30. května 2019 • 22:00

Kdo jednou nahradí Říhu? Stopy vedou k Pešánovi, nabízí se Straka i Gross

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo by mohl dříve či později převzít po Miloši Říhovi národní mužstvo? Stopy vedou k Filipu PešánoviKdo by mohl dříve či později převzít po Miloši Říhovi národní mužstvo? Stopy vedou k Filipu PešánoviFOTO: Koláž iSport.cz

    Vzlykající Miloš Říha na tiskové konferenci po příletu z Bratislavy zmínil, že si není jistý pokračováním v národním týmu, neboť nesplnil medailové zadání. I když žádný takový úkol nedostal, dal dostatečně najevo, že si pozicí jistý není. Což je podle mínění Sportu v pořádku. Kdo připadá do úvahy dříve či později na jeho místo?

  • Filip Pešán

    Strůjce libereckých úspěchů Filip Pešán se již stal šéftrenérem Českého hokeje, není však vyloučeno, že by po Milošovi Říhovi dříve či později převzal i reprezentační lavičkuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 41 let

    Pozice: sportovní ředitel Bílí Tygři Liberec, šéftrenér Českého hokeje

    Nejprogresivnější kouč na českém území, jenž má za sebou vybudování úspěšného libereckého konceptu, vedle toho je podepsaný nejtučnějším písmem pod extraligové úspěchy týmu. Ještě loni byl pro nemalou část svazových figur těžko přijatelným soustem, jeho odmítnutí se neoficiálně svalilo na neúměrné finanční požadavky. Faktem je, že vysoké ambice tohoto „hráče“ v součtu se záměrem dělat si věci po svém zapříčinily přetočení kurzu k Říhovi.

    Nedávným angažováním Pešána do pozice šéftrenéra Českého hokeje dal Tomáš Král najevo, že poněkud chladné vztahy pomíjejí. Teď jde vlastně jen o to, kdy strůjce libereckého vzestupu reprezentaci převezme. Existuje například model, kdy se vrátí po dvou letech ke dvacítce, jíž čeká na přelomu roku domácí supernáročné MS a poté převezme klíče po Miloši Říhovi. Dříve? To si svaz po „bramborách“ v Bratislavě nejspíš nelajsne.

  • Martin Straka

    Plzeňský boss Martin Straka před minulou sezonou národní tým s díky odmítl. V budoucnu by však reprezentace byla pro něj výzvouFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 46 let

    Pozice: majitel HC Škoda Plzeň

    Loni stačilo kývnout a reprezentaci šéfoval on. Člověk, hokejem naprosto pohlcený a posedlý, s obrovským respektem. Málokdo v zemi by si dovolil zpochybnit Strakovu erudici, zkušenosti či možnosti. Svůj klub vede velmi zdatně manažersky, nějaký čas nadmíru kvalitně i trenérsky. Na chod extaligového týmu si nadále udržuje velký vliv. Před rokem odmítl „povýšení“ kvůli velkému zaneprázdnění, ovšem ve svém okolí se nechal slyšet, že v budoucnu by to pro něj byla výzva.

  • Libor Zábranský

    Majitel Komety Brno Libor Zábranský podobně jako Martin Straka kvůli velkému vytížení odmítl převzít reprezentaciFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 45 let

    Pozice: majitel HC Kometa Brno

    Prakticky totožný případ jako Straka. Loni byl druhou volbou, zvažoval, zvažoval, avšak nakonec z pracovních a rodinných důvodů poděkoval a nevzal. Podle svých slov by nestíhal vše, na čem mu záleží, dělat na sto procent a Kometu by si nedovolil opustit. Vnímá ji jako svou rodinu. Také on by si dovedl v příštích letech představit svoje účinkování v repre týmu, ovšem nyní před ním stojí jiná a obrovská mise: stavba nové multifunkční arény v Brně.

     

  • Pavel Gross

    Trenér Pavel Gross si v elitní německé lize vybudoval silnou pozici a připsal si řadu úspěchů. Český hokej však toto jméno zatím nechává ležet lademFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Věk: 51 let

    Pozice: kouč Adler Mannheim

    Pozor, tohle jméno by český hokej neměl nechat ležet ladem, ačkoli zatím se tak dost nahlas děje. Pavel Gross je majitelem pozoruhodných úspěchů, platí u něj, že kam přijde, tam jde hokej nahoru. Platilo to ve skromných podmínkách Wolfsburgu, který vytáhl mezi německou elitu, a potvrdilo se to i před měsícem, kdy ústecký rodák s německým pasem slavil s Mannheimem titul v DEL. Pokrokový velitel si libuje v tvrdé práci a silných nárocích vůči hráčům, umí však i povolit, když je třeba, hráči mu věří a jdou za ním.

  • Václav Varaďa

    Třinecký kouč Václav Varaďa patří mezi kandidáty, kteří by mohli v budoucnu převzít národní týmFoto Jaroslav Legner / Sport

    Věk: 43 let

    Pozice: kouč HC Oceláři Třinec

    Jen co své vzrůstající renomé zchladil špatným vystoupením dvacítky na posledním MS, rozrazil dveře působivým finále klubové sezony. Zprvu nenápadně, později se silnou vehemencí skolil v play off jednoho rivala za druhým. Ano, i Liberec, který po odpravení Komety nevěřil, že o titul přijde. Ale Varaďova strategie platila, v danou klíčovou chvíli měl hráče ve větším entuziasmu než jeho protějšek Pešán. A to už se dnes velmi cení. Ale zatím to byla jen epizoda. Bývalý pitbull NHL by měl rozhodně začít jako asistent.

  • Další jména do úvahy - asistenti

    Jakub Petr (45), kouč Vítkovic

    Působil u reprezentační osmnáctky i dvacítky, ve Vítkovicích stále čeká na pronikavý úspěch. Patří k lidem, co mají hodně blízko k Pešánovi.

    Miloslav Hořava (57), bez angažmá

    O jeho schopnostech se v branži nepochybuje. Pracant a expert, s nímž ne každý dokáže vylézt na společnou vlnu. Svaz prakticky dělá, že neexistuje. 

    Miloš Říha ml. (37), kouč Slavie

    U repre teď udělal víc práce, než si hodně lidí připouští. Hokej dobře vidí, sebevědomí mu nechybí. V extralize jednou trénovat bude. A jestli uspěje...

    Martin Pešout (52), kouč Karlových Varů

    O hráčích má výtečný přehled. Hrabe se v NHL, nemusí, ví však, že ho to někam posune. V Kometě kdysi udělal hodně práce, jen někdy tlačí moc na pilu.

    Josef Jandač (50), kouč Magnitogorsku

    V reprezentaci byl, výsledky neuchvátil. Rusko mu může jedině prospět, vydržet rok v Magnitogorsku se počítá. Pod čarou: jako asistent by byl výborný.

    Alois Hadamczik (66), reprezentace U18

    Po pozici asistenta by skočil. Pokud přijde doba, že všichni mladší odmítnou jako před rokem, mohou se úvahy stočit zase k němu.

    Patrik Eliáš (43), NJ Devils

    Působil už i v roli asistenta kouče New Jersey. Po letech v NHL táhne za sebou náklaďák se zkušenostmi. Proč je naplno nepouštět dál? Záleží, zda by ho práce na plný úvazek chytla.

    Jaromír Jágr (47), hráč a majitel Kladna

    V tuhle chvíli šílená vize? Možná. Ale dokázal připravit sebe, aby byl nejlepším hráčem NHL, hokejovou duši zná jako málokdo. V reprezentaci to může být klíčová vlastnost.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud