10. září 2016 • 19:29

Češi slaví! Plekanec zlomil prokletí, v nájezdech rozhodl Hemský

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté se s domácím publikem před odjezdem na Světový pohár rozloučili vydřeným vítězstvím s Ruskem 2:1 po samostatných nájezdech. Češi se dlouho nemohli gólově prosadit, až minutu a 12 vteřin před koncem zlomil prokletí O2 areny kapitán Tomáš Plekanec a srovnal na 1:1. V dramatickém prodloužení i přes množství šancí gól nepadl, vítězný nájezd pak ve třetí sérii dal Aleš Hemský.



MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 9. • 16:40
Česká republika
Česká republika
2:1
ONLINE
10. září
16:40
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 58:49. Plekanec, . Hemský

Hosté: 41:04. Kučerov

Sestavy

Domácí: Neuvirth (Mrázek) – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán, Kundrátek – Voráček, Plekanec, M. Michálek – Palát, Hanzal, Pastrňák – Hemský, Faksa, Frolík – Jaškin, Birner. Trenér: Josef Jandač.

Hosté: Varlamov (Vasiljevskij) – Zajcev, Orlov, Jemelin, Nestěrov, Marčenko, Kulikov – Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin – Tarasenko, Malkin, Kuljomin – Dadonov, Šipačjov, Panarin – Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Rozhodčí

Dwyer (CAN), Hribik – Suchanec (CZE), Cormier (CAN)

Stadion

O2 Arena, Praha

Skóre zápasu otevřel na začátku třetí třetiny Nikita Kučerov a vypadalo to na druhou výhru sborné. Jenže v čase 58:49 vyrovnal Tomáš Plekanec a poslal zápas do prodloužení. Před 13 848 diváky tak Češi ukončili gólový půst v pražské O2 areně, který trval od semifinále loňského domácího mistrovství světa 299 minut a 12 vteřin.

V neděli odletí český tým na přípravný kemp do Pittsburghu, kde ve středu 14. září sehraje generálku proti Výběru Severní Ameriky. Světový pohár v Torontu se bude hrát od 17. září do 1. října a Češi narazí v základní skupině na Kanadu, Výběr Evropy a Spojené státy americké.

Jandač o protržení střelecké smůly v O2 areně: Konečně jsme to odpanili
Video se připravuje ...

V českém brankovišti dostal v souladu s původním plánem trenérů tentokrát příležitost Neuvirth před Mrázkem . Birnera v první útočné formaci nahradil Milan Michálek a do hry naskočil i sedmý bek Kundrátek . Během úvodní dvacetiminutovky byl český výběr výrazně střelecky aktivnější, při poměru ran mezi tyče 15:6 však zůstalo skóre bezbrankové.

Aleš Hemský v nájezdech překonává ruského brankáře Semjona Varlamova a rozhoduje o české výhře
Aleš Hemský v nájezdech překonává ruského brankáře Semjona Varlamova a rozhoduje o české výhře

Plekanec v prvních vteřinách prověřil pozornost gólmana Varlamova, na druhé straně se musel mít v páté minutě na pozoru Neuvirth, aby pokryl kotouč poté, co Šustr při rozehrání trefil na brankovišti stojícího Jordána . Vzápětí hráli domácí první přesilovku, v níž našel Plekanec skvělou nahrávkou Milana Michálka, ten však zblízka nedal.

Kapitán Plekanec na sebe poté upozornil ještě při oslabení ve 12. minutě, kdy ale po skvělé individuální akci zakončoval jen do Varlamova. V závěru přesilovky sborné Neuvirth vychytal Malkina.

Plekanec o gólu: Ani nevím, jestli jsem ho dal já
Video se připravuje ...

Českým trenérům nejspíš pořádně zatrnulo ve 23. minutě, kdy Nestěrov narazil na hrazení Jordána, ten se dlouho držel za ruku a z ledu zamířil rovnou do kabin. Netrvalo však dlouho a do hry se vrátil. Před polovinou základní hrací doby minul z dorážky odkrytou branku Panarin.

Postupně přibývalo i ostřejších střetů a tvrdých ataků. Jeden takový si v bitce vyjasňovali Milan Michálek s Jemelinem. Nedlouho po opětovném zahájení hry rozebrali obranu sborné perfektní souhrou Hemský s Plekancem, který ale ani v tomto případě nenašel recept na překonání Varlamova.

Také nahození Zajceva skončilo na horní tyči. Ve 37. minutě předvedl obranný zákrok z říše snů Nakládal, když vleže sebral jasný gól hvězdnému Ovečkinovi . Ten se už těšil, jak zamete puk do prázdné branky, ale český bek ho za bezmocným Neuvirthem odpálil holí do bezpečí.

Ze třetího dějství uběhlo jen 64 vteřin, když česká obrana nechala před brankou zapomenutého Kučerova a Neuvirth neměl nejmenší šanci na úspěšný zákrok. Ve 49. minutě nedokázal ani na dva pokusy vyrovnat Palát . Velmi slibné příležitosti měli i Hanzal a Frolík , ale gól přišel až po Plekancově teči v power play 71 vteřin před koncem základní hrací doby.

V prodloužení měli obrovské šance Tarasenko, Hemský a v sólech Ovečkin a Voráček . Došlo ale až na nájezdy. Neúspěšně je začali Pastrňák a Panarin, následně na Voráčkovu trefu odpověděl Tarasenko. Hemský rovněž proměnil a Kučerov pálil jen do tyče.

ČR - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 59. Plekanec (Frolík, Polák), rozhodující sam. nájezd Hemský - 42. Kučerov (Kuzněcov, Jemelin). Rozhodčí: Dwyer (Kan.), Hribik - Suchánek (oba ČR), Cormier (Kan.). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 13.848.
ČR: Neuvirth - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný , Z. Michálek, Jordán, Kundrátek - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa , Frolík - Birner, Jaškin. Trenéři: Josef Jandač , Jiří Kalous , Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Rusko: Varlamov - Zajcev, Orlov, Jemelin, Nestěrov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Kuzněcov, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Ilja Vorobjov.

Milan Michálek o prodloužení 3 na 3: Je to zábava, ale je to i pěkně těžké
Video se připravuje ...

Neuvirth po premiéře v národním týmu: Bylo to trochu jiné, než jsem očekával
Video se připravuje ...

Švédové vrátili Finům porážku

Hokejisté Švédska porazili v Göteborgu v odvetném přípravném duelu před Světovým pohárem Finsko 6:3. V severském derby tak svému tradičnímu sokovi vrátili čtvrteční porážku 2:3 v prodloužení z Helsinek. V dresu Tre kronor zářily první dvě útočné formace, jež se podělily o všechny branky. Nejlépe si po individuální stránce vedl útočník Patric Hörnqvist, autor dvou branek a dvou asistencí.

Finové byli sice těmi, komu se podařilo dostat puk do branky jako prvnímu, ale jejich trefu sudí neuznali kvůli hře vysokou holí. Švédsko mělo následně v rychlém sledu po sobě dvě početní výhody a Rask ve finském brankovišti se měl co ohánět. Ani on však na konci deváté minuty nestihl zachránit svůj tým při krátké přesilovce domácích pět na tři.

Úspěšný střelec Eriksson se během první třetiny dokázal prosadit ještě jednou a znovu v početní výhodě, když dostal kotouč opět mezi kruhy a zblízka ranou bez přípravy prostřelil Raska.

Už na 3:0 zvýšil ve 34. minutě Hörnqvist. Ke gólu mu však vydatně pomohl těsně před brankovištěm bránící Vatanen, který přihrávku švédského útočníka nechtěně usměrnil za Raskova záda. Finy však vrátil do hry velmi povedený závěr druhého dějství, v němž se dostali na dostřel jediného gólu zásluhou Ristolainena s Koivem.

Přetahovaná o důležitou další trefu ale vyšla domácím Švédům, když Bäckström v 52. minutě procedil puk za Raska ranou pod lapačku. O necelé tři minuty později se znovu trefil Hörnqvist. Haula sice ještě předčil v samostatném úniku gólmana Lundqvista, ale poslední slovo měl při závěrečné power play Finů, k níž sáhli už v polovině 58. minuty, Švéd Forsberg.

Švédsko - Finsko 6:3 (2:0, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 9. L. Eriksson (H. Sedin, Ekman-Larsson), 19. L. Eriksson (D. Sedin, H. Sedin), 34. Hörnqvist, 52. Bäckström (F. Forsberg, Hörnqvist), 55. Hörnqvist (F. Forsberg), 58. F. Forsberg (Hörnqvist) - 37. Ristolainen (M. Koivu, Donskoi), 40. M. Koivu (Donskoi, Ristolainen), 57. Haula (Jokipakka, Lindell). Rozhodčí: Furlatt (Kan.), Björk - Pihlblad, Malmqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. Diváci: 12 044.
Švédsko: Lundqvist - Lindholm, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Hjalmarsson, Hedman, Stralman, Ekholm - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - F. Forsberg, Bäckström, Hörnqvist - Hagelin, Backlund, Silfverberg - Landeskog, Söderberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Rask - Lindell, Pokka, Vatanen, Jokipakka, Ristolainen, Määttä - Laine, Barkov, J. Jokinen - Mikael Granlund, M. Koivu, Donskoi - Teräväinen, V. Filppula, Lehterä - Komarov, Haula, Korpikoski. Trenér: Lauri Marjamäki.

Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud