Jaroslav Kalina
2. března 2016 • 21:25

Jandačovy plány na SP: V útoku jako lavina, do obrany pavouci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český národ se ve středu dozvěděl první jména hokejistů, kteří budou reprezentovat na turnaji v Torontu. Mezi vybranými figurují např. gólman Petr Mrázek, obránce Radko Gudas nebo útočník Jakub Voráček. Trenér Josef Jandač tak má za sebou vůbec první počin v roli vůdce reprezentační střídačky.



Pravděpodobně nejpřekvapivějším jménem na soupisce je obránce Michal Kempný. Jak moc jste zvažovali jeho nominaci na Světový pohár?
„Samozřejmě jsme dlouho zvažovali, zda Michala zařadit do první nominace. Důvod byl nakonec takový, že to je nejproduktivnější obránce na levé straně. Na této pozici hraje z českých hokejistů minimum. Především v NHL, kde máme pouze Michala Jordána, který navíc moc nenastupuje do zápasů. Kempný je prověřený jak v KHL tak v národním týmu. Myslím, že tuto roli zvládne. Je to velice inteligentní hráč. Když bude podávat takové výkony, jako momentálně předvádí, tak věřím, že má i na NHL.“

Budete tedy hledat další obránce v Evropě?
„Momentálně bych nechtěl jmenovat konkrétní hráče. Výběr těchto obránců není extra široký. Všechny hráče budeme sledovat. Uvidíme, zda se vrátí do hry Jakub Kindl. Máme taky otazníky ohledně zkušených beků z NHL, jakými jsou například Michal Rozsíval nebo Zbyněk Michálek. Mám zkušenost z olympiády ve Vancouveru, že hokejisté, co hrají v zámoří, mají místní hru a podmínky zmapované. Takže i tohle budeme brát v potaz. Samozřejmě je tu i možnost vzít některé hráče, kteří budou hrát na mistrovství světa v Moskvě.“

Nominace Česka na Světový pohár

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL)
Obránci: Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL), Michal Kempný (Avangard Omsk/KHL), Roman Polák (San Jose Sharks/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL)
Útočníci: David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL).

Mluvil jste o otaznících. Je mezi nimi i obránce Marek Židlický nebo útočník Jiří Hudler? Zapadli by vám do sestavy?
„Ani jeden nám teď do výběru nezapadl. Marek už má svůj věk (39) a Jirka před pár dny přestoupil na Floridu. Mluvil s nimi Martin Ručinský. Oba nevědí, co bude. Ještě zbývá dost času. Uvidí se, jakým způsobem se budou odvíjet jejich další kroky. Hlavně u Židlického, který možná po sezoně ukončí kariéru. Je to na něm. On sám ví, jestli se připraví během letní přestávky. Co se týká Jirky Hudlera, tak víme, že patří mezi výborné hráče z NHL. Teď je však otázka, jak mu sedne přestup.

Na Světový pohár pojede i Kempný, Jágr zatím chybí
Video se připravuje ...

Jak velkou důležitost vidíte v nominaci hráčů, kteří hrají na centru?
„Je velice důležitá. Nominovaní centři mají velkou roli ve svých týmech. Proběhlo spoustu schůzek a diskuzí o tom, které hráče chceme vzít. Nakonec jsme se v podstatě všichni shodli.“

Po inspekcích vašich kolegů do zámoří se dlouho mluvilo o Andreji Nestrašilovi. Utrpěl však těžké zranění a sezona pro něj skončila. Brali jste ho v úvahu?
„Jeho jméno samozřejmě v nominaci figurovalo u všech mých kolegů. Andrej prožíval letos asi nejlepší sezonu v NHL. Hrál pravidelně ve druhé formaci proti nejlepším lajnám soupeřů. Hrál výborně. Jenže se zranil. Nemůžu teď říct, že pokud by byl během Světového poháru zdraví, tak bychom ho vzali.“

Jakou pozici dáváte národnímu týmu?
„Často už jsem na to odpovídal svojí oblíbenou odpovědí. Musíme si nasadit černé brýle. Hledíme na sílu soupeřů. Je mi jasné, že mezi favority nepatříme. Když se dobře připravíme, může se stát cokoliv. Věřím, že do Toronta rozhodně nejedeme dělat sparing partnera.“

Přemýšlíte už nad nějakým stylem hokeje, který budete chtít praktikovat na Světovém poháru?
„Samozřejmě, že mám. Lavinově útočit. Pavoukovitě bránit.“(smích)

Manažer české hokejové reprezentace Martin Ručinský v obležení novinářů
Manažer české hokejové reprezentace Martin Ručinský v obležení novinářů

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud