10. února 2019 • 19:18

Finové ovládli na závěr severské derby, i tak skončili poslední

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska dosáhli v závěrečném utkání Švédských her ve Stockholmu prvního vítězství na turnaji, když porazili domácí Švédsko 5:4 po samostatných nájezdech. Rozhodující gól severského derby si připsal obránce Oliver Kaski. Shodně po dvou gólech vstřelili domácí Emil Bemström, jenž zaznamenal navíc asistenci, a v dresu vítězů Niko Ojamäki.



Karty byly před utkáním dvou celků, které český výběr na turnaji porazil, rozdány jasně. Tre kronor mohla jakákoli výhra posunout na druhou příčku před Rusko, Finové naopak potřebovali plný tříbodový zisk k tomu, aby neskončili v konečné tabulce poslední.

Úvodní dějství vyšlo lépe Švédsku, když Bemström v šesté minutě otevřel po přečíslení skóre. Finové kontrovali hned v nástupu do druhé třetiny - po pouhých 24 vteřinách od zahájení hry vyrovnal Tyrväinen. V 28. minutě však našel Persson přesnou přihrávkou nehlídaného Lundeströma, jemuž stačilo nastavit hůl a vrátil vedení Švédům.

Niko Ojamaki (vlevo) se prosadil v utkání se Švédskem
Niko Ojamaki (vlevo) se prosadil v utkání se Švédskem

Pak se ale ujal slova Ojamäki. Nejprve ve 32. minutě skvěle zareagoval na kotouč, který vyrazil gólman Reideborn a mířil vedle jeho pravé tyčky už k zadnímu hrazení. Po rychlém manévru ho poslal do odkryté branky a vyrovnal na 2:2. Na začátku třetí části se pak vřítil do útočního pásma a střelou pod horní tyč dokonal obrat.

Vše navíc ještě podtrhl v 46. minutě Suomi, jenž využil jedinou přesilovou hru, kterou Švédové nabídli. Ve druhé polovině třetí třetiny však přišla stíhací jízda domácích a byla úspěšná. Nejprve snížil Nygard a v 55. minutě se podruhé v utkání trefil Bemström.

Prodloužení nerozhodlo, v nájezdech se trefili oba úvodní exekutoři na straně Finů Kaski a Tyrväinen, ze čtyř Švédů ale gólmana Vehviläinena nepřekonal ani jediný. Švédům ale stačil bod na třetí místo.

Góly

Domácí: 05:41. Bemström, 27:43. Lundeström, 50:41. Nygard, 54:52. Bemström

Hosté: 20:24. Tyrväinen, 31:50. Ojamäki, 42:43. Ojamäki, 45:55. Suomi, 65:00. Kaski

Sestavy

Domácí: Reideborn (Hellberg) – Nilsson, Sellgren, Persson, Dahlbeck, Engsund, Djuse – Nygard, Rasmussen, Bemström – Bromé, Lundeström, Lindqvist – J. Boqvist, Kellman, Davidsson – Sylvegård, Händemark, Larsson.

Hosté: Vehviläinen (Tirronen) – Kaski, Lehtonen, Lehtivuori, Virtanen, Pokka, O. Leskinen, Näkyvä, Friman – V. Leskinen, Tyrväinen, Suomi – Ojamäki, Mustonen, Sallinen – Pesonen, Björninen, Junttila – Jo. Nättinen, Ruohomaa, Luostarinen.

Rozhodčí

Romaško, Oskirko – Malmqvist, Lundgren

Stadion

Hala Hovet, Stockholm (Švédsko)

Návštěva

7 784 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud