7. února 2019 • 21:20

Česko - Švédsko 5:2. Kovář na úvod turnaje zničil Seveřany hattrickem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí sezonní mise začala na chladném severu parádně! Čeští hokejisté při úvodním zápase Beijer Hockey Games porazili domácí Švédsko 5:2. Hlavní postavou výběru kouče Miloše Říhy byl útočník Jan Kovář. Zkušený reprezentant se vrátil po roce do českého dresu hattrickem. Svůj společný debut si navíc připsali bratři Tomáš, Hynek a Radim Zohornovi, kteří svým nástupem přepisovali historii českého hokeje.



Češi bodovali se Švédy poprvé v sezoně po dvou prohrách 2:3 a dočkali se proti nim úspěchu po čtyřech porážkách v řadě. Druhý zápas na Švédských hokejových hrách čeká svěřence trenéra Miloše Říhy staršího v sobotu v poledne proti Finsku.

Češi vstoupili do utkání aktivně, ale Švédové pod tlakem odolali. Po 119 sekundách šel pykat na trestnou lavici Musil a za 26 vteřin se vracel zpátky. Devatenáctiletý Bemström při svém debutu v reprezentaci využil přesilovku střelou z levého kruhu k protější tyči.

Při trestu Filippiho se Říhův výběr ubránil, ale Švédové měli nadále převahu. Až v 11. minutě zahrozil historicky první útok v české reprezentaci složený z tria bratrů Hynek, Tomáš a Radim Zohornové. Po Hynkově přihrávce zpoza branky nedotlačil puk za Hellberga Tomáš.

V 16. minutě se chytře uvolnil Zaťovič, ale Hellberg jeho pokus z levého kruhu ukryl v lapačce. Potom si vynutil dva fauly Radim Zohorna, ale zůstaly nepotrestány. Češi nejdříve v přesilovce švédského gólmana neohrozili. Potom při trestném střílení Radim Zohorna s blafákem do bekhendu ztroskotal na Hellbergovi.

V druhém dějství se hrálo dlouho bez šancí. Ve 28. minutě se ale radovali Češi při Bemströmově vyloučení. Kvapil na levém kruhu oklamal naznačením Hellberga a střelou zápěstím trefil protější horní roh branky. Vzápětí mohli výběru Tří korunek vrátit vedení Bemström a Holm, ale Hrubec zasáhl.

Po Kovářově akci se ocitl sám před Hellbergem Zámorský, jenž neuspěl s blafákem do bekhendu. Při vyloučení Hynka Zohorny měl možnost Lindqvist, ale Češi se ubránili a při Davidssonově trestu ve 37. minutě otočili stav. Holíkovu křížnou přihrávku sice Kovář u pravé tyče napoprvé nezkrotil, ale přikopl si puk bruslí a doklepl jej do odkryté branky.

Ještě před druhou pauzou nahradil Zdráhala v sestavě Lukáš Rousek a dočkal se premiéry v národním týmu. V závěrečném dějství se nejdříve Češi ubránili při Poláškově pobytu na trestné lavici, v kterém opět Hrubce otestoval mladík Bemström.

V 47. minutě zvýšil český tým náskok. Djuse o zadní mantinel rozehrál tak, že se puk odrazil před branku ke Gulašovi, který sice Hellberga nepřekonal, ale Kovář z dorážky upravil na 3:1. Vzápětí Lindqvist fauloval ve středním pásmu Filippiho, který opustil led otřesený a švédský útočník odešel s trestem na pět minut a do konce utkání.

V dlouhé přesilovce po parádní Zaťovičově přihrávce dovršil hattrick Kovář, který mohl ještě přidat při power play Švédů i čtvrtý gól, ale trefil tyč prázdné branky. O chvíli později si připsal přihrávku u Sekáčova gólu v pokračující power play. Domácí ještě korigovali výsledek po Davidssonově dorážce.

 

Góly

Domácí: 27:10. M. Kvapil, 36:33. Jan Kovář, 46:44. Jan Kovář, 50:59. Jan Kovář, 57:33. Sekáč

Hosté: 02:25. Bemström, 58:02. Davidsson

Sestavy

Domácí: Hrubec (Will) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Filippi, M. Kvapil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, P. Zdráhal – Rousek.

Hosté: Hellberg (Reideborn) – Holm (C), Lööv, Dahlbeck (A), Persson, Engsund, Djuse – Lilja, Rasmussen (A), Bemström – Lindqvist, Kellman, J. Boqvist – Nygard, L. Johansson, Davidsson – Larsson, Händemark, Sylvegård.

Rozhodčí

Kova, Vikman (oba FIN) – Löfgren, Persson (oba SWE)

Stadion

Hala Hovet, Stockholm (Švédsko)

Návštěva

6377 diváků

 

Tabulka Švédských hokejových her

 

1. ČR 1 1 0 0 0 5:2 3
2. Rusko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Finsko 1 0 0 1 0 2:3 1
4. Švédsko 1 0 0 0 1 2:5 0

 


Tabulka Euro Hockey Tour

 

1. Rusko 7 4 2 0 1 27:12 16
2. Finsko 7 3 0 2 2 14:17 11
3. ČR 7 2 1 0 4 20:23 8
4. Švédsko 7 2 0 1 4 13:22 7

 

Bratři Zohornovi společně v reprezentaci. Takhle se fotili jako Šťastní
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud