duel o zlato

    MS v Rusku 2000, Petrohrad

    ZLATO po výhře 5:3 nad Slovenskem

    SESTAVA ČR: Čechmánek, Salfický, Hudáček – F. Kučera, M. Sýkora, Buzek, F. Kaberle ml., M. Štěpánek, Benýšek, Martínek – Výborný, Dopita, Tomajko, Varaďa, Patera, M. Procházka, Prospal, Reichel, Vlasák, Havlát, Broš, Čajánek, Špaňhel.
    Trenéři: Augusta, Martinec

    Na šampionátu na začátku nového milénia zažil český národní tým bezpochyby jeden z nejpikantnějších soubojů o medaile v historii. Ve finále se totiž Češi obhajující zlato z Norska střetli se Slováky, kteří na turnaji v Petrohradu zářili. Slovenský tým stál obzvláště na skvěle rozjetém Miroslavu Šatanovi, který nakonec s deseti góly a dvěma asistencemi ovládl bodování mistrovství světa. V „bratrovražedném“ duelu o nejcennější kov ale východní sousedé narazili na partu kolem kapitána Roberta Reichela, kterou jistil výborně chytající Roman Čechmánek. Slovensko bylo na velkých akcích proti Česku evidentně přemotivované, až do roku 2002 na někdejší „bratry“ nedokázalo najít recept.

  • Nastolení české dynastie

    MS v Německu 2001, Norimberk, Kolín nad Rýnem, Hannover

    ZLATO po výhře 3:2p nad Finskem

    SESTAVA ČR: Hnilička, Salfický, Hudáček – Kubina, Špaček, Martínek, Pilař, Kuba, F. Kaberle ml., M. Richter – Výborný, Dopita, J. Hlinka, R. Dvořák, Reichel, Ručinský, Moravec, Patera, M. Procházka, Ujčík, Čajánek, Vlasák, Tomajko.
    Trenéři: Augusta, Martinec

    V Hannoveru se českým hokejistům povedl úspěch, který od zavedení vyřazovací části na mistrovství světa dosud žádný jiný tým nedokázal napodobit. Dokonání zlatého hattricku představovalo náramné zakončení hokejové dynastie, kterou nastolili Milan Hnilička, František Kaberle mladší, Jiří Dopita, Pavel Patera, Martin Procházka a další slavní strůjci úžasného úspěchu. „Naše nadvláda musela všechny okolo štvát, ale my si to hrozně užívali!“ zavzpomínal Viktor Ujčík. Dotáhnout třetí titul mistrů světa v řadě ale bylo dost podobně náročné jako začátek senzační série. Národní tým pod vedením trenéra Josefa Augusty bojoval ve finále opět s Finskem a znovu muselo rozhodnout až prodloužení. O legendární gól se v náhlé smrti postaral útočník David Moravec.

  • Druhá „zlatá Vídeň“

    MS v Rakousku 2005, Vídeň, Innsbruck

    ZLATO po výhře 3:0 nad Kanadou

    SESTAVA ČR: Vokoun, Hnilička, A. Svoboda – Špaček, F. Kaberle ml., T. Kaberle, Kubina, Šlégr, Fischer, Hejda, Židlický – Jágr, Čajánek, Výborný, R. Dvořák, Hemský, Prospal, Ručinský, M. Straka, P. Sýkora I, Varaďa, Průcha, Vašíček, Vrbata, Hlaváč.
    Trenéři: Růžička, Weissmann, Rulík, Jelínek

    Po zlatém hattricku dolehl na hokejovou reprezentaci tehdy ještě hodně nezvykle dlouhý hlad po medaili. Čtyři roky čekalo Česko na další cenný kov, nedočkalo se ani na domácím šampionátu v roce 2004. Během této doby navíc prošla reprezentace značnou proměnou, kterou představoval například návrat Jaromíra Jágra po letech v zámoří, kdy pravidelně startoval v bojích o Stanley Cup. Na šampionátu v Rakousku se i díky výluce NHL dalo dohromady mužstvo s hodně zvučnými jmény. Největší českou zbraní ale bezpochyby byl brankář Tomáš Vokoun. Po náročných bitvách ve čtvrtfinále s USA (3:2sn), kterým Češi chtěli vrátit vyřazení na domácím MS v Praze 2004 a v semifinále se Švédskem (3:2p), se dostal národní tým do boje o zlato. Ve finále si gólman, jenž si ve výlukovém ročníku zachytal za Znojmo a Helsinky, smlsl bezchybným výkonem na Kanadě. Velké oslavy druhé „zlaté Vídně“ tak mohly odstartovat. Již do legend se zapsal také Jágrův zlomený malíček, se kterým kladenský velikán odehrál takřka celý šampionát.

  • Když Irgl srazil sbornou

    MS v Lotyšsku 2006, Riga

    STŘÍBRO po prohře 0:4 se Švédy

    SESTAVA ČR: Hnilička, Pöpperle, A. Svoboda – Blaťák, Kutlák, Hejda, T. Kaberle, Krajíček, Škoula, Z. Michálek, M. Richter – Výborný, Plekanec, Erat, J. Hlinka, J. Bednář, Bulis, Hlaváč, Balaštík, Hubáček, Irgl, Prorok, Rolinek, Štefan, Tenkrát.
    Trenéři: Hadamczik, Paleček, Musil

    Zatím jediné stříbro z mistrovství světa v historii samostatné České republiky se hokejové reprezentaci povedlo vybojovat v Lotyšsku po bronzové olympiádě v Turíně. Fanouškům z turnaje v Rize zřejmě nejvíc utkvěl v paměti čtvrtfinálový duel s Ruskem, které muselo rozhodnout prodloužení. V čase 67:58 se o otevření brány do bojů o medaile postaral památným gólem útočník Zbyněk Irgl. V semifinále si tým kouče Aloise Hadamczika poradil s Finskem (3:1). Nad české síly byli ve vyřazovacích bojích pouze suverénní Švédové, kteří do šampionátu nastupovali jako olympijští vítězové. Výběr Tre Kronor ve finále skolil českou partu 4:0. V rámci mistrovství světa se na akci v Lotyšsku poprvé představili například útočníci Tomášové Plekanec a Rolinek.

  • Největší loupež v historii

    MS v Německu 2010, Kolín nad Rýnem, Mannheim, Gelsenkirchen

    ZLATO po výhře 2:1 nad Ruskem

    SESTAVA ČR: Vokoun, Pavelec, J. Štěpánek – Barinka, Blaťák, Čáslava, Gřegořek, Mojžíš, O. Němec, F. Novák, Rachůnek, Rozsíval – Červenka, Hubáček, Jágr, Kašpar, Klepiš, Koukal, Kvapil, J. Marek, Novotný, Rolinek, M. Růžička, Vampola, Voráček.
    Trenéři: Růžička, Jandač, Weissmann

    Na dlouhou dobu poslední zlatá radost českého hokeje na světovém šampionátu. Národnímu týmu před dvanácti lety v Německu jen málokdo věřil. Po olympiádě ve Vancouveru musel trenér Vladimír Růžička počítat s jednou omluvenkou za druhou. Z NHL se tehdy k reprezentaci připojili „pouze“ čtyři hráči – brankáři Tomáš Vokoun a Ondřej Pavelec, obránce Michal Rozsíval a útočník Jakub Voráček. Jak se později ukázalo, šlo o klíčové posily. Největší impuls ale dal týmu složenému převážně z extraligových hráčů Jaromír Jágr a jeho legendární proslov v kabině po tehdy šokující prohře s Norskem (2:3). Česká parta se i s velkým štěstím dostala do vyřazovací části, ve které cestu za zlatem jistě nejvíce symbolizují gól Karla Rachůnka ze závěru třetí třetiny semifinále se Švédy a finále s Ruskem. „Největší loupež v historii hokeje! Ještě větší než vítězství Řecka na fotbalovém Euru," zahlásil reprezentační kapitán Tomáš Rolinek v kabině po vybojování senzačního zlata.

  • Jágrův hattrick i vysklený Rus

    MS ve Slovensku 2011, Bratislava, Košice

    BRONZ po výhře 7:4 nad Ruskem

    SESTAVA ČR: Pavelec, Štěpánek, Kovář – Čáslava, Krajíček, Martínek, Z. Michálek, O. Němec, Rachůnek, Škoula, Židličký – Červenka, Eliáš, Frolík, Havlát, Hubáček, Jágr, J. Marek, M. Michálek, Novotný, Plekanec, Průcha, Rolinek, Vampola, Voráček.
    Trenéři: Hadamczik, Paleček

    Před takřka domácí kulisou v Bratislavě, kterou během šampionátu zaplnili čeští fanoušci, byl národní tým téměř k nezastavení. Na výběr plný úřadujících mistrů světa z roku 2010 si až do semifinále nedokázal přijít žádný soupeř. Po čtvrtfinálovém duelu s Američany, kterým Jaromír Jágr nasázel hattrick, se věřilo, že si reprezentace jde pro další zlato. Pořádně velkou ránou tak byla semifinálová porážka 2:5 se Švédy. Mužstvo kouče Aloise Hadamczika ale dál prahlo po cenném kovu, obzvláště když v souboji o bronz čelilo Rusku, které na turnaji již jednou porazilo. Závěrečná odveta ale byla pro Čechy mnohem sladší, když nad sbornou zvítězili 7:4. Ikonickým momentem turnaje je bezpochyby vysklené plexisklo od Rusa Jevgenije Arťuchina, do kterého byl naražen Karlem Rachůnkem. Hit od reprezentačního obránce byl brán i jako pomsta za krvavý šrám na hlavě z prvního střetnutí.

  • Poslední zacinkání s Nedvědem

    MS ve Finsku a Švédsku 2012, Helsinky, Stockholm

    BRONZ po výhře 3:2 nad Finskem

    SESTAVA ČR: Štěpánek, Kovář, Mrázek – Blaťák, Čáslava, Krajíček, Krejčík, Kutlák, Mojžíš, Nakládal, O. Němec – Erat, Frolík, Hemský, Kašpar, Koukal, Krejčí, M. Michálek, Nedvěd, Novotný, Petružálek, Plekanec, Průcha, Tenkrát, Vondrka.
    Trenéři: Hadamczik, Paleček

    Představení na šampionátu, který pořádaly dvě severské země, bylo ve znamení velké premiéry, ale i smutku. Nejen čeští hokejisté měli tehdy stále v živé paměti havárii letadla v Jaroslavli, při které 7. září 2001 tragicky zahynuli s celým týmem i reprezentanti Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Velký debut se týkal tehdy čtyřicetiletého útočníka Petra Nedvěda, který v rámci mistrovství světa poprvé oblékl reprezentační dres. Ostřílený mazák ale i přes svůj věk patřil k hlavním oporám výběru kouče Aloise Hadamczika, jenž ve čtvrtfinále parádně postoupil přes favorizované Švédsko (4:3) po gólu Milana Michálka z poslední minuty. Možnost zahrát si o zlato však národnímu týmu sebrali Slováci s Miroslavem Šatanem či Zdenem Chárou v čele. Čechy tak čekal druhý boj o bronz v řadě, který proti Finskům dotáhli do úspěšného konce (3:2). Od té chvíle se český hokej zatím marně pokouší ukončit čekání na další zacinkání cenného kovu. Na poslední medaili z Helsinek se usazuje čím dál více prachu.

Vstoupit do diskuse
1

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud