Jan Denemark
14. května 2022 • 09:07

Britská snaha o přežití, verze 3.0 bez střeleckého esa. Na úvod proti Česku

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Zatímco při první účasti před třemi lety působili Britové na světovém šampionátu jako zjevení a zachránili účast pro další ročník až v posledním infarktovém zápase proti Francii, podruhé už ukázali větší hokejovou kvalitu. A hlavně kometu Liama Kirka, jenž se nakonec dělil o pozici nejlepšího střelce turnaje. Co lze čekat nyní? Zase boj o holý život. V těžké skupině se body nebudou sbírat snadno a půjde o bitvu do posledního duelu.

  • Hlídač před brankou

    Budí respekt už jen svou fyzickou silou a dispozicemi. Seznamte se: Joshua Tetlow bude mít v sobotu odpoledne jediný úkol. Zastavit všechny české nájezdníky. Obrovitý zadák z Nottinghamu, jenž to kromě britské soutěže zkoušel třeba ve Finsku, už zkušenost se světovým šampionátem má z loňské Rigy. Tehdy se postavil i proti českému výběru, nicméně porážce 1:6 nezabránil.

    Nejvyšší hráči obou týmů

    Karel Vejmelka (b) - 193 cm
    Joshua Tetlow (o) - 198 cm

    Obrovitý obránce Velké Británie Joshua TetlowFoto Twitter.com / Peterborough Phantoms

  • Opakování last minute záchrany

    Zatímco česká reprezentace zamířila do Tampere s medailovým cílem, snaha Britů bude opačná. Bude se odehrávat podle motta: Zachraň se, kdo můžeš. Největší bitvu svedou až na závěr základní skupiny proti Rakousku. Právě tyto dva celky by se podle papírových předpokladů měly poprat o uchování příslušnosti v elitní skupině. Je tak šance, že se může odehrát podobný scénář jako v roce 2019, kdy Britové senzačně přetlačili Francii v prodloužení.

    Body na posledních MS

    Česko
    2021    13
    2019    18

    Velká Británie           
    2021    4
    2019    2

    Bez Liama Kirka to bude mít Velká Británie těžkéFoto Profimedia.cz

  • Ofenzivní hrozba

    Sedmigólový fantom z posledního šampionátu Liam Kirk v sestavě chybí, nahradit ho musí jiné tváře. Kdo by mohl dělat protivníkům největší trable? Tak především Scott Conway, centr ze severoirského Belfastu. Borec se zkušenostmi z AHL zažil parádní ročník, kdy mu v britské soutěži patřilo druhé místo v produktivitě. Společně s ním by se o brankové hody měl postarat i Robert Dowd ze Sheffieldu.

    Ofenzivní esa obou týmů v sezoně

    Scott Conway, Belfast/EIHL
    53 zápasů - 78 (33+45)

    Tomáš Hertl, San Jose/NHL
    82 zápasů - 64 (30+34)

    Britský střelec Liam Kirk na letošním MS chybíFoto profimedia.cz

  • Slovenská posila

    Trenčín se na něj mohl maximálně spolehnout a podobné očekávání mají parťáci z reprezentace. O kom je řeč? O Benu Bownsovi, jenž před minulou sezonou opustil rodné ostrovy a zamířil nejprve do Rakouska, následně na Slovensko. V tamní extralize se prosadil, nešlo jen o žádnou exotickou posilu pro média. „Už tehdy, když jsem tam hrál, tak byl dobrý,“ pronesl na jeho adresu bývalý brankář Marek Pinc, jenž působil sezonu v Sheffieldu.

    Jedničky obou týmů

    Ben Bowns, Trenčín/Slovensko
    25 zápasů / 2,68 průměr gólů / 90,9 % úspěšnost zákroků

    Karel Vejmelka, Arizona/NHL
    52 zápasů / 3,68 průměr gólů / 89,8 % úspěšnost zákroků

    Britský gólman Ben BownsFoto profimedia.cz

  • Slavná minulost

    Ano, Libor Zábranský sice jasně řekl, že se nechce dívat do minulosti, ale pouze dopředu, nicméně je třeba objektivně říct, že historie tuzemského hokeje je protkána úspěchy a slávou. A pozor, ani britský hokej na tom není jinak, byť jde o historii notně zaprášenou. Ve 20. a 30. letech minulého století vyslanci z největšího evropského ostrova dokonce získali zlaté medaile z olympijských her v Ga-Pa, dvakrát na MS brali stříbro a dvakrát bronz. Pravda, především díky „posilám“ z Kanady. Nicméně úspěšné byly i britské kluby a hokej v jejich zemi není sportem, který by začínal na zelené louce.

    Počty medailí z MS

    Česko - 12 (6-1-5)
    Velká Británie - 5 (1-2-2)

    Martin Erat a Libor Zábranský jsou k ruce Karimu Jalonenovi u české reprezentaceFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud