23. května 2022 • 17:39

SESTŘIH: Česko - USA 1:0. Národní tým je ve čtvrtfinále, rozhodl Blümel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace už má na MS v hokeji jistý postup do čtvrtfinále! Rozhodla o tom pondělní výhra 1:0 nad USA. Defenzivní bitvu rozhodl jedinou trefou už v 8. minutě Matěj Blümel. Karel Vejmelka vychytal premiérovou nulu na světovém šampionátu. Češi už mají jistotu i minimálně třetího místa ve skupině, stále se ale můžou posunout ještě výše.



Jediným střelcem zápasu byl útočník Matěj Blümel, který skóroval v 8. minutě po přihrávce Hynka Zohorny. První čisté konto v kariéře na mistrovství světa vychytal brankář Karel Vejmelka. Potřeboval na něj 24 zákroků.

První fázi turnaje uzavře výběr finského kouče Kariho Jalonena v úterý soubojem s domácím Finskem od 19:20 SELČ.

Američané, kteří si museli opět vystačit jen s pěti obránci, byli v úvodním dějství střelecky aktivnější. Na Vejmelku mířilo osm střel, zatímco Češi pálili na branku střeženou Swaymanem pouze třikrát. Národní tým byl přesto o něco nebezpečnější. Po čtyřech minutách se do koncovky tlačil Hertl, jenže neuspěl a vzápětí navíc fauloval.

Zámořský tým tak měl k dispozici první přesilovku, Gaudette ani Meyers v ní však recept na Vejmelku nenašli. Na konci sedmé minuty pálil nebezpečně Pastrňák, z oblíbené pozice na kruhu však branku těsně minul. O chvilku později Hughes nastřelil Zohornu, spadl, český útočník posunul kotouč před rozjetého Blümela, jenž se řítil sám na Swaymana a precizním blafákem do forhendu otevřel skóre.

V 18. minutě byl český tým blízko druhému gólu. Pastrňák tentokrát při souhře s Krejčím nahrával, jenže zkušený útočník rozezvučel pouze brankovou konstrukci. Na druhé straně nebyl daleko od vyrovnání Boldy.

Ve druhé třetině tuhý boj pokračoval. Pastrňák ve 24. minutě prověřil pozornost svého klubového spoluhráče Swaymana. O chvilku později se Češi provinili podruhé v utkání proti pravidlům, když špatně vystřídali. V přesilovce Američanů pálil nebezpečně Hartman, Vejmelka však kotouč vytěsnil koncem držadla hole. Při závaru před jeho brankovištěm neuspěl ani Bellows.

Ve 32. minutě se zaskvěl parádním fotbalovým kouskem Vrána, díky němuž poslal na zteč Smejkala, ten už se chystal tváří v tvář Swaymanovi zakončit, Hughes mu však na poslední chvíli vyklepl kotouč z hole. Na začátku 35. minuty přišla první přesilovka národního týmu. Krejčí v ní ale nezamířil ze slibné pozice přesně. Už při hře v pěti na obou stranách pálil nebezpečně Vrána, avšak Swayman maskou vyrazil puk do bezpečí.

Ve 43. minutě Bellows zasáhl loktem Šimka, jenž zůstal chvilku otřesený na ledě. Sudí po krátké poradě sáhli k možnosti přezkoumat zákrok na videu a syn americké legendy musel na pět minut na trestnou lavici. Při dlouhé přesilovce měli velké možnosti Krejčí a Pastrňák, Swayman však nelehké chvilky ustál. Při bombě Krejčího do odkryté branky za něho zaskočil obětavě obránce Peeke a zámořský tým se udržel v těsném kontaktu.

Před polovinou třetí části nabil Krejčí Pastrňákovi, Swayman se však stihl přesunout a zasáhl vyrážečkou. V 54. minutě měli hokejisté USA další početní výhodu. Vejmelka ale dál držel neprůstřelnost, a to i díky Šimkovi, jenž doslova ukradl jistý gól Jonesovi.

Už dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby sáhli Američané ke hře bez gólmana. Další velkou šanci měl při hře šest na pět Jones, ale Vejmelka svou premiérovou nulu na MS uhájil a Češi mohli slavit postup do play off.

Góly

Domácí:

Hosté: 07:53. Blümel

Sestavy

Domácí: Swayman (Mann) – Megna, Se. Jones (C), Schmidt (A), Peeke, Hughes – Hartman, Galchenyuk, Boldy – Kuhlman, Bellows, Tynan – Meyers, Farrell, Gaudette – Lettieri, Lafferty, Watson (A) – Hayden.

Hosté: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Kämpf, Vrána – Špaček, Stránský, Flek – Černoch.

Rozhodčí

Lassi Heikkinen (FIN), Jeff Ingram (CAN) – Maxime Chaput (CAN), Nathan van Oosten (CAN)

Stadion

Nokia aréna, Tampere

Návštěva

5270 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Jiří Hudler o Blümelovi: Faul to nebyl, na NHL je připraven
Video se připravuje ...

Jiříček? Chyboval, ale měl by dostat druhou šanci
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Česko na MS v hokeji 2022
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Kari Jalonen Kari Jalonen Ondřej Kuchař, redaktor Sportu Ondřej Kuchař, redaktor Sportu Pavel Ryšavý, redaktor Sportu Pavel Ryšavý, redaktor Sportu Tomáš Hertl Tomáš Hertl
Obnovit
Zprávy ze dne 24. 5. 2022
20:01
24. 5. 2022
 

V hledišti haly v Tampere nechybí nejbližší Davida Pastrňáka...

Zprávy ze dne 24. 5. 2022
18:19
24. 5. 2022
Hokejová reprezentace

Národní tým dnes proti Finsku nastoupí v brance s Markem Langhamerem, do sestavy se vrací také mladý obránce David Jiříček. Michael Špaček bude hrát centra čtvrté řady a Jiří Černoch se přesune do pozice třináctého útočníka. Mimo sestavu je dvojice obránců Radim Šimek a Michal Jordán.

 

Zprávy ze dne 24. 5. 2022
16:43
24. 5. 2022
 

Co se dá dělat v Tampere kromě hokeje?

Zprávy ze dne 24. 5. 2022
13:00
24. 5. 2022
Hokejová reprezentace

Jaká je situace ve skupinách a jací soupeři se rýsují českým hokejistům do čtvrtfinále play off? Pavouk MS v hokeji 2022: možní soupeři českého týmu ve čtvrtfinále >>>

Zprávy ze dne 23. 5. 2022
17:21
23. 5. 2022
 

David Jiříček? Chyboval, ale měl by dostat druhou šanci, řekl ve studiu iSport.cz Jiří Hudler.

VIDEO
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud