Pavel Ryšavý
13. května 2022 • 20:17

Lídr s úsměvem Ščotka. Investoval do kariéry, plán vyšel. A teď první MS

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Pohádkový příběh pokračuje. Jan Ščotka měl plné zuby pozice hráče, který je na hraně sestavy a vlastně nikdo ho moc nepotřebuje. V roce 2018 začal znovu, Pardubice vyměnil za Litvínov, zabral. Má za sebou sezonu jako kapitán Jyväskylä, teď ho čeká první velký reprezentační turnaj. Rovnou dostal na dres „áčko“. Pořád všechno komentuje s pusou od ucha k uchu. „Pozitivní nálada je důležitá na ledě i v životě,“ říká. Veselá povaha se nemění. Jen víc žere hokej.



Dopředu hlásil, že Finsko je hlavně investicí do kariéry. „Neříkám, že tady žiju z ruky do huby, ale kvůli penězům jsem sem nešel. V Česku máte určitě možnost si sáhnout na větší peníze. Na druhou stranu vím, že jsem udělal krok, který mě stoprocentně někam posune. Hokejově i v životě,“ hlásil obránce Jan Ščotka, když kývl na odchod do Jyväskylä.

Investice se vyplácí. Před čtyřmi roky byl sedmým obráncem Pardubic. Od přestupu do Litvínova jako kdyby sedl do rakety. Zvyšuje rychlost a letí výš. Nejdřív klíčový bek v extralize, pak ho hned po příchodu do mladého finského týmu zvolili kapitánem. Na mistrovství světa má patřit taky k lídrům, jede na první akci a rovnou na dres dostal „áčko“ pro asistenta kapitána.

22

Tolik zápasů zatím Jan Ščotka odehrál za národní tým, vstřelil jeden gól.

„Zatím je to něco nepopsatelného. Užívám si všechno úplně šíleně a nečekal jsem, že tady v reprezentaci dostanu takovou roli. Vážím si jí, doufám, že všechno budu plnit dobře,“ komentuje svoji funkci. Klasika, pusa od ucha k uchu. Funny boy.

Ale není náhoda, když si v pětadvaceti letech říká o role šéfa. „Má vždycky dobrou náladu a šíří ji dál. Když ho vidíte, smějete se taky,“ popisuje atmosféru vedle něj další bek David Jiříček.

Jana Ščotku čeká premiérový šampionát, hned bude asistentem kapitána
Jana Ščotku čeká premiérový šampionát, hned bude asistentem kapitána

„Nevadí mi v kabině mluvit, ať je to s kluky, nebo s trenéry. Nebojím se říct svůj názor. Ale jestli je tohle to lídrovství? Možná, nevím,“ vykládá Ščotka v tamperské mixzóně. Stojí opřený o dvě hokejky na míru a lije z něj pot. „Snažím se dělat to samé, co vždycky, neměnit se, být stejný,“ dodává.

V jednom se změnil ale stoprocentně. Jeho kariéra neletí vzhůru proto, že by měl kliku. Sice má pořád pusu od ucha k uchu, ale bere hru víc vážně. „Nějak extra jsem se za tím dřív asi nehnal, jako mladší jsem nebyl vyloženě nasměrovaný k hokeji. Dělal jsem povyky kolem, když to tak řeknu. Ale už je to lepší. Snažím se jít pořád vzhůru, jak jen to jde,“ vypráví. Vzhůru začal stoupat v Litvínově, kam si ho vytáhl Jiří Šlégr. Ščotka vzal angažmá v roce 2018 jako restart. Přestal hledat posilovnu kompasem, i tam vzal za kliku, piloval navíc střelbu, obratnostní cvičení nebo ladil cvičení, jak vyvézt puk.

Ščotkovy štace

2009-14 Vsetín
2014-18 Pardubice (plus krátká hostování v Šumperku a Prostějově)
2018-21 Litvínov
2021- Jyväskylä

Ale stejně. Před rokem mu říct, že pojede na MS, kapitánem se stane Roman Červenka a sekundovat mu budou David Krejčí a Jan Ščotka? „No tak bych se tomu smál,“ rozchechtá se obránce. Jak jinak. Dřív měl hodně cílů a sám říkal, že pro ně nedělal zase tak moc. Teď jich nemá tolik, ale o každý stupínek se víc rve. Což se promítá i do jeho myšlení: „Jdeme tady krok za krokem, teď na nás čeká Británie. Tady je potřeba se dobře připravit na každého soupeře, ať je právě náš první soupeř, nebo Amerika.“

Obecně řeknete, že je to fráze. Jen tady dobře vystihuje Ščotkův přístup. Už se nedívá daleko, o to víc maká, aby tam doletěl.

Jan Ščotka v Jyväskylä:

  • 51 zápasů
  • 1 gól
  • 7 asistencí
  • 55 trestných minut

RENTGEN: Jak bude vypadat hra Čechů na MS? Kompaktní zanďour. Nikdo nesmí vypadnout
Video se připravuje ...

Co musíte vědět o české nominaci na MS: Černochův Survivor a Hertl jako spasitel
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Česko na MS v hokeji 2022
23. 5. 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Kari Jalonen Kari Jalonen Ondřej Kuchař, redaktor Sportu Ondřej Kuchař, redaktor Sportu Pavel Ryšavý, redaktor Sportu Pavel Ryšavý, redaktor Sportu Tomáš Hertl Tomáš Hertl
Obnovit
Zprávy ze dne 23. 5. 2022
17:21
23. 5. 2022
 

David Jiříček? Chyboval, ale měl by dostat druhou šanci, řekl ve studiu iSport.cz Jiří Hudler.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 23. 5. 2022
17:20
23. 5. 2022
 

Jiří Hudler ve studiu iSport.cz o Matěji Blümelovi: Faul to nebyl, na NHL je připraven...

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 23. 5. 2022
14:29
23. 5. 2022
Hokejová reprezentace

Kari Jalonen a spol. vítěznou sestavu nemění. V brance proti USA nastoupí Karel Vejmelka. Hrát opět nebude bek David Jiříček, 13. útočníkem je Michael Špaček.

Vstoupit do diskuse
2

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud