20. června 2019 • 11:10

Říha netušil o konci u reprezentace: Je to pohlavek. Můžu odejít dřív

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenéra české reprezentace Miloše Říhu zaskočilo minulý týden oznámení hokejového svazu, že ho od sezony 2020/21 nahradí ve funkci Filip Pešán. Šedesátiletý kouč, který loni převzal národní tým po Josefu Jandačovi a dovedl ho ke čtvrtému místu na mistrovství světa na Slovensku, to podle svých slov netušil. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny. Dokonce zvažuje, zda od reprezentace neodejde už před vypršením smlouvy.



"Může se to stát. Proč by nemohlo? Přijde mi to opravdu divné. Volal jsem si o tom s panem Králem (prezident svazu) a panem Urbanem (generální sekretář svazu), kteří mi to vysvětlovali svým způsobem," řekl Říha .

"Zatím jsem nad tím tolik nepřemýšlel, ale už bych asi měl, protože se blíží první přípravný kemp. Taky bych si o tom měl promluvit se svými asistenty, protože i oni k tomu mají co říct. Musíme to vyřešit co nejdřív," uvedl Říha.

Jeho asistenty jsou Robert Reichel , Karel Mlejnek a nově také syn Miloš Říha mladší, kterého minulý týden schválil výkonný výbor. Už na konci uplynulé sezony i během MS neoficiálně u reprezentace vypomáhal.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král o tom, že Říha po skončení dvouleté smlouvy pozici hlavního kouče opustí a nahradí jej Pešán, informoval před týdnem na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru.

"Vůbec jsem o tom nevěděl, bylo to pro mě obrovské překvapení, které přišlo zničehonic. Jsem z toho špatný. Za to, co jsme do toho dali, jsme dostali od českého hokeje takovýhle pohlavek. Dost mě to mrzí. Hlavně to přišlo po schůzi, kde se nic neřešilo a jen se ustavil aktuální realizační tým," prohlásil.

Pešán je dobrá volba, shodují se hokejové hvězdy. Slyším na něj chválu, říká Frolík
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

"A najednou přišly zprávy, že se dělá tiskovka, kde Filip Pešán říká, jak bude pracovat s hráči, novináři se ptají hráčů, jak se jim to líbí, a tak dále. To je docela kruté pro trenéra, který tam ten rok bude. Ať to budu já, nebo někdo jiný. Je to strašné, nedokážu si představit, jak teď budeme pracovat," uvedl.

Pešán na nedávné tiskové konferenci potvrdil, že opustil střídačku Liberce a zamířil do svazových služeb i s výhledem toho, že bude trenérem reprezentace. O tom, že bude v nadcházející sezoně šéftrenérem svazu a generálním manažerem reprezentace do 20 let, informoval Český hokej 7. května těsně před mistrovstvím světa v Bratislavě.

Říha nabízel Pešánovi na MS roli skauta možných soupeřů, kteří hráli v Košicích. "On to odmítl s tím, že si chce odpočinout, což jsem jednoznačně chápal. Od té doby jsme spolu nemluvili. Bavili jsme se akorát na té schůzi, ze které on potom odešel na tiskovku," prohlásil.

Král vysvětloval dopředu oznámenou změnu trenéra jako krok, který je například ve Švédsku či Finsku běžný. "Akorát mi teď připadá, že jsem jim zbyl. Tahle situace mi přijde dost těžká, když už jsme ten rok všichni zvládli. Když tak to měli udělat hned. Já mám smlouvu ještě na rok, ale to nic neřeší, mohli se případně se mnou domluvit," řekl Říha.

"Tohle mi přijde opravdu divné. Bylo mi řečeno, že se to tak dělá například ve Švédsku, ale podle mě se to děje třeba kolem Vánoc, kdy už vědí, že jeden trenér odstupuje a druhý po něm nastupuje," uvedl Říha.

"Je to jejich rozhodnutí, mně se to nelíbí, každému to řeknu, ale co bude a nebude, jak to bude pokračovat, to si musíme nejprve vyříkat. Nedovedu si představit, že já budu trénovat hráče a zvát je na mistrovství světa, zatímco mi s nimi bude mluvit někdo jiný a připravovat si je na další rok. Tuhle myšlenku nechápu," dodal.

Král reagoval prohlášením, že jde o koncepční, předem plánovaný krok. "Na rozdíl od minulosti pro něj máme vytvořeny podmínky a souvisí s ním i jmenování Filipa Pešána generálním manažerem juniorské reprezentace," uvedl šéf svazu. Už dříve také vysvětloval, že se po konci reprezentační sezony nový kouč v minulosti těžko hledal, protože vhodní kandidáti měli kontrakt v klubech.

Vedení počítá s Říhovým pokračováním po dobu platného kontraktu. "Výkony, které reprezentace pod jeho vedením předváděla na mistrovství světa, zhodnotil výkonný výbor Českého hokeje kladně a schválil i trenérův návrh na složení realizačního týmu pro nadcházející sezonu včetně jeho rozšíření o Miloše Říhu mladšího. Případné prodloužení kontraktu nicméně předmětem jednání výkonného výboru nebylo," dodal Král.

Voráček o tiskovce Říhy se slzami: Je emotivní. Večer předtím tam byl alkohol jako u všech
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud