Pavel Bárta
12. února 2023 • 04:30

Pak už hrajete, aby nebyl pr**er. Kovář zažil před lety rekord, letos déjà vu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když výprask, tak na Švédských hokejových hrách. Finové nadělili v sobotním duelu českému výběru porážku 1:6. Chyby trestali s důsledností odstřelovačů ze zimní války a mohlo být ještě hůř, protože navrch trefili dvakrát tyčku. Každopádně vyrovnali nejhorší porážku Čechů pod vedením krajana Kariho Jalonena ze semifinále mistrovství světa s Kanadou. Zároveň dotáhli nejvyšší skóre ze vzájemných duelů.



Stačilo přitom málo a mohl padnout neslavný rekord české reprezentace. Přesně před jedenácti lety, 11. února 2011, dostal tým ve Stockholmu od Finů nakládačku 0:7. „Prvních patnáct minut jsme hráli docela solidně, ale odcházeli jsme do šaten za stavu 2:0 pro ně. Bavili jsme se o tom, snažili se být dál pozitivní a navázat na výkon ze začátku zápasu. Ale bohužel hned v úvodu druhé třetiny jsme dostali tři góly a naše hra se totálně sesypala,“ vracel se k debaklu v Malmö kapitán Jan Kovář.

Jeho slova zněla jako déjà vu po duelu před lety ve Stockholmu. Tenkrát byl taky u toho. On a ještě finský útočník Juhamatti Aaltonen, jenž letos, stejně jako tehdy, vyšel ze střetnutí s bilancí 1+2. I průběh letošní partie se hodně podobal tomu, co se dělo v komorní atmosféře na ledě Malmö Areny. Až na to, že sedmý zásah zápasu dali ve třetí části poražení.

„Pamatuju si to. Tedy výsledek 0:7, ne to, jak přesně ten zápas probíhal,“ vybavil si Kovář. Tehdy hrál devátý zápas za reprezentaci, v posledním utkání letošního turnaje proti Švýcarsku už 150. Uplynulo jedenáct let, jiní hráči, jiné prostředí. Ostuda, rozpaky a hořkost zůstaly stejné.

Český útočník Ondřej Beránek v obležení dvou soupeřů z Finska
Český útočník Ondřej Beránek v obležení dvou soupeřů z Finska

„Finové měli i nějaké akce, kdy si z nás skoro dělali srandu. Jakmile šli do náskoku, bylo to špatné. Házeli jsme po sobě puky, skoro žádná nahrávka nešla z hokejky na hokejku. Celé se nám to zlámalo. Přestali jsme hrát a koukali se jen na toho jednoho kluka, který měl puk. Nikdo ho moc nechtěl,“ vracel se kapitán českého celku.

Rekord nakonec nepadl, ještě, že tak. Po zápase bylo ale víceméně už na začátku druhé části, kdy Finové rychle odskočili na čtyři branky a do kabin pak šli dokonce s šestigólovým náskokem. „Pak už hrajete jen o to, aby to nějak vypadalo a nebyl z toho úplný průser. Máme nějakou hrdost a jde o národní tým. Chtěli jsme třetí třetinu odehrát se ctí. Snažili jsme se, ale sebevědomí chybělo a nebyl to ten výkon, jaký jsme chtěli,“ pokračoval Kovář.

Dát hned v první třetině gól, mohlo to taky vypadat jinak. Češi měli pár dobrých šancí, dvakrát šli sami na brankáře. „I já v první třetině jednu příležitost měl, když jsem stál sám mezi kruhy. Ale musíme k sobě být upřímní. Šance jsme nedali a teď si to musíme vyžrat. I takovéhle zápasy jsou. Jen doufám, že je to pro nás užitečná lekce,“ přál si Kovář.

Góly

Domácí: 11:56. Matinpalo, 14:56. J. Aaltonen, 21:09. Ruotsalainen, 23:55. Ruotsalainen, 28:45. Saarijärvi, 36:20. Jääskä

Hosté: 41:31. H. Zohorna

Sestavy

Domácí: Jatkola (Larmi) – Riikola, Kemiläinen, Lindbohm (A), Saarijärvi, Friman, Matinpalo, Pulli, Eronen – Sallinen (C), Kossila, J. Aaltonen (A) – Oksanen, Jääskä, Ruotsalainen – Innala, Leino, Ikonen – Kuokkanen, Mattila, Hartikainen.

Hosté: Kváča (24. Stezka) – Jordán, Zámorský, Kempný, Jeřábek, Klok, Zábranský, Pýcha, Mozík – Chlapík, Kovář (C), H. Zohorna – Smejkal (A), Sobotka (A), Lakatoš – Bambula, Černoch, Beránek – Flek, Musil, Flynn – Kovařčík.

Rozhodčí

Björk, Holm – Nyqvist, Lundgren

Stadion

Malmö Arena, Malmö, Švédsko

Návštěva

1215 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud