21. prosince 2014 • 20:48

Růžička: Kritiku čekám, příště vezmu zkušenější hráče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejhorší start do sezony v historii prožívá česká hokejová reprezentace po šesti porážkách za sebou a pouhých dvou bodech v tabulce Euro Hockey Tour. Trenér Vladimír Růžička očekává za nevydařené výsledky kritiku, ale upozorňuje, že při omlazení týmu musejí hráči hlavně získávat zkušenosti. Od další akce v únoru už chce v duelech doma proti Rusku s ostřílenějším kádrem budovat mužstvo pro květnové mistrovství světa v Praze.



"Kritiku čekám, protože jsme všechno prohráli, ale řekli jsme si to už po minulém mistrovství světa, že musíme dělat s mladšími hráči. Když se podíváme na věkový průměr, tak ve Finsku byl 24 let, teď 25 let. Máme poměrně hodně hráčů z extraligy a přešaltovat a skočit hned mezi Švédy, Finy a Rusy není tak jednoduché. Hráči to mohou potvrdit sami," řekl novinářům Růžička.

"Já na to nekoukám, jestli je to v historii nejhorší (start do sezony), ale abychom uspěli na mistrovství světa. Chce to hlavně zachovat klid a pracovat dál. Já v tom stojím za hráči, vidím, jak pracují, všichni chceme vyhrávat, ale musíme si říct, že někde nastal problém a už to bylo trošku delší dobu," navázal Růžička.

Poté co na Karjale byl kádr plný nováčků či hráčů s minimem reprezentačních startů, na Channel One Cupu už Růžička s asistenty Jaroslavem Špačkem a Ondřejem Weissmannem namíchal s neostřílenými napůl i zkušenější. Měl k dispozici i devět hráčů z Kontinentální ligy, která se v listopadu nepřerušila.

"Není to jen extraliga, je to úplně o něčem jiném i pro hráče, kteří hrajou KHL. Tady je to o dva levely někde jinde," doplnil k Euro Hockey Tour. "Je přesně vidět v zápasech, že chybí klid, ale ten kluci nezískají hned. V Evropě nemůžou odehrát těžší zápasy než tyhle se Švédskem, Ruskem a Finskem. Jsou to tady tři nejkvalitnější mužstva, která hrají i na mistrovství světa o medaile."

Podle něj se ale řada nových reprezentantů v budoucnu neztratí. "Opravdu pracují, bojují, na druhou stranu tam děláme plno chyb. My to víme, snažíme se na tom pracovat, ale není to o jednom dvou zápasech. Bohužel je to o tom, že se bude muset čekat nějakou delší dobu, než ti kluci vyhrajou. Ať to je Filippi, Simon, kteří hrají velice slušně. Nemůžeme to od nich chtít hned. Je to třeba i Zaťovič, který byl už na mistrovství světa. Tím, že budou získávat víc zkušeností, tak to vrátí," je přesvědčen Růžička.

"Nejsem zastáncem toho, aby hráli starší kluci, kteří jsou v čele bodování. Nebráním se tomu, že na mistrovství světa nějací zkušenější budou, ale my potřebujeme dostat co nejvíce zkušeností do těch, kteří tady jsou a prokazují výkonnost. Ale nenaskočí a nebudou hned vyhrávat. Jde o to, aby byla trpělivost a oni se vyhráli," navázal Růžička. "Výsledek je špatný. Děláme spoustu chyb v obranném pásmu, nehrajeme dobře přesilovky, ale snažíme se pracovat s hráči, kteří nemají zkušenosti."

Příště už budu stavět tým pro mistrovství

I na Channel One Cup vzal pět úplných nováčků. "Chtěl jsem dát šanci i hráčům, jako je Hrňa a Mertl, kteří mají dobré statistiky. Ale tenhle hokej je samozřejmě o něčem jiném. Vyhodnotíme si to, jisté je, že v únoru vezmu zkušenější hráče," doplnil Růžička. Od únorových zápasů s Ruskem v Karlových Varech a v Praze už si chce skládat evropské kandidáty šampionátu.

"Dal jsem si první dva turnaje k tomu, abychom kluky poznali. Od další akce už chci stavět mužstvo a připravovat se na mistrovství světa. Teď jsem nebral třeba Jirku Novotného a další. Vím, co od nich můžu čekat," řekl reprezentační kouč.

Pro domácí šampionát chce Růžička i řadu posil z NHL, ale tam si zatím dává čas. "Bude rozhodovat únor, březen. Kluky chci nechat v klidu. Máme to rozepsané, kdo tam je, ale bude plno hráčů i z Evropy. Chceme to složit co nejlíp. Pokud budou moct z NHL přijet někteří dřív, chtěl bych je vidět a dát všem šanci. aby se porvali. Je to pro nás obrovská výzva a chceme uspět," dodal Růžička, který na konci prosince zamíří na inspekční cestu do zámoří.

Vladimír Růžička měl svým svěřencům co říct
Vladimír Růžička měl svým svěřencům co říct

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud