13. května 2011 • 13:39

Světový šampionát v roce 2016 přivítá Rusko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové mistrovství světa v roce 2016 bude hostit Rusko. Mezinárodní hokejová federace potvrdila pořadatele na kongresu při šampionátu v Bratislavě, kam přijel podpořit zvolení Ruska i premiér Vladimir Putin.



Při dnešním hlasování byla hokejová velmoc nakonec jediným kandidátem, protože Dánsko a Ukrajina se s ohledem na silného soupeře vzdaly kandidatury.

Pořadatelskými městy budou Moskva a Petrohrad. V Petrohradu se hrál šampionát v roce 2000, v Moskvě a jejím předměstí Mytišči v roce 2007. Turnaj se bude konat od 29. dubna do 15. května a bude součástí oslav 70. výročí hokeje v Rusku.

V roce 2012 i 2013 bude hostit mistrovství světa společně Finsko a Švédsko. Následně se bude světový šampionát poprvé konat v Bělorusku a v roce 2015 zavítá hokejová elita do Česka.

Hlavním dějištěm za pět let v Rusku bude Moskva a Chodynka Arena pro 13.577 diváků. Ledový palác v Petrohradu, který byl postaven pro šampionát v roce 2000, má kapacitu 12.300 míst.

"Všechno je připraveno na pořádání akce na nejvyšší úrovni a s garancemi ruské vlády i měst Moskva a Petrohrad," řekl oficiálním stránkám IIHF náměstek ruského ministra sportu Jurij Nagornych.

Připojil, že jeho země podniká kroky, aby se usnadnila pro turnaj procedura získání víz. "Ministerstvo zahraničních věcí pošle speciální instrukce jednotlivým zemím, aby se přidělení víz usnadnilo pro turnaj v roce 2016. Diskutujeme také o bezvízovém cestování se zeměmi Evropské unie i dalšími," dodal.

Rusko a bývalý Sovětský svaz hostily světový šampionát dosud šestkrát - pětkrát v Moskvě a jednou v Petrohradu. V roce 2016 se bude hrát poprvé ve dvou různých ruských regionech. Mělo to tak být už v roce 2007, ale tehdy Ruská hokejová federace přehodnotila svůj úmysl a turnaj se konal jen v Moskevské oblasti.

"Jsme si jistí, že každé z šesti mistrovství světa, která se v naší zemi konala, ovlivnilo hokejový svět. Naše kandidatura se opírala o zkušenosti z organizovaní hokejových šampionátů i dalších velkých sportovních akcí," řekl prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Bude se hrát podle odlišného formátu než na současném mistrovství světa, který vstupuje v platnost od příštího turnaje ve Finsku a Švédsku. IIHF rozhodla o změně loni v září v Portoroži ve Slovinsku a ve čtvrtek to na kongresu v Bratislavě potvrdila.

Základní část turnaje se bude hrát ve dvou osmičlenných skupinách způsobem každý s každým a vždy čtyři nejlepší celky postoupí přímo do play off. Poslední týmy v obou skupinách naopak rovnou sestoupí.

Počet zápasů se tím zvýší z 56 na 64, finalisté odehrají deset místo dosavadních devíti utkání. Výraznou změnou je také hrací systém samotného čtvrtfinále, jež se nebude hrát křížem mezi postupujícími z obou skupin, ale v rámci jedné skupiny. Křížem se následně mužstva utkají až v semifinálové fázi.

V Petrohradu se tak bude hrát jedna skupina a dva čtvrtfinálové duely, v Moskvě druhá skupina, dva čtvrtfinálové zápasy, obě semifinále i duely o medaile. Pořadatelé počítají s rozpočtem 13,7 milionu eur.

Dánsko a Ukrajina, které se rozhodly z volby při viditelné síle Ruska odstoupit, se budou ucházet o turnaje v dalších letech. Na rok 2017 už avizovalo svůj zájem právě Dánsko s pořadatelskými městy Kodaní a Herningem a také Lotyšsko s Rigou. Rozhodovat se bude na kongresu IIHF příští rok při MS v Helsinkách.

"Po různých diskuzích jsme se rozhodli odstoupit a mít silnější pozici v roce 2017," prohlásil prezident Dánské hokejové asociace Henrik Bach Nielsen.
Ukrajina se chystá počkat s kandidaturou na rok 2018 či ještě později, protože chce pro pořadatelství připravit jako druhé dějiště Doněck.

"Chceme tam postavit halu po 15 tisíc diváků. Proto jsme se rozhodli finalizovat naši kandidaturu až po fotbalovém mistrovství Evropy v roce 2012," řekl prezident Ukrajinské hokejové federace Anatolij Brezvin. Fotbalové ME hostí Ukrajina společně s Polskem.

Kongres IIHF ve středu potvrdil i změny v systému nižších divizích. Tam bude pole účastníků rozděleno také na dvě skupiny, ale postoupit mezi elitní šestnáctku bude možné jen ze skupiny A, do níž budou zařazeny týmy na 17. až 22. příčce světového pořadí. Vítěz skupiny B, jež bude určena zemím na 23. až 28. místě, si vybojuje postup do "áčka".

Stejně se bude nasazovat v nižších divizích i na mistrovství světa hráčů do dvaceti i do osmnácti let. Z desetičlenné elitní kategorie ale nově sestoupí už jen jeden tým místo dosavadních dvou, stejně tak postoupí jen jeden z divize I.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud