28. května 2016 • 09:30

Týmy pro SP: Matthews je ve výběru mladíků, Kanada doplnila Thorntona

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm šťastných. Tak se dá označit závěrečná nominace hráčů na záříjový Světový pohár. Každý tým musel v průběhu 27. května oznámit poslední jména pro vrcholnou hokejovou akci. Jako první začali Finové, pak následovali ostatní evropské týmy, jako poslední odtajnili kompletní soupisky v zámoří. Podívejte se na přehled všech týmů.



V týmu USA nechybí stříbrní medailisté z OH 2010

Čtyři majitelé stříbrné medaile z olympijských her z roku 2010 ve Vancouveru doplnili nominaci hokejistů Spojených států amerických na podzimní Světový pohár v Torontu. Jsou to obránci Jack Johnson z Columbusu, Erik Johnson z Colorada a útočníci Ryan Callahan z Tampy Bay a David Backes ze Boston.

Kádr rozšířili také forvardi Brandon Dubinsky z Columbusu, James van Riemsdyk z Toronta a obránce Washingtonu Matt Niskanen, který dosud reprezentoval jen na mistrovství světa v roce 2009. Dubinsky hrál dosud na světových šampionátech v letech 2008 a 2010.

Van Riemsdyk se po debutu na MS v roce 2011 představil ještě na olympijských hrách v roce 2014 v Soči, kde byl se sedmi body za gól a šest asistencí z šesti utkání druhým nejproduktivnějším hráčem USA na Philem Kesselem. Právě vítěz produktivity z poslední olympiády se do kádru nedostal, přestože je nyní v play off nejproduktivnějším hráče čerstvého finalisty Stanleyova poháru Pittsburghu.

Do týmu kouče Johna Tortorelly a generálního manažera Deana Lombardiho se neprotlačili například centr Tyler Johnson z Tampy Bay či obránci Kevin Shattenkirk z St. Louis, Cam Fowler z Anaheimu, Justin Faulk z Caroliny, Paul Martin ze San Jose, Keith Yandle z Floridy, Torey Krug z Bostonu nebo Nick Leddy z New York Islanders.

Stříbrných medailistů z olympiády ve Vancouveru z roku 2010 je v kádru nyní celkem deset. Už v původně nominované šestnáctce byli brankář Jonathan Quick, obránce Ryan Suter a útočníci Patrick Kane, Ryan Kesler, Joe Pavelski a Zach Parise.

Tým USA bude hrát ve skupině A postupně s Výběrem Evropy, s Kanadou a českou reprezentací. V přípravě sehraje 10. a 11. září duely s Kanadou v Columbusu a v Ottawě a v generálce nastoupí ve středu 14. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Finsku.

Nominace USA na Světový pohár:

Brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay/NHL), Jonathan Quick (Los Angeles/NHL), Cory Schneider (New Jersey/NHL),

obránci: Dustin Byfuglien (Winnipeg/NHL), John Carlson (Washington/NHL), Ryan McDonagh (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL), Jack Johnson (Columbus/NHL), Erik Johnson (Colorado/NHL), Matt Niskanen (Washington/NHL),

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Patrick Kane (Chicago/NHL), Ryan Kesler (Anaheim/NHL), T.J. Oshie (Washington/NHL), Max Pacioretty (Montreal/NHL), Zach Parise (Minnesota/NHL), Joe Pavelski (San Jose/NHL), Derek Stepan (NY Rangers/NHL), Blake Wheeler (Winnipeg/NHL), Brandon Dubinsky (Columbus/NHL), *Ryan Callahan (Tampa Bay/NHL), James van Riemsdyk (Toronto/NHL), David Backes (Boston/NHL), Kyle Palmieri (New Jersey/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Kanada doplnila sedm hráčů, vybrala i Thorntona

Šestatřicetiletý útočník Joe Thornton ze San Jose se dostal mezi sedmičku hráčů, kteří doplnili nominaci hokejistů Kanady na Světový pohár v Torontu. Do reprezentace se tahoun posledního finalisty Stanleyova poháru vrátí poprvé od triumfu na olympijských hrách ve Vancouveru 2010. Bude také jediným členem kádru, který byl u triumfu Kanady na minulém Světovém poháru v roce 2004.

Do výběru se dostali také další dva majitelé zlaté medaile z klání pod pěti kruhy. Obránce Alex Pietrangelo ze St. Louis i forvard Matt Duchene z Colorada se radovali při vítězství zástupců kolébky hokeje v roce 2014 v Soči. Duchene navíc přispěl i k triumfům Kanady na světových šampionátech loni v Česku a letos v Rusku.

Zlato na jaře v Moskvě slavil i další nově nominovaný útočník Brad Marchand z Bostonu, s nímž v roce 2011 získal i Stanleyův pohár. Forvard Claude Giroux z Philadelphie a obránci Jake Muzzin z Los Angeles s Brentem Burnsem ze San Jose mají na kontě titul z loňska z Prahy. Muzzin má ve sbírce i prsten za triumf ve Stanley Cupu z roku 2014 s Kings.

Kouč Mike Babcock, který dovedl Kanadu za vítězstvím na posledních dvou olympiádách, tak má v třiadvacetičlenném kádru po zařazení Pietrangela a Duchenea celkem 14 členů úspěšného kádru ze Soči. Vedle Burnse, Girouxe, Marchanda, Muzzina a Thorntona v něm nebyli z původně nominované šestnáctky brankáři Corey Crawford, Braden Holtby a útočníci Steven Stamkos a Tyler Seguin.

Do výběru se napoprvé nedostal útočník Corey Perry z Anaheimu, dvojnásobný olympijský vítěz, který jako kapitán dovedl v květnu Kanadu k triumfu na mistrovství světa v Rusku a stal se členem Triple Gold Clubu. Když ale ze soupisky vypadl zraněný Jeff Carter, divoch Perry ho nahradil. V obraně nezbylo místo například na P.K. Subbana z Nashvillu či Krise Letanga z Pittsburghu.

Kanada bude hrát ve skupině postupně s českou reprezentací, se Spojenými státy americkými a Výběrem Evropy. V přípravě sehraje 10. a 11. září duely se Spojenými státy americkými v Columbusu a v Ottawě a v generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:30 SEČ v Pittsburghu proti Rusku.

Nominace Kanady na Světový pohár:

Brankáři: Corey Crawford (Chicago/NHL), Braden Holtby (Washington/NHL), Carey Price (Montreal/NHL),

obránci: Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic (oba San Jose/NHL), Drew Doughty (Los Angeles/NHL), *Duncan Keith (Chicago/NHL), Shea Weber (Montreal/NHL), Jake Muzzin (Los Angeles/NHL), Alex Pietrangelo (St. Louis/NHL), Jay Bouwmeester (St.Louis/NHL),

útočníci: *Jamie Benn, *Tyler Seguin (oba Dallas/NHL), Patrice Bergeron, Brad Marchand (oba Boston/NHL), *Jeff Carter (Los Angeles/NHL), Sidney Crosby (Pittsburgh/NHL), Ryan Getzlaf (Anaheim/NHL), Steven Stamkos (Tampa Bay/NHL), John Tavares (NY Islanders/NHL), Jonathan Toews (Chicago/NHL), Matt Duchene (Colorado/NHL), Claude Giroux (Philadelphia/NHL), Joe Thornton (San Jose/NHL), Logan Couture (San Jose/NHL), Corey Perry (Anaheim/NHL), Ryan O´Reilly (Buffalo/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Ve Výběru Evropy je šest Slováků, nechybí Gáborík

Útočník Marián Gáborík z Los Angeles se vešel mezi zbývající sedmičku hokejistů, jež budou hrát Světový pohár za Výběr Evropy. V týmu je tak celkem šest Slováků. Kromě Gáboríka rozšíří soupisku německý gólman Thomas Greiss, v obraně pak jeho krajan Christian Ehrhoff a Švýcar Luca Sbisa a v útoku další Švýcar Nino Niederreiter, Němec Tobias Rieder a francouzský forvard Pierre-Édouard Bellemare.

Čtyřiatřicetiletý Gáborík dostal důvěru i přesto, že má za sebou v dresu Kings nepříliš povedenou sezonu. Obávaný kanonýr, jenž během kariéry v NHL pokořil sedmkrát hranici 30 nastřílených gólů, si v 54 duelech základní části připsal 22 bodů za 12 branek a 10 asistencí. Ve čtyřech startech v play off přidala trojka draftu z roku 2000 jednu asistenci.

V září při utkání základní skupiny A tak proti české reprezentaci bude bojovat celkem šest slovenských hokejistů. Již v úvodní nominaci figurovali gólman Jaroslav Halák z New York Islanders, obránci Zdeno Chára z Bostonu, Andrej Sekera z Edmontonu a útočníci Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar z Detroitu.

Zatímco Gáborík na posledním mistrovství světa scházel a v Rusku nehrál ani Sbisa (Vancouver), Niederreiter (Minnesota) hájil barvy Švýcarska. Za Německo nastoupila kompletně celá trojice Greiss (NY Islanders), Ehrhoff (bez angažmá), Rieder (Arizona) a dres Francie oblékl útočník Philadelphie Bellemare.

Gáborík vyhrál s Kings před dvěma lety Stanley Cup. Niederreiter byl v roce 2013 členem švýcarského výběru, který dosáhl na senzační stříbro z MS. Ehrhoff působí v NHL již od sezony 2003/04 a včetně play off má na kontě už 862 zápasů a 374 bodů (81+293).

V mužstvu, na jehož skladbě se z pozice jednoho z pětice skautů podílela i česká legenda Václav Nedomanský a které jako trenér povede Kanaďan s německým pasem Ralph Krueger je nyní kromě zástupců slovenského hokeje celkem pět Němců, čtyři Dánové i Švýcaři a po jednom Francouzi, Rakušanovi, Slovinci a Norovi.

Nominace Výběru Evropy na Světový pohár:

Brankáři: *Frederik Andersen (Toronto/NHL; Dán.), Thomas Greiss (NY Islanders/NHL; Něm.), Jaroslav Halák (NY Islanders/NHL; SR), Philipp Grubauer (Washington/NHL; Něm.),

obránci: Christian Ehrhoff (bez angažmá; Něm.), Zdeno Chára (Boston/NHL; SR), Roman Josi (Nashville/NHL; Švýc.), Luca Sbisa (Vancouver/NHL; Švýc.), Dennis Seidenberg (bez angažmá; Něm.), Andrej Sekera (Edmonton/NHL; SR), Mark Streit (Philadelphia/NHL; Švýc.),

útočníci: Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia/NHL; Fr.), Mikkel Boedker (San Jose/NHL; Dán.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL; Něm.), Marián Gáborík (Los Angeles/NHL; SR), Jannik Hansen (Vancouver/NHL; Dán.), Marián Hossa (Chicago/NHL; SR), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL; Slovin.), Nino Niederreiter (Minnesota/NHL, Švýc.), Frans Nielsen (Detroit; Dán.), Tobias Rieder (Arizona/NHL; Něm.), Tomáš Tatar (Detroit/NHL; SR), Thomas Vanek (Detroit/NHL; Rak.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL; Nor.).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Ve Výběru Severní Ameriky nechybí mladá hvězdička Matthews

Američan Auston Matthews, který se stal jedničkou letošního draftu, je v doplněné nominaci Výběru Severní Ameriky pro Světový pohár v Torontu. Dalšími novými jmény ve výběru zámořských hráčů do 23 let pro prestižní zářijovou akci jsou v ofenzivě letošní mistr světa s Kanadou Mark Scheifele, Jonathan Drouin a Ryan Nugent-Hopkins a beci Shayne Gostisbehere, Colton Parayko a Jacob Trouba.

Teprve osmnáctiletý Matthews, který má po matce mexické kořeny, bude nejmladším hráčem na soupisce severoamerického výběru talentů. Borec, patřící od června Torontu, strávil poslední sezonu v Evropě, když v nejvyšší švýcarské soutěži hájil barvy Curychu. Ve 40 utkáních včetně play off si Matthews připsal 49 bodů za 24 gólů a 25 asistencí.

O jeho kvalitách se mohli na MS v Rusku přesvědčit i čeští hokejisté, pro něž turnaj skončil po čtvrtfinálové porážce s USA 1:2 v nájezdech a právě Matthews dal oba góly vítězů. Celkem zaznamenal na MS šest branek a byl nejlepším střelcem Američanů. Ovládl rovněž kanadské bodování svého týmu, když si stejně jako již dříve nominovaný Dylan Larkin připsal celkem devět bodů.

Tým kouče Todda McLellana na prestižním turnaji v Torontu nabízí unikát v podobě celkem pěti jedniček draftu pohromadě. K již dříve nominovaným Nathanu MacKinnonovi (2013), Aaronu Ekbladovi (2014) a loni nejvýše vybranému Connoru McDavidovi totiž přibyl ještě Nugent-Hopkins (2011) z Edmontonu.

Vysoko z doplněné sedmičky byli ale i Drouin, trojka draftu 2013, a Scheifele. Drouin se blýskl v letošním play off, které pro Tampu Bay skončilo až v sedmé bitvě finále Východní konference, když za 17 duelů stihl nasbírat 14 bodů (5+9). Sedmý hráč výběru talentů z roku 2011 Scheifele patřil k hlavním tahounům ofenzivy kanadského týmu, jež na MS obhájil zlato. V devíti zápasech si v Rusku připsal devět bodů za čtyři góly a pět nahrávek.

Mezi opory Winnipegu již patří devátý hráč draftu 2012 Trouba. Za 81 utkání nastřádal držitel bronzu z MS 2013 celkem 21 bodů za šest gólů a 15 nahrávek. Skvěle si vedli nováčci v NHL Gostisbehere a Parayko.

Gostisbehere měl před sezonou na kontě jen dva zápasy za Philadelphii, ale dostal se do sestavy Flyers a v 80 startech včetně play off zaznamenal 48 bodů za 18 branek a 30 asistencí. Vysloužil si tak pozici mezi třemi finalisty na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka. Parayko v této sezoně debutoval a v St. Louis dostal velký prostor; v 79 utkáních si připsal v základní části 33 bodů (9+24). V play off přidal za 20 vystoupení dvě gólové trefy a pět asistencí.

Nominace Výběru Severní Ameriky na Světový pohár:

Brankáři: John Gibson (Anaheim/NHL; USA), Connor Hellebuyck (Winnipeg/NHL; USA), Matthew Murray (Pittsburgh/NHL; Kan.),

obránci: Aaron Ekblad (Florida/NHL; Kan.), Shayne Gostisbehere (Philadelphia/NHL; USA), Seth Jones (Columbus/NHL; USA), Ryan Murray (Columbus/NHL; Kan.), Colton Parayko (St. Louis/NHL; Kan.), Morgan Rielly (Toronto/NHL; Kan.), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL; USA),

útočníci: Sean Couturier (Philadelphia/NHL; Kan.), Jonathan Drouin (Tampa Bay/NHL; Kan.), Jack Eichel (Buffalo/NHL; USA), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL; Kan.), Dylan Larkin (Detroit/NHL; USA), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL; Kan.), Auston Matthews (Toronto/NHL.; USA), Connor McDavid (Edmonton/NHL; Kan.), J.T. Miller (NY Rangers/NHL; USA), *Sean Monahan (Calgary/NHL; Kan.), Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton/NHL; Kan.), Brandon Saad (Columbus/NHL; USA), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL; Kan.), Vincent Trocheck (Florida/NHL; USA).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Finsko bere mladé pušky

Osmnáctiletí útočníci Patrik Laine z Winnipegu a Sebastian Aho z Caroliny se dostali do nominace hokejistů Finska na zářijový Světový pohár v Torontu. Oba se na jaře podíleli na zisku stříbra na mistrovství světa v Rusku. Laine byl vyhlášen nejlepším útočníkem i nejužitečnějším hráčem turnaje.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který přebral finský tým po Karim Jalonenovi, zařadil do zbývající sedmičky nominovaných vedle ofenzivních talentů ještě další dva členy kádru ze šampionátu v Rusku. Brankáře Mikku Koskinena z Petrohradu a obránce Villeho Pokku, jenž patří v NHL v Chicagu, ale za dvě sezony v zámoří hrál zatím jen na farmě v Rockfordu v AHL.

Šestnáctku hráčů nominovaných na začátku března doplnili ještě útočník Erik Haula z Minnesoty a obránci Sami Lepistö z Ufy a Jyrki Jokipakka z Calgary.

Nominace Finska na Světový pohár:

Brankáři: Tuukka Rask (Boston/NHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL),

Obránci: Esa Lindell (Texas/AHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Jyrki Jokipakka (Calgary/NHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL), Ville Pokka (Rockford/AHL),

Útočníci: Aleksander Barkov (Florida/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Jussi Jokinen (Florida/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Lauri Korpikoski (bez angažmá/NHL), Jori Lehterä (St.Louis/NHL), Teuvo Teräväinen (Carolina/NHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Erik Haula (Minnesota/NHL), Patrik Laine (Winnipeg/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole

Hudler nejede, zahrají si bratři Michálkové

Pouze hráči z NHL doplnili nominaci české hokejové reprezentace na zářijový Světový pohár v Torontu. Trenér Josef Jandač na sedm volných míst v týmu zařadil obránce Michala Jordána , Zbyňka Michálka , Jakuba Nakládala a útočníky Radka Faksu, Aleše Hemského, Dmitrije Jaškina a Milana Michálka.

Podle očekávání ve výběru chybí hvězdný útočník Jaromír Jágr , který v minulých dnech potvrdil, že jeho rozhodnutí ukončit reprezentační kariéru po loňském mistrovství světa v Praze platí.

Jandač se svými asistenty z předních českých hokejistů nepovolal například Jiřího Hudlera nebo nejlepšího hráče uplynulé extraligové sezony Romana Červenku . Ten se dočkal až dodatečně.

VÍCE O ČESKÉ NOMINACI NA SVĚTOVÝ POHÁR ČTĚTE ZDE>>>

Nominace Česka na Světový pohár:

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL),

Obránci: *Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL), Michal Kempný (Chicago Blackhawks/NHL), Roman Polák (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL), Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes/NHL), Jakub Nakládal (bez angažmá), Michal Jordán (bez angažmá), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL).

Útočníci: *David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), *Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL), Aleš Hemský, Radek Faksa (oba Dallas Stars/NHL), Dmitrij Jaškin (St.Louis Blues/NHL), Milan Michálek (Toronto Maple Leafs/NHL), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Michal Birner (Traktor Čeljabinsk/KHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Trenér Jandač: V nominaci jsme dali přednost hráčům z NHL

Video se připravuje ...

Rebel Kovalčuk se nevešel

Rusové po původní šestnáctičlenné nominaci, kterou tvořili výhradně hráči působících v zámoří, dali prostor i zástupcům domácí soutěže. Kompletní dodatečně nominovaná sedmička byla na soupisce sborné rovněž na světovém šampionátu v Moskvě, který pro Rusy skončil ziskem bronzu.

Nedostalo se nakonec na Kovalčuka, jenž vždy patříval k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích, kde býval kapitánem či asistentem. Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey měl ale koncem sezony problémy s formou a v úvodu play off KHL byl dokonce vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Výběrem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Moskvě a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září v generálce v Pittsburghu změří síly s Kanadou.

Nominace Ruska na Světový pohár:

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL),

Obránci: Andrej Markov (Montreal/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Dmitrij Kulikov (Buffalo/NHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL), *Vjačeslav Vojnov (Petrohrad/KHL), Nikita Nestěrov (Tampa Bay/NHL),

Útočníci: Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New York Islanders/NHL), Pavel Dacjuk (Petrohrad/KHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL), Jevgenij Dadonov (Petrohrad/KHL), Vadim Šipačov (Petrohrad/KHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- Vojnov nesmí hrát kvůli domácímu násilí, nahradil ho Nestěrov

Švédové vsadili jen na hráče z NHL

Hokejisté Švédska mají v nominaci na zářijový Světový pohár v Torontu výhradně hráče z NHL - jako jediná z evropských zemí s výjimkou Výběru Evropy. I sedmičku nově nominovaných vybral kouč Rikard Grönborg výhradně ze slavné zámořské soutěže. Nechybí v ní ani útočník Marcus Krüger z Chicaga, s kterým vyhrál dvakrát v letech 2013 a 2015 Stanleyův pohár.

Šestadvacetiletý majitel stříbrné medaile z olympijských her v Soči z roku 2014 se dostal do kádru i přesto, že v uplynulé sezoně vinou zlomeného zápěstí sehrál včetně play off pouze 48 zápasů a připsal si jen pět asistencí.

Cenný kov z poslední olympiády v Rusku mají i další nově zařazení útočníci Jakob Silfverberg z Anaheimu a Carl Hagelin z Pittsburghu, který se spolu s dalším forvardem Patricem Hörnqvistem dočkal chvíli předtím, než s Pittsburghem oslavili vítězství ve Stanley Cupu.

Do útoku se vešel také Carl Söderberg z Colorada, poslední třetí pozici gólmana zaujal Robin Lehner z Buffala a k už šesti nominovaným obráncům se přiřadil Mattias Ekholm z Nashvillu. V obraně se tak nedostalo například na produktivního Johna Klingberga.

Třiadvacetiletý hráč Dallasu byl s 58 body z 76 utkání pátým nejproduktivnějším bekem základní části NHL a ze Švédů jej předčil jen Erik Karlsson.

Švédové narazí ve skupině B postupně na Rusko, Finsko a Výběr Severní Ameriky. V přípravě je čekají dva duely s Finskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Výběru Evropy.

Nominace Švédska na Světový pohár:

Brankáři: Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL), *Robin Lehner (Buffalo/NHL), Jhonas Enroth (Toronto/NHL),

Obránci: Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL), Erik Karlsson (Ottawa/NHL), *Niklas Kronwall (Detroit/NHL), Nicklas Hjalmarsson (Chicago/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL), Hampus Lindholm (Anaheim/NHL),

Útočníci: Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver/NHL), Patric Hörnqvist, Carl Hagelin (oba Pittsburgh/NHL), Nicklas Bäckström (Washington/NHL), *Henrik Zetterberg (Detroit/NHL), Loui Eriksson (Vancouver/NHL), Gabriel Landeskog (Colorado/NHL), *Alexander Steen (St. Louis/NHL), Filip Forsberg (Nashville/NHL), Jakob Silfverberg (Anaheim/NHL), Carl Söderberg (Colorado/NHL), Marcus Krüger (Chicago/NHL), Mikael Backlund (Calgary/NHL), *Rickard Rakell (Anaheim/NHL), Patrik Berglund (St.Louis/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud