8. dubna 2022 • 19:30

Rakousko – Česko 1:4. Druhá výhra pod Jalonenem. Blümel dal dva góly

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté pod vedením trenéra Kariho Jalonena zvítězili i ve druhém přípravném utkání s Rakouskem 4:1. Výhru při své premiéře v národním týmu vychytal gólman Aleš Stezka. O vítězný gól se postaral zkušený centr Petr Holík. Blýskl se ale především útočník Matěj Blümel, který Rakušanům vstřelil dvě branky. Další zápas čeká reprezentaci ve čtvrtek 14. dubna, kdy v Chomutově vyzvou Německo.



Češi rychle vedli zásluhou Matěje Blümela, ale ještě v úvodní třetině vyrovnal Erik Kirchschläger. Až v závěru druhé části vrátil hostům vedení Petr Holík a hned po 43 sekundách třetího dějství zvýšil prvním reprezentačním gólem kapitán Jan Ščotka. Jistotu dal pak Čechům v závěru při oslabení Blümel. Debut v dresu národního týmu prožili brankář Aleš Stezka, obránce David Kvasnička a útočník Adam Klapka.

Další fáze přípravy na květnový šampionát ve Finsku začne v pondělí v Chomutově a zakončí ji dva souboje s Německem. Zápasy spadající rovněž do EHCh jsou na programu ve čtvrtek 14. dubna a rovněž na severu Čech o den později.

V první dvacetiminutovce se hrálo pod taktovkou českého týmu a zprvu se zdálo, že by mohl mít duel podobně jednoznačný průběh, jaký měl ten středeční. Tím spíš, když po šancích Blümela a Ciencialy otevřel skóre právě Blümel. Cienciala mohl sice zblízka zakončovat sám, akci ale ještě vylepšil nahrávkou a Blümel už do odkryté branky prakticky nemohl zaváhat.

Následoval seriál zahozených šancí českého výběru. Na konci sedmé minuty připravil Holík dobrou možnost pro Blümela, chvilku nato zakončoval Kodýtek, ale v obou případech měl nad českými útočníky navrch domácí gólman Madlener. Potom se zaskvěl velkou parádou Klapka. Zakončoval s hokejkou mezi nohama, ale chybělo mu více štěstí - Madlenera zachránila horní tyčka.

Ve 12. minutě bylo ale vyrovnáno. Kirchschläger zakončil z kruhu a prostřelil Stezku na bližší tyčku. Vrátit náskok českému týmu mohl Kodýtek, ve stoprocentní příležitosti ale trefil jen tyčku odkryté branky a mohl jen nevěřícně kroutit hlavou. Záhy se proti pravidlům provinil Klapka a stal se prvním vyloučeným hráčem tohoto dvojutkání na české straně po 73 minutách a 51 sekundách.

Rakušané početní výhodu nevyužili, ale ve druhé dvacetiminutovce hru hodně vyrovnali a místy byli i nebezpečnější. Stezka byl ale při reprezentační premiéře pozorný. Na konci 26. minuty zakončil ve vlastním oslabení situaci dva na dva nebezpečnou střelou Ganahl, ale Stezka dokázal kotouč vytěsnit ramenem.

Vzápětí na druhé straně měl velkou možnost Cienciala, ani on ale vyrovnaným stavem nepohnul. Před polovinou utkání se podruhé proti pravidlům provinil Klapka a Stezka musel vytáhnout další skvělý zásah proti Feldnerovi. Stejný hráč měl šanci i na konci 37. minuty, Stezka ale Čechy znovu podržel. Na druhé straně se naopak prosadil po další krásné Ciencialově nahrávce Holík.

Když hned v úvodu třetí třetiny nabil Jordán na modré čáře Ščotkovi a ten i díky clonícímu Blümelovi oslavil první reprezentační trefu, začalo se hrát znovu podle not favorizovaného českého týmu. Zatímco zákroky na Madlenerově kontě přibývaly, Stezka musel zasahovat jen výjimečně. Rakušanům svitla naděje při vyloučení Hladonika v 57. minutě, jenže místo kontaktního gólu sami inkasovali po parádní akci Blümela.

Góly

Domácí: 11:27. Kirchschläger

Hosté: 03:46. Blümel, 38:41. Holík, 40:43. Ščotka, 57:11. Blümel

Sestavy

Domácí: Madlener (Sommer) – Lindner, Kirchschläger, Schnetzer, Kragl, Wimmer, Steffler, Jakubitzka, Kernberger – Feldner, Haudum, Ganahl (C) – Macierzynski (A), Obersteiner, Kraus – Pöschmann, Bretschneider, Antonitsch – Preiser, van Ee, Bär

Hosté: Stezka (Pavlát) – Ščotka (C), Jordán (A), Krejčík, Budík, Kvasnička, Kaňák, Bartejs, Kučeřík – Cienciala, Holík, Blümel – Beránek, Černoch, Fridrich – Zdráhal, Kodýtek (A), Lang – Klapka, Hladonik, Navrátil – Bambula

Rozhodčí

Fichtner, Huber – Bedynek, Gatol

Stadion

AG Eisarena (Linz)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud