26. září 2016 • 10:27

Kouzlo týmu z osmi zemí Evropy? Žijeme jen přítomností, řekl trenér

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdo s nimi nepočítal. Na vítězství v prestižním Světovém poháru na ně byl nejvyšší kurz - 33:1! Teď si tým Evropy vydobyl nečekaný postup do finále prestižního turnaje. V semifinále podceňovaný celek zdolal Švédy 3:2 po prodloužení a v boji o trofej je čeká už pouze suverénní Kanada. „Ostatní týmy mají nějakou minulost a budoucnost. My žijeme přítomností,“ vystihl přesně rozpoložení týmu trenér Ralph Krueger.



Pověstný motivátor sestavil tým z osmi národností, který na turnaji funguje jako pověstné švýcarské hodinky.

Kdo by to byl čekal? Kritici v létě vyčítali skladbu týmu generálními manažerovi Miroslavu Štatanovi. Bude příliš starý, aby se prosadil v tak nabitém turnaji. S věkovým průměrem nad 30 let bude pro smích a nasazenému tempu nemůže stačit, zněly nejčastější námitky. Realita je však úplně jiná.

Zkušený celek se po slabší přípravě na turnaji rozehrál k vynikajícím výkonům. Bezkrevné Američany zničil smrtícími protiútoky. Proti Čechům většinu zápasu diktoval tempo a s „neporazitelnou“ Kanadou už s jistým postupem v kapse ostudu také neudělal.

Vrchol přišel v nedělním semifinále proti Švédům. Kopitar a spol. se opět vzepřeli veškerým prognózám. Tým, co měl být na turnaji spíš pro legraci, třikrát se ve skupině sklouznout a ukončit svoji existenci, proti Švédům ukázal daleko větší hlad po vítězství.

Kvalitou jen těžko mohl konkurovat nabité modrožluté armádě, ale touha se ukázat zvítězila. Slovenský útočník Tomáš Tatar po chybě brankáře Henrika Lundqvista druhým gólem poslal „Evropu“ do finále.

„My jsme od začátku chtěli starší tým. Hráče, co mají hodně za sebou,“ vysvětlil Šatan. „Mladý tým by se z výsledku v přípravě mohl položit. Ztratit sebevědomí. Tihle mazáci za žádné situace nepanikaří. Vědí, co mají dělat, aby uspěli,“ pochvaluje si dlouholetý kapitán slovenské reprezentace, který vidí největší oporu svého týmu v brance. Krajan Jaroslav Halák je na turnaji zatím v exceletní formě. 

Halák jako v play off za Montreal?

Bezpochyby nejde o nejlepšího brankáře na světě. Slovenský gólman Jaroslav Halák v současnosti vlastně nemá ani jisté místo jedničky v New York Islanders, kde kvůli zranění se často střídá s Němcem Thomasem Greissem, jenž v letošním play off zastavil ambiciozní Floridu. Na krátkém turnaji ale Halák dokázal již poněkolikáté zazářit.

Něco podobného se mu povedlo v roce 2010, kdy ještě v dresu Montrealu pobláznil hokejové město. V play off ničil v prvním kole favorizovaný Washington, v druhém zastavil Crosbyho a spol. (tehdejší obhájce Stanely Cupu). Několikrát si v zápase připsal víc než 40 zákroků a dlouho byl nejlepším hráčem play off. Spanilou jízdu slovenského fantoma nakonec zastavila až ve finále Východní konference Philadelphie.

„Chytá skvěle. On je základním důvodem, proč jsme ve finále,“ chválí Šatan svého kamaráda. 

Něco podobného se teď Halák pokusí předvést proti Kanadě. Finálové duely pro něj budou prestižní i v osobní rovině. V brankařském duelu se totiž postaví proti Carey Priceovi. Gólmanovi, kvůli kterému musel Montreal po fenomenálním play off opustit. Extra motivace se proti „neporazitelným“ bude určitě hodit!

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud