6. července 2008 • 07:00

Trenér Růžička by Jágra bral

Autor: Vladimír Škaloud
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Odchodem Jaromíra Jágra přichází NHL po Dominiku Haškovi o další velkou hvězdu a hlavně z pohledu českého fanouška možná ztratí na lesku.



Jedno plus pro tuzemské příznivce to však rozhodně přináší. Je velice pravděpodobné, že se Jaromír Jágr vrátí do reprezentace!

Slavná 68 se naposledy objevila v národním týmu před dvěma lety na olympiádě v Turíně, odkud si tým kolem Jágra odvezl bronzové medaile. A jeho vůdce hned po turnaji oznámil konec reprezentační kariéry. Jenže teď se zdá být všechno jinak. Přestupem do Ruska si Jágr uvolnil ruce právě ve vztahu k národnímu týmu. Nedávno sám naznačil, že se v případě odchodu do Evropy reprezentačního dresu nezříká, naopak. „Pokud se mi bude dařit, hokej mě bude těšit a trenéři mě budou chtít, je velká šance k návratu.“ řekl nedávno.

na kousky, kterými bavil diváky v NHL se můžete podívat zde...

A hlavní předpoklad, angažmá na starém kontinentu, je stvrzením dvouletého svazku s ruským Omskem splněn. „Samozřejmě mě to těší. Takový hráč je pro národní tým jedině přínosem,“ říká Vladimír Růžička, nový reprezentační kouč. „Chci si s ním sednout, promluvit co a jak. Na druhou stranu Jarda toho má hodně za sebou, hlavně on musí říct, jak se cítí.“

Leden 2004 - Jágr přestoupil z Washingtonu Capitals do New York Rangers.

Duben 2004 - Navzdory posílení mužstva, včetně příchodu Jágra, se Rangers posedmé za sebou neprobojovali do play off. Český útočník stihl odehrát 31 zápasů, v nichž získal 29 bodů (15+14). Vzápětí odletěl do ČR, kde odehrál mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Září 2004
- V době výluky NHL se po deseti letech vrátil do české extraligy, za mateřské Kladno nastoupil k 17 utkáním. V listopadu uzavřel smlouvu s Avangardem Omsk, kde odehrál zbytek ročníku. V lednu dotáhl ruského mistra k triumfu v Super Six, turnaji evropských šampionů.

Květen 2005
- Znovu se rozhodl posílit českou reprezentaci na MS a ve Vídni se i se zlomeným malíčkem dočkal zlata. Díky tomuto vítězství se Jágr a Jiří Šlégr stali prvními českými majiteli takzvaného zlatého hattricku (vítězství na MS, olympiádě i ve Stanleyově poháru).

Únor 2006 - Ziskem bronzové medaile na olympijských hrách v Turíně se rozloučil s reprezentační kariérou.
Březen 2006 - V historické tabulce produktivity NHL se posunul na 17. místo, předstihl legendárního Fina Jariho Kurriho a se 1400 body se stal nejlepším evropským hráčem. Krátce nato vyrovnal dva klubové rekordy: 52. gólem a ziskem 109. bodu zopakoval výkony Adama Gravese (1993/94) a Jeana Ratella (1971/72).
Duben 2006 - Přebudovaný tým z Manhattanu se po devíti letech dostal do play off, Jágr se ale hned v prvním utkání s New Jersey zranil a víc chyběl, než hrál. Rangers sérii prohráli 0:4. Jeho vykloubené rameno si nakonec vyžádalo operaci.

Říjen 2006 - Před ročníkem 2006/07 byl zvolen kapitánem týmu.

Duben 2007 - V bojích o Stanleyův pohár vyřadilo Rangers ve druhém kole Buffalo.

Únor 2008 - S bilancí 1581 bodů (636+945) pronikl na desáté místo historické tabulky kanadského bodování NHL. Celkově však Jágrovi sezona, kterou zakončil ziskem 71 bodů (25+46), příliš nevyšla. Během působení v Rangers sehrál 277 zápasů a připsal si 319 bodů (124+195).

Květen 2008
- Bezprostředně po vyřazení Rangers ve druhém kole play off v sérii s Pittsburghem se začalo spekulovat o jeho možném odchodu do Omsku.
Červen 2008 - Vedení Rangers nabídlo Jágrovi roční smlouvu s platem šest milionů dolarů. Záhy však angažovalo Švéda Markuse Näslunda z Vancouveru a oznámilo, že s českým útočníkem už nepočítá.

Právě aktuální pohoda a zdravotní stav může být pro Jágrovo využití v reprezentaci rozhodující. „V Omsku bude jistě hodně vytěžovaným hráčem,“ přitaká Slavomír Lener, bývalý trenér národního týmu. „Navíc ruské kluby své hráče na reprezentační akce nerady uvolňují, protože v tom mají veliké peníze.“

Může se tedy Jágr objevit už na některé akci série Euro Hockey Tour? „Myslím, že kluci z ciziny a z Ruska obzvlášť rádi využijí možnost změnit rytmus, podívat se na chvíli domů,“ připomíná Lener. „To všechno může ovlivnit Jaromírův postoj k reprezentaci. Myslím, že by se třeba rád podíval do Finska nebo Švédska. Myslím, že se Vláďovi Růžičkovi podaří dát dohromady takovou partu, která Jardu do týmu přitáhne.“

Také Růžička počítá s případným využitím Jágra už v průběhu sezony. „Ze začátku si ale bude potřebovat zvyknout na evropský hokej, rozkoukat se,“ připomíná. „Mám ale představu, aby si mužstvo pomalu sedalo, abychom se před mistrovstvím světa nepotkali poprvé. To nejde.“

Příští světový šampionát ve Švýcarsku se přitom hraje v dřívějším termínu než letos v Kanadě. „Navíc není podepsána smlouva mezi Evropou a NHL. Kdo ví, jak to bude s uvolňováním hráčů ze zámoří na šampionát vypadat,“ přemítá Růžička. „Třeba budeme muset víc stavět na evropských hráčích.“ To všechno by hovořilo pro Jágrovo postupné zabudovávání do týmu.

Pod Lenerem si Jágr zahrál na mistrovství světa v Praze 2004. „Nebyl jediný dominantní hráč, v týmu bylo víc osobností, Jarda se snažil v žádném ohledu nevyčnívat. Hrál pro mužstvo, snažil se bránit, až si myslím, že mu to někdy škodilo,“ vzpomíná kouč švédského Linköpingu. „Měl by hrát víc na sebe, to je na něm nejlepší, že umí sám rozhodnout. Takový byl ve dvaceti a pořád na to má.“ Od Jágra by se mohli hodně přiučit mladší spoluhráči. „Měli by obrovskou šanci vedle takové osobnosti vyrůst,“ upozorňuje Lener.

O Jágrových kvalitách není třeba pochybovat a utrpět by neměly ani jeho přechodem do nově se rodící Kontinentální ligy. „V Rusku se hraje výborný hokej,“ připomíná Jiří Hrdina, jenž spolu s Jágrem na počátku 90. let slavil v Pittsburghu dva Stanley Cupy. „Změna a méně nahuštěný program mu můžou naopak prospět.“

Fotogalerie: Různé tváře Jaromíra Jágra:

A Jágr podle všeho nemusí být jediným navrátilcem do reprezentace ze zlaté party. „Počítám s jedním dvěma hráči z generace, která náš hokej proslavila,“ přitaká Růžička. „Stavět jen na starších ale samozřejmě nejde, kolem musí být mladí hráči a borci v nejlepším hokejovém věku.“

Zkušenost by do nově se rodícího národního týmu mohli vedle Jágra vnést i další navrátilci z NHL, Martin Straka nebo Martin Ručinský. „Na mezinárodní úrovni můžou hrát klidně ještě dva tři roky. Pár takových hráčů by mužstvu jen prospělo,“ míní Lener. „Určitě je budu sledovat, komunikovat s nimi. Bude záležet na tom, jak se cítí. Tělo si v tomhle věku řekne samo, že si potřebuje odpočinout,“ uzavírá Růžička.

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud