Pavel Bárta
10. února 2023 • 10:49

Kovář o královském návratu: Hlavně, že byl vítězný. Jalonen ocenil lídra

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Comeback se vší parádou. Jan Kovář dal Švédům první český gól, v prodloužení vyzval k rozhodující trefě Lukáše Kloka. „Každý ví, jaký je hráč. Vůdčí typ a charakterem opravdový lídr. Dal gól a pak předvedl neskutečnou nahrávku na vítězný gól. Co na to říct… Je vážně fajn, že ho tu máme,“ pravil trenér Kari Jalonen po vítězství 2:1.



„Od začátku jsem věděl, co provedu, tedy že se budu snažit koukat dozadu, ale ta nahrávka mi přišla poněkud riskantní, protože kdyby se náhodou něco stalo, tak je to dva na nikoho na opačnou stranu. Snažil jsem se tedy sice koukat na Chlápu (Filip Chlapík), ale poslat to na Lukáše, který jel na zadní tyčku,“ líčil další ze svých geniálních tahů kapitán mužstva.

Český tým tak úspěšně vstoupil do třetího turnaje Euro Hockey Tour. Podle výsledku tedy určitě, protože v obranném pásmu se občas vířilo jak na při přistání helikoptéry. „Sehráli jsme slušnou první třetinu, ale od druhé jsme začali tak trošku tahat za kratší konec. Díky gólmanovi jsme ale měli pořád šanci dostat se do toho prodloužení a dojít si pro druhý bod,“ připustil Kovář .

Nejvíc byl rád, že jeho návrat do reprezentace vítězný. Naposledy hrál za český tým na loňské olympiádě v Pekingu, na předchozích dvou turnajích této sezony chyběl. Na Švédských hrách v Malmö přihrál na vítězný gól, ještě předtím se uvedl zásahem v přesilovce, když dorážel po ráně Dominika Lakatoše. „Přesně o tom jsme se bavili, že jakmile nebude mít Laky čistou střelu, mohl by to prát někam nahoru. Ať to dává spíš takhle na zadní tyčku, že se tam budu někde motat. A naštěstí to tak i vyšlo,“ liboval si.

Proti Tre Kronor nebyli Češi lepším týmem. Ale na druhou stranu Švédům neumožnili moc vyložených šancí. „O tom je náš systém,“ popsal Kovář. „Trošku mi přišlo, že jsme zaostávali v osobních soubojích a kvůli tomu jsme se dostávali pod tlak. Bylo vidět, že Švédové jsou na to zvyklí a v tomhle lepší, než jsme dnes byli my. Oni jsou vážně silní na puku a dokážou si ho udržet. Dávali jsme jim trochu moc prostoru, ale trenéři nám určitě k tomu něco ukážou a připravíme se na příští zápas s Finy,“ dodal.

Nálada v týmu je podle něj výborná. „Nevím, čím to je, ale věříme si, že můžeme hrát vyrovnané zápasy s kýmkoliv. Myslím, že naše liga se také zvedá. Celkově si víc věříme,“ řekl Kovář po svém královském návratu.

Čeští hokejisté oslavují přesilovkovou trefu kapitána Jana Kováře
Čeští hokejisté oslavují přesilovkovou trefu kapitána Jana Kováře

Góly

Domácí: 17:57. Kovář, 60:35. Klok

Hosté: 42:29. Wallmark

Sestavy

Domácí: Stezka (Kváča) – Jordán, Zámorský, Kempný, Jeřábek, Zábranský, Klok, Vála, Pýcha – H. Zohorna, Kovář (C), Chlapík – Lakatoš, Sobotka (A), Smejkal (A) – Hrabík, Jašek, Kovařčík – Flek, Černoch, Beránek – Bambula.

Hosté: La. Johansson (Enroth) – L. Bengtsson, Lennström, Pudas, Djuse, Granberg, Alsing, Häman Aktell – Klingberg, Lander (C), Nordström (A) – Petersson, P. Lindholm, Brännström – Larsson, Wallmark, Dahlén – Sörensen, de La Rose (A), Lindberg – A. Bengtsson.

Rozhodčí

Lassi Heikkinen, Riku Brander – Ludvig Lundgren, Emil Yletyinen

Stadion

Malmö Arena, Malmö, Švédsko

Návštěva

5132 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud