Jan Denemark
29. května 2022 • 11:40

Mistři bronzu proti sobě. USA se čtyřmi beky a jednou z NEJ posil

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Hertl doráží před brankářem Jeremym Swaymanem v souboji Česka s USATomáš Hertl doráží před brankářem Jeremym Swaymanem v souboji Česka s USAFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Po základní části jim dával šance na postup do medailových bojů málokdo, ale Spojené státy čtvrtfinálovou výhrou nad Švýcary překvapily. Ale, jak je jejich „zvykem,“ semifinále bylo nad jejich síly, a tak míří do klání o bronz. S trochou ironie lze říct, že jde o zápas, kdy se USA zkrátka vždy s někým utká. Od roku 1993 se výběr třetí největší země světa zúčastní tohoto zápasu už pojedenácté.

  • 4 obránci stačí

    Velice nezvyklý přístup zvolil při vytváření soupisky americký trenér David Quinn. Po zranění obránců Nicka Blanckenburga a Jona Merrilla se rozhodl doplnit namísto obranných postů ofenzivní sílu. Mnoho expertů kroutilo hlavou, nicméně zbylá čtveřice zadáků extrémní porce času na ledě zvládla. Největší nálož dostává hlavně hvězdný Seth Jones, který běžně tráví na ledě okolo 30 minut na zápas.

    Nejproduktivnější obránci

    Nate Schmidt  9 zápasů 5 (2+3)
    Seth Jones 9 zápasů 5 (1+4)
    Andrew Peeke 9 zápasů 5 (0+5)
    Tomáš Kundrátek 9 zápasů 3 (1+2)
    David Jiříček 5 zápasů 2 (1+1)
    Filip Hronek 9 zápasů 2 (0+2)

    Americký kapitán Seth Jones v semifinále hokejového MS proti Finsku Americký kapitán Seth Jones v semifinále hokejového MS proti FinskuFoto ČTK / AP / Emmi Korhonen

  • Pozor na last-minute posily

    Přestože mnoha fandům, kteří NHL nesledují, jejich jména nic neřeknou, je třeba jejich kvality uznat. Ryan Hartman a Matthew Boldy, kteří doplnili americkou soupisku až pro duel s Českem v základní skupině patří k elitním zámořským hokejistům. Hartman je poctivý borec schopný odehrát zápas prakticky kdekoliv. A Boldy? O něm ještě jistě uslyšíme. Jde o jeden z největších amerických talentů za poslední roky.

    Statistiky posil v průběhu turnaje

    Ryan Hartman 4 zápasy 1 (1+0)
    Matthew Boldy 4 zápasy 2 (1+1)
    David Pastrňák 6 zápasů 7 (4+3)
    David Kämpf 5 zápasů 1 (0+1)
    Michal Kempný 7 zápasů 0 (0+0)

    Reprezentační střelec David Pastrňák oslavuje gól Reprezentační střelec David Pastrňák oslavuje gólFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Mistři boje o bronz

    Jestli lze o účasti amerických výběrů na světových šampionátech něco s klidem prohlásit, pak to, že dosyta nabraly zkušenosti v bojích o třetí příčku. Od rozdělení republiky odehrály Spojené státy deset bitev o bronz a šest z nich vyhrály. Jedinou zemí, která se dostala na obdobná čísla, je Česká republika. Také Češi se prokousali do desíti bronzových duelů a získali jich pět. Souboj mistrů bronzu je tak připraven.

    Souboje Česka a USA ve vyřazovací fázi:

    MS 2018 čtvrtfinále Česko x USA 2:3
    MS 2016 čtvrtfinále Česko x USA 1:2pn
    MS 2015 o bronz Česko x USA 0:3
    MS 2014 čtvrtfinále Česko x USA 4:3
    ZOH 2014 čtvrtfinále Česko x USA 2:5

    199 vteřin hrůzy. Kanaďané dali 3 góly během necelých čtyř minut 199 vteřin hrůzy. Kanaďané dali 3 góly během necelých čtyř minutFoto Pavel Mazáč/sport

  • Dynastie Hughesů

    Chcete recept na úspěšnou výchovu hokejových talentů? Pak zavolejte Jimovi a Eleně Hughesových. Manželé společně vychovali tři naprosto elitní hokejové talenty. Nejstarší Quinn je obranným lídrem Vancouveru a prostřední Jack se stal jedničkou draftu v roce 2019, kdy si ho vybrali NJ Devils. Tamní celek si do organizace vytáhl i nejmladšího Lukea. Osmnáctiletý gigatalent své umění ukazuje i na mistrovství světa.

    Nejmladší hráči obou týmů:

    Luke Hughes, 18 let

    Thomas Bordeleau, 20 let

    Sean Farrell, 20 let

    David Jiříček, 18 let

    Matěj Blümel, 21 let

    Lukáš Dostál, 21 let

    David Jiříček proti Finům David Jiříček proti FinůmFoto Pavel Mazáč/sport

  • Pašák Jeremy

    Jde o jednu z nejlepších posil v turnaji vůbec. Američan Jeremy Swayman dokázal, proč se prodral až do pozice jedničky v Bostonu. Chytá výtečně, především on dostal USA až do bojů o medaile. Klubový parťák Davida Pastrňáka zkusí zastavit klubového kolegu podobně, jako to udělal v základní skupině. Tam inkasoval pouze od Matěje Blümela, což se v konečném součtu ukázalo jako vítězný gól. Nyní bude Swayman potřebovat větší podporu od kamarádů.

    Porovnání brankářů

    Jeremy Swayman 6 zápasů 4 výhry 1,32 gólu na zápas 94,3 % úspěšnosti
    Karel Vejmelka 7 zápasů 4 výhry 2,13 gólu na zápas 91,03 % úspěšnost

    Jeremy Swayman v akci při utkání s Finskem Jeremy Swayman v akci při utkání s FinskemFoto ČTK / Kamaryt Michal

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud