Zdeněk Janda
11. února 2019 • 11:30

Co ukázaly „České“ hry ve Švédsku: Kdo se přihlásil o místo na MS?

Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští hokejisté ovládli Švédské hryČeští hokejisté ovládli Švédské hryFOTO: Michal Beránek / Sport

    Hokejová reprezentace slaví prvenství na Švédských hrách, kde si poradila s domácím i finským výběrem. Výsledkově nezvládla pouze závěrečné střetnutí s Rusy, během něhož jí chyběla elitní útočná formace. Na jaké otázky kouči Miloši Říhovi povedený turnaj odpověděl?

    Češi zazářili na Švédských hrách. Co povedený turnaj ukázal Miloši Říhovi?
    Video se připravuje ...

  • Co to ukázalo o MS

    První lajna jako jistota. Turnaj jasně naznačil, že elitní útok Jiří Sekáč – Jan Kovář – Milan Gulaš by si měl s přehledem zajistit místo v Bratislavě. Aktuálně není mimo NHL v českých poměrech lepší formace. Jsou to tahouni. Stejně tak liberecký kanonýr Marek Kvapil ukázal, že se na reprezentační tempo po letech opět adaptoval. I když postupně malinko uvadal. Právě tohle by měla být připravená evropská ofenzivní kostra pro MS. V roli veterána se neztratil ani Martin Zaťovič, včera kapitán.

    Útočník Jan Kovář (druhý zleva) se vrátil po roce do národního týmu stylově! Švédsku nasázel hattrickFoto Sport

  • Situace u brankářů

    Vzkázali: Máme na to! Oba obstáli. Šimon Hrubec i Roman Will. Druhý jmenovaný, liberecký gólman, dostal šanci proti Finům a ukázal se jako veliká jistota. Původně v nominaci nebyl, ale prokázal, že i s ním se musí do budoucna počítat. A mohl by i zamíchat hru o světový šampionát. To samé třinecký Hrubec. Dělal, co mohl, tým držel. Znovu se ukázalo, že jestli se český hokej může na něco spolehnout dlouhodobě, jsou to právě brankáři. Je stále kde brát.

    Čeští brankáři Roman Will (vlevo) a Šimon HrubecFoto Michal Beránek / Sport

  • Největší zlepšení

    Kompaktnost. Až na ty Rusy... Ve Švédsku to dlouho fungovalo výborně. Zadáci plnili pokyny, zbytečně nepřidržovali puky, vhodně se doplňovali s útočníky. Celkově působila česká hra kompaktněji než na minulých dvou turnajích. Když útočníci napadali, mezi nimi a beky nebyly zbytečně velké díry. Defenziva šlapala, když byla v ideálním složení. Proti Rusům ale musel v průběhu druhé třetiny odstoupit Kundrátek a najednou se hra rozpadla. Celkově uvadla a na konci to bylo špatné.

    Adam Polášek se snaží udržet kotoučFoto Michal Beránek (Sport)

  • Konečně přesilovky

    Využívání přesilovek. Před švédskou akcí byla bilance hrůzostrašná. Žádná využitá početní výhoda v sezoně! Dva turnaje, šest zápasů, ale nic. Až ve Stockholmu to přišlo. V prvním utkání se Švédy využili Češi tři početní výhody, proti Finům jednu. Největší sílu v nich, podle očekávání, ukázala elitní formace, plzeňský šikula Jan Kovář se trefil v přesile dvakrát hned v prvním utkání, při němž zazářil hattrickem. Právě nejlepší hráči pozvedli přesilovky. Dařilo se při nich i Hynkovi s Tomášem Zohornou.

    Čeští hokejisté se radují ze vstřelené brankyFoto Michal Beránek / Sport

  • Na co nezapomene

    Trio bratrů Zohornů. Nejdříve se v nominaci objevili dva, Tomáš a Hynek Zohornovi. Dodatečně byl povolaný Radim, nejmladší z klanu. V prvním utkání hráli ve společném útoku! Bylo to poprvé v české historii. Předtím to dokázali bratři Šťastní. Tomáš s Hynkem dokonce proti Finům slavili společný gól v oslabení. Včera proti Rusům už se opět objevili spolu. A opět z toho byl gól! I když v době, kdy Radima nahradil falešný čtvrtý brácha Radek Koblížek… I tak ukázali vzájemnou chemii.

    Bratři (zprava) Tomáš, Hynek a Radim Zohornovi si připsali společnou premiéru v dresu národního týmu. A debut to byl vítězný! Česko vyhrálo nad Švédskem 5:2Foto Michal Beránek / Sport

  • Smolný moment

    Zranění Tomáše Filippiho. Byl to moment, který by klíčový útočník nejraději vymazal. Stejně tak Filip Pešán, liberecký kouč. Tomáš Filippi, opora rozjetých Bílých Tygrů, totiž nedohrál hned první zápas se Švédy poté, co ho ve 47. minutě sestřelil Michael Lindqvist. Český centr odletěl domů. Podle původních prognóz by měl přijít o dva až tři týdny. Více ale ukáže až podrobné vyšetření v Česku. Nejenom v Liberci se modlí, aby to nebyla ještě větší pauza. I pro národní tým by to byla komplikace.

    Reprezentační forvard Tomáš Filippi smutní na pozadí radost švédských hokejistů, kteří vstřelili gólFoto Michal Beránek / Sport

  • Jak je to s mladými

    Tady žádný velký posun. To je evergreen. Mladíků je v českém hokeji tuze málo… Kouč Miloš Říha od začátku svého působení vyslal jasný signál, že je nebude brát jen tak zadarmo. A když ano, promíchá je s veterány, aby se měli od koho učit. Na Švédské hokejové hry vzal z hráčů do 23 let čtyři. Jana Štencela (23), Patrika Zdráhala (23), Radka Koblížka (21) a Lukáše Rouska (19). Nejlépe se z útočníků jevil Koblížek, který hokejově vyzrál ve Finsku. Formu potvrdil i bek Štencel.

    Český útočník Radek Koblížek při své premiéře v dresu národního týmuFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud